TILIDIN

INTERVIEW

Το punk και η έννοια του underground είναι πράγματα αλληλένδετα. Το Βερολίνο φημίζεται για την “υπόγεια” σκηνή του, την πολυπολιτισμικότητα και την ανοχή στη διαφορετικότητα. Οι Tilidin είναι κομμάτι του Βερολίνου, κατά το ήμισυ μετανάστες, και καταρρίπτουν στερεότυπα ή ίσως τα επιβεβαιώνουν, σε μία συζήτηση του τραγουδιστή/κιθαρίστα, Tommy Papst με τον Δημήτρη Μαρσέλο.

Καλησπέρα, Tommy! Στο FB σας υπάρχει η ιστορία πίσω από την μπάντα, αλλά δυστυχώς είναι στα Γερμανικά. Θα ήθελα λοιπόν, να γίνεις ο μεταφραστής μας. Τί σημαίνει Tilidin; Πώς καταλήξατε σε αυτό το όνομα;
Καλησπέρα, Δημήτρη! Το Tilidin είναι ένα πολύ δυνατό παυσίπονο. Ένα συνθετικό οπιούχο, που ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλές το 2010. Τότε, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν πολλά περιστατικά βίας και επιθετικότητας στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Βερολίνου. Τα αστυνομικά στατιστικά έλεγαν πως οι περισσότεροι από τους παραβάτες ήταν μετανάστες, που γινόντουσαν επιθετικοί από την αλόγιστη χρήση του tilidin. Μετά από αυτό, ο τύπος το ονόμασε “ναρκωτικό μεταναστών”. Ο Matteo (μπάσο) και εγώ μετανάστες του Βερολίνου, ξεκινήσαμε να παίζουμε παρέα, και το τέλειο όνομα, μας βρήκε από μόνο του μέσω εφημερίδας.

“Βρώμικο”, μεταναστευτικό punk rock ‘n’ roll γράφει η περιγραφή. Γιατί υπογραμμίζεται η μεταναστευτική πλευρά σας;
Επειδή αυτοί είμαστε. Είμαστε μετανάστες και η υποκριτική πλευρά της “Ευρώπης της ανοχής”, δεν σταματάει να μας το θυμίζει. Στην τηλεόραση και τα πολιτικά talk shows, οι σημαντικοί κύριοι με τα κοστούμια, μιλούν συνεχώς για το τι είναι σημαντικό για εμάς και πώς θα μας αφομοιώσουν στην κοινωνία, αλλά κανείς τους δεν ρωτάει πως νιώθουμε εμείς. Είναι λίγο δύσκολο να αφομοιωθούμε όλοι μας. Το βλέπουμε ακόμα και στην underground σκηνή, που είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Πώς να αφομοιώσει η χώρα, αφού δυσκολεύεται να μας αφομοιώσει η punk σκηνή; Είναι πολύ πιο πολύπλοκο από όσο ακούγεται!

Το νέο σας album κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τίτλο “Persona Non Grata”. Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;
Στη διπλωματία, “persona non grata” είναι κάποιος ανεπιθύμητος, στον οποίον δεν επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή σε κάποια χώρα. Περιγράφει τα σπαταλημένα και χαμένα συναισθήματα. Νομίζω πως έχει να κάνει την αυτοταυτοποίησή μας. Πολλοί σαν εμάς, ζουν σε παράλληλη ζωή δίπλα στην υπόλοιπη κοινωνία και αισθάνονται χωρίς σπίτι και ρίζες. Σε κάνει να αισθάνεσαι πως είσαι “εχθρός του κοινού” ή “Persona non Grata” ή κάτι τέτοιο.

Υποθέτω πως οι περισσότεροι στίχοι σας έχουν κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, αν και δεν έχω διαβάσει τις μεταφράσεις τους στο bandcamp. Τί νευριάζει τους Tilidin περισσότερο από κάθε τι άλλο;
Πολλά πράγματα…πάρα πολλά υποθέτω! Πολλά μεγάλα πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται να μιλήσουμε. Σε κάθε χώρα, όπου έχουμε βρεθεί, γνωρίσαμε φοβερούς ανθρώπους, αλλά παντού πολλά μικρά πράγματα με εκνευρίζουν. Η κακία, η προκατάληψη, η ζήλεια κ.ο.κ. Εκατομμύρια μικρά πράγματα, που καθιστούν κάθε κοινωνία ελεγχόμενη από 90 % εγωιστικά καθάρματα, που χρησιμοποιούν υψηλά ιδανικά για να καταστρέφουν, αντί να ελευθερώνουν. Και υπάρχει εκείνος ο χίπης ονόματι Ιησούς, που είπε “μην σκοτώσεις κανέναν”, αλλά “εν ονόματί του” ξεκινούν σταυροφορίες δολοφονιών επανειλημμένως.

Οι στίχοι είναι κυρίως στα Γερμανικά, αλλά όπως προανέφερα υπάρχουν μεταφρασμένοι. Είναι σημαντικό για εσάς να μεταδοθεί το μήνυμα σε όλους;
Ναι, είναι πραγματικά σημαντικό! Τραγουδάμε στα Γερμανικά επειδή ζούμε στη Γερμανία. Ο drummer μας και εγώ έχουμε γεννηθεί στη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν. Μεγαλώσαμε με Ρώσικο punk rock, που είχε εξαιρετική στιχουργική παράδοση.

Οπότε οι στίχοι μου ακολουθούν εκείνη την παράδοση. Η τραγουδοποιΐα είναι ένα είδος θεραπείας και “ματώνω” για τα τραγούδια ή κλαίω όσο τα γράφω, για να ξεπεράσω κάποιον χαμό. Βασικά, ήταν μία από τις άσχημες εκπλήξεις για μένα, όταν τελικά έμαθα Γερμανικά και κατάλαβα πως οι περισσότεροι στίχοι είναι “κενοί νοήματος”. Ήταν ένας από τους λόγους που με έκανε να γράψω στα Γερμανικά. Ήθελα να δείξω το στυλ που έμαθα στη Ρωσία.

Πρώτη φορά για εσάς στην Ελλάδα. Τί περιμένεις να βρεις εδώ;
Τίποτα δεν περιμένω. Απλά ανυπομονώ να ζήσω μία καινούργια εμπειρία και να μοιραστώ την αγάπη για τη μουσική με νέους φίλους. Πολλοί φίλοι μας είπαν ότι το εναλλακτικό κίνημα στην Ελλάδα είναι εκπληκτικό και θελήσαμε να παίξουμε εκεί. Είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες που συμβαίνει τελικά.

Για το τέλος, θα ήθελα να μας πεις κάτι που θα έπρεπε αναγκαστικά να ξέρουμε για τους Tilidin, πριν έρθουμε στη συναυλία!
Νομίζω πως είπα αρκετά! Απλά θέλω να προσγειωθώ σε ένα ακόμη καινούργιο για εμένα μέρος της γης, να κάνω νέους φίλους και να περάσουμε όλοι μαζί τέλεια.

980

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.