THERION: “The Symphonic Metal Years (1996-2006 reissues)”

REISSUE

Είδος: Symphonic Metal
Εταιρεία: Hammerheart Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 9 Σεπτεμβρίου 2022

Θα μπορούσα να αρχίσω ιστορική αναδρομή για το πόσο σημαντικά ήταν ορισμένα από εκείνα τα Therion albums για τον έφηβο/νέο εαυτό μου. Να γράψω για το πως ένιωσα να επικοινωνώ με τον Christopher Johnsson στον πρώτο μου χρόνο στο rockway.gr. Τίποτα από όλα αυτά, δεν θα βοηθήσει εσάς στο να αντιληφθείτε το μεγαλείο της έμπνευσης του Σουηδού καλλιτέχνη, που γύρισε την πλάτη στο death metal, θέλοντας να ρίξει μια γέφυρα συνδέοντας το metal με την opera και την κλασική μουσική.

Και ξέρετε κάτι; Τα κατάφερε.

Το 1996 κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο μεγάλη η ηχητική μετάβαση από το “Lepaca Kliffoth” στο “Theli”, ακόμα και αν υπήρχαν ψήγματα συμφωνικότητας ήδη από την εποχή του “Ho Dragon, Ho Megas”. Το εξώφυλλο με τον Θεό Άνουβι, φύλακα των τάφων, και η όλη αιγυπτιακή θεματολογία μαζί με την σκοτεινή ατμόσφαιρα των συνθέσεων, έκανε πιο γλυκιά τη μετάβαση για κάποιους από εμάς, αν και δεν έχω γνωρίσει ποτέ κανέναν δυσαρεστημένο. Απεναντίας, κέρδισαν χιλιάδες πιστούς οπαδούς με αυτήν την κίνηση. Με το που μπαίνει το “To Mega Therion” αντιλαμβάνεται κανείς πως ετούτος ο δίσκος είναι από εκείνους που σημαίνουν μια νέα σπουδαιότερη αρχή και που θα μείνει στην ιστορία. Κομματάρες όπως το “In the desert of Set” (για πρώτη φορά εμφανίζονται μελωδικά καθαρά φωνητικά) και “Cults of the shadow” σε ελκύουν όπως το μέλι τις αρκούδες, χωρίς να λείπουν όμως τα χεβιμεταλικά καθαριστικά solos που κάνουν spoiler για το μέλλον της μπάντας.

Έρωτας με την πρώτη αυτιά το επόμενο τους album “Vovin”. Η πομπώδης ορχηστρική αρχή του ” The rise of Sodom and Gomorra” είναι ακόμη μια από τα πιο σκαλωματικές που έχω ακούσει και ας έχουν περάσει 24 ολόκληρα χρόνια. Ένας δίσκος που ώθησε όλο και περισσότερους καλλιτέχνες να προσθέσουν οπερετικές χορωδίες και κλασικά όργανα στις ενορχηστρώσεις τους, βοηθώντας έτσι να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο ιδίωμα. Η παραγωγή είναι πιο γκράντε πια και έχει καθαρίσει αρκετά, δίνοντας ακόμη και την αίσθηση κάποιας μεγάλης αίθουσας, κάνοντας τον ακροατή να θεωρεί πως βρίσκεται στη μέση της. Το album αυτό έχει πουλήσει 150.000 αντίτυπα καθιστώντας το ως το πλεον πετυχημένο για τους Therion.

Γνωρίζοντας πλέον, πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός το “Deggial” ξεκινάει με τόσο ελκυστικό τρόπο που δένει μουσικά, με τέλειο τρόπο, με τους προηγούμενους δυο δίσκους. Το “Seven secret of the Sphinx” κουβαλάει μια όμορφη μουσικότητα που έχει καθορίσει στο μυαλό του μεταλά πως ακούγεται μια αρχαία αιγυπτιακή μελωδία. Το αυτί μας έχει ως τότε συνηθίσει τη συγγένεια της σκληρής μουσικής με την κλασική και το “Deggial” θα γίνει ένας ακόμη καλός μας φίλος. Η παραγωγή συνεχίζει να είναι υψηλού επιπέδου, τέτοιου που στέκεται περήφανα και για τα σημερινά δεδομένα. Η πρωτοτυπία εδώ ήταν πως για πρώτη φορά 27-μελής ορχήστρα σιγοντάρει την μπάντα στο studio, με αποτέλεσμα μια αληθινή παντρειά δυο ως τότε διαφορετικών κόσμων.

Το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο concept album της μπάντας, εξ ολοκλήρου βασισμένο στη Σκανδιναβική μυθολογία. Το άλμπουμ περιέχει 9 τραγούδια, ένα για τον κάθε κόσμο που περικυκλώνουν τον Yggdrasil, το δέντρο της ζωής. Για πρώτη φορά ο Johnson δίνει χώρο και στους υπόλοιπους του συγκροτήματος να βάλουν τη συνθετική τους πινελιά και παρόλο πού οι Therion αναλαμβάνουν την παραγωγή το δικό τους νέο studio, φαίνεται ο ήχος να έχει πάει πολλά βήματα μπροστά. Σε γενικές γραμμές, όλα δείχνουν καλύτερα σε αυτό το άλμπουμ και η μπάντα ηγείται ξεκάθαρα του συμφωνικού metal.

Οι επανακυκλοφορες κλείνουν λοιπόν, με τη διπλή επίθεση των Therion το 2004.

Ξεκινώντας με το “Lemuria” όπου επιστρέφουν πιο σκληρά φωνητικά (έστω και εν συντομία) και εισάγονται νέα μουσικά όργανα, όπως η μπαλαλάικα και το μέλοτρον, και αν και κανείς δεν θα το πίστευε οι Therion ανακατεύουν και πάλι αρκετά την τράπουλα, τόσο που οι ακροατές δεν θα κορεστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δανειζόμενο τον τίτλο από το όνομα μιας μυθικής βυθισμένης ηπείρου, το “Lemuria” είναι ένας ακόμη δυνατός δίσκος των Therion, όπου το metal υπερισχύει της συμφωνικότητας, αλλά το αποτέλεσμα είναι τόσο όμορφο από όλες τις σκοπιές που κάνει ότι άλλο της ίδιας συνoμωταξίας να ντρέπεται.

Το “Sirius B” δε, είναι το λιγότερο σκοτεινό αδερφάκι του προαναφερθέντος και με τη βοήθεια της συνταρακτική φωνητικής ερμηνείας του Mats Levén, καθίσταται εκ των μνημείων του συμφωνικό metal ήχου. Συμφωνική ορχήστρα Πράγας και μια πλειάδα μουσικών συνεργατών φέρνουν ένα ακόμη εξαιρετικό αποτέλεσμα, εδραιώνοντας τους Therion στην κορυφή και στον 21ο αιώνα.

Η Hammerheart records λοιπόν αποφασίζει να επανακυκλοφορήσει τα σημαντικά αυτά albums των Therion και να προσελκύσει παράλληλα με νέους φίλους, τους ψυχαναγκαστικούς που θα θέλουν να τα αποκτήσουν σε νέα μορφή.

Τα έξι αυτά πρώτα albums των Therion είναι εξίσου σημαντικά, τόσο για τους παλιούς φίλους της μπάντας, όσο και για νεότερους που τους ανακαλύπτουν τώρα. Δεν χρειάζεται να είσαι φίλος του συμφωνικού metal για να αποκτήσεις αυτά τα αριστουργήματα, φτάνει μόνο να θέλεις να νιώσεις πώς γίνεται σωστά το πάντρεμα της κλασσικής με τη σύγχρονη ροκ σύνθεση.

Aν λοιπόν σου λείπει κάποιο από αυτά ή ακόμα δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι είναι οι Therion, ξεκίνα να τα αποκτάς ένα ένα και αφέσου στο μουσικό ταξίδι μέσα από αρχαίους πολιτισμούς και τη μυθολογία.

Let the dragon consume you!

Official Site: https://www.therion.se/
Facebook: https://www.facebook.com/therion

590
About Δημήτρης Μαρσέλος 2196 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.