THERION: “Leviathan II”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Symphonic Metal
Εταιρεία: Nuclear Blast Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Οκτωβρίου 2022

Η πορεία των Therion στον χώρο του metal είναι λίγο πολύ γνωστή. Από τα πρώιμα death metal βήματα ως την “ίδρυση” του συμφωνικού ήχου, το μουσικό άρμα του Cristofer Johnson έδωσε έμπνευση και έναυσμα για τη χρήση οπερετικών φωνητικών και κλασικής ενορχήστρωσης, προσφέροντας αρκετά αριστουργήματα στους μουσικόφιλους.

Οι Therion φτάνουν φέτος στο 18ο ολοκληρωμένο τους album και συνεχίζουν την ιστορία του ξεκίνησε πέρυσι με το “Leviathan”, το μυθικό θαλάσσιο τέρας που απειλούσε να καταβροχθίσει τους καταραμένους στο τέλος της ζωής τους. Το “Leviathan II” είναι η συνέχεια της ιστορίας και μια ακόμη εξαιρετική δουλειά των Σουηδών που αποτελεί το δεύτερο επεισόδιο της ήδη ανακοινωμένης τριλογίας.

Γενικά, ο ακροατής ξέρει τι να περιμένει και καμιά έκπληξη δεν θα τον χτυπήσει αναπάντεχα αφού ηχητικά το album παίρνει τη σκυτάλη από τον προκάτοχο του και δίνει στους οπαδούς των Therion ακόμη ένα άρτιο έργο, μουσικά, συνθετικά και σαν παραγωγή. Αν συγκινείσαι από τη συμφωνικότητα που διέπει την καριέρα της μπάντας, λιγότερο πλαισιωμένη πλέον από power metal αισθητική που προσπαθούσε να κερδίσει έδαφος σε σχέση με τα οπερετικά μέρη σε κάποια albums, τότε η ακρόαση του “Leviathan II” θα είναι ένα γοητευτικός συνοδός της επόμενης περιόδου και θα σε αναγκάσει να επαναλάβεις το ραντεβού μαζί του.

Αν είσαι περισσότερο ψημένος στην πιο παλαιά εκδοχή της μπάντας (βλ. “Vovin”) δηλαδή, θα βρεις αρκετά σημεία που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα πρότερα σκοτεινά μεγαλεία τους και θα σε ικανοποιήσουν περισσότερο από τις πιο alegro στιγμές που έκαναν κάποιους από εμάς να αποτραβηχτούμε. Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν θα σε κουράσει στη ροή του, ακόμα και αν αποφασίσεις να μη συνεχίσεις να ψάχνεις την επαφή μαζί του.

Η άνεση των Therion να δημιουργεί musica grandiosa είναι παρούσα και εδώ, χωρίς να πειραματίζεται εκ νέου ή να πρωτοπορεί. Όπως ένα καλό παλαιό ωριμασμένο κρασί, που θα συνοδεύσει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό και θα αναδείξει τη γεύση του, έτσι και το “Leviathan II”, σε κάνει να αναμοχλεύσεις τις αναμνήσεις σου όταν το συγκρότημα σε πρωτοάγγιξε, όμως δεν θα πεις πως ερωτεύεσαι εκ νέου.

Η μουσικότητα είναι υψηλού επιπέδου και όλοι οι εμφανιζόμενοι μουσικοί, 11 στον αριθμό πλην του υπάρχοντος κορμού της μπάντας, έχουν κάτι σημαντικό να προσθέσουν, η παραγωγή είναι κρυστάλλινη και άκρως “επαγγελματική” όπως ταιριάζει στο είδος που πρεσβεύουν, ενώ τενόροι, βαρύτονοι και σοπράνο είναι τόσο σωστά τοποθετημένοι στον χώρο που δίνουν σε αρκετούς λόγο να μελετήσουν σε βάθος το αποτέλεσμα που έρχεται στα ηχεία τους.

Αυτός ο περίεργος τύπος ονόματι Cristofer Johnsson έχει βρει τον τρόπο να κρατάει σωστές αποστάσεις μεταξύ κλασικότητας και μεταλλισμού, που είναι δύσκολο να αντιπαθήσεις τη μουσική του. Από την άλλη, θα περίμενε κανείς λίγο περισσότερο ρίσκο από έναν καλλιτέχνη που δημιουργεί εδώ και δεκαετίες και που κάποτε είχε πάρει ένα από τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα ρίσκα.

Στο τέλος της αναπαραγωγής του “Leviathan II” στα ηχεία μου, νιώθω αρκετά διχασμένος. Από τη μία η χορδή του όμορφου παρελθόντος έχει αγγιχθεί, από την άλλη όμως, αδημονώ για ένα βήμα παραπάνω που θα με κάνει να σηκωθώ από την άβολη καρέκλα μου και να πως ΜΠΡΑΒΟ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΚΑΪΦΕΣ!

Το Θεριό βρυχάται ακόμη, αλλά ο βρυχηθμός δεν σε τρομάζει πια!

Υ.Γ. Λάτρεψα πολύ όλα τα σημεία όπου έκανε την εμφάνιση το φλάουτο. Θα ήθελα λίγο παραπάνω.

Official Site: https://www.therion.se/
Facebook: https://www.facebook.com/therion/
Instagram: https://www.instagram.com/floggingmolly/

622

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.