THERION: “Leviathan”

ALBUM

Είδος: Symphonic / Power Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Ιανουαρίου 2021

Η πιο λογική σκέψη που θα μπορούσε να κάνει κάποιος μετά το προ διετίας μεγαλεπίβολο “Beloved Antichrist”, ένα έργο τριών ολόκληρων ωρών, είναι ότι θα υπήρχε μια παύση αρκετών χρόνων πριν την επαναδραστηριοποίηση. Κι όμως όπως φαίνεται ο Christofer Johnsson, ο ιθύνων νους των Σουηδών metallers Therion, μάλλον είναι “κουνέλα” στο μυαλό και γεννά συνεχώς νέες ιδέες και φρέσκο υλικό. Για να δούμε, πόσο αντάξιο και δικαιολογημένο είναι για μια ακόμη κυκλοφορία, τη 17η στην 30ετή καριέρα τους;

Φυσικά αν περιμένει κάποιος κάποια αλλαγή πλεύσης, πλανάται πλάνην οικτράν. Αυτό που άλλαξε (όχι πολύ) είναι ο ήχος. Ναι μεν τα συμφωνικά backgrounds είναι πανταχού παρόντα αλλά οι κιθάρες ακούγονται αρκετά πιο κοντά στο καθαρό heavy metal, τα κομμάτια είναι πολύ πιο άμεσα και συνθετικά θα έλεγα ότι μάλλον το “Leviathan” είναι ένα metal album με συμφωνικά στοιχεία και όχι το αντίστροφο, κάτι που έχει να γίνει αρκετά χρόνια με τους συγκεκριμένους πιονιέρους μιας ολόκληρης σκηνής (ίσως και από το “A’arab Zaraq – Lucid Dreaming” του 1997 έχουν να ακουστούν έτσι).

Επίσης ένα ακράδαντο ατού του album είναι ο αέρας “hit” στα περισσότερα κομμάτια, με ανθεμικά ρεφρέν, υλικό που σε live συνθήκες θα αποδεικνυόταν ιδανικό. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Oι Iron Maiden ήταν και είναι βασική επιρροή του Johnsson, οι κοπέλες στις φωνές ακούγονται σαν ολόκληρο ensemble, πολύ συμπαγές ρυθμικό υπόβαθρο και όλα δείχνουν να βρίσκονται σε σωστή σειρά.

Πολύ καλές στιγμές αποτελούν τα “The Leaf on the Oak of Far”, “Tuonela” και “El Primer Sol”, εξαιρετικό το “Aži Dahāka” που για κάποιο λόγο οι δομές του με παρέπεμψαν στο “Painkiller” και πολύ ωραίο το κάργα power “Great Marquis of Hell”. Τα υπόλοιπα κομμάτια κινούνται σε ένα mid tempo μοτίβο, βαριά και ογκώδη, συμφωνικά αλλά λιγότερο “ενθουσιαστικά”.

Σε γενικές γραμμές το “Leviathan” είναι ένα αξιόλογο album και στους οπαδούς του είδους θα αρέσει, είτε στους “φουριόζους” εξ αυτών είτε στους πιο “soundtrackικούς”. Στα σίγουρα δεν μπορείς να το πεις ανέμπνευστο ή αρπαχτή αλλά αν σου αρέσουν οι εκπλήξεις στη μουσική, εδώ δεν υπάρχουν. Καλό αλλά μακριά από τα επίπεδα ενός αριστουργήματος.

Facebook: https://www.facebook.com/therion
Official page: https://www.therion.se/

1134

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.