THE SABIANS: “Shiver”

ALBUM

Είδος: Alternative Metal/Grunge Rock
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 9 Δεκεμβρίου 2024

Να “αγιάσει” το χέρι του υπεύθυνου που υπογράφει τη τελική έγκριση και του ιθύνων νου πίσω από το project “Beneath The Desert Floor” της Ripple Music, για τα θαμμένα-χαμένα διαμάντια που έρχονται ξανά στο προσκήνιο προς τέρψιν των ακροατών, κάνοντας χαρούμενους όλους εμάς τους λάτρεις του αναλογικού format μέσω των επανεκδόσεων αυτών.

Τελικά ο αγαπητός Γιώργος Πετρόχειλος είχε δίκιο εν μέρη, ότι η “αλήθεια δεν βρίσκεται στο λόγο του θεού αλλά στους Sex Pistols” και θα βρούμε τη σύμφωνη, για το μεγαλύτερο ποσοστό, χρυσή τομή ότι βρίσκεται στη μουσική γενικότερα.

Στο έκτο κεφάλαιο των επανεκδόσεων στα πλαίσια του προαναφερθέντος project, ερχόμαστε αντιμέτωπη με το “Shiver” άλμπουμ των The Sabians που κυκλοφόρησε αρχικά το μακρινό 2003, ανοίγοντας το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων σε εποχές με πενιχρή διαδικτυακή πληροφορία και πρόσβαση σε ιστοσελίδες, όταν και προσπαθούσες να αντλήσεις στοιχεία ακόμη και δια ζώσης για να ανακαλύψεις πληροφορίες για τις μπάντες που είχες ακούσει ή διαβάσει κάπου.

Ένα από αυτά τα συγκροτήματα είναι και οι The Sabians, και προφανώς δεν αναφέρομαι στη γνωστή εταιρία κυμβάλων που απαρτίζουν τα εκάστοτε drum set, αλλά για τη μπάντα των πρώην Sleep Justin Marler και Chris Hakius μαζί με τους Rachel Fisher και Chris Huerta.

Για να κάνω και τη σύνδεση με το προ δύο παραγράφων σχόλιο μου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων για το “Vol.1” των Sleep, ο Marler αφού περιπλανήθηκε στο δρόμο του θεού για εφτά χρόνια προσπαθώντας να γίνει μοναχός σε ορθόδοξο Ρωσικό μοναστήρι (true story) και πιθανώς επειδή την “άκουσε” από τον απλό καπνό, επέστρεψε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του και ακολούθησε το “Holy Smoke” through the riff filled land.

Για τον λόγο αυτό επανενώθηκε με τον παλιό του γνώριμο και band mate στους Sleep Chris Hakius, ο οποίος είχε αποχωρήσει το 1999 και βρισκόταν λίγο προτού σχηματίσει με τον Al Cisneros τους Om, και με την βοήθεια του Matt Pike στην αναζήτηση χώρου ηχογραφήσεων συνέπραξαν καλλιτεχνικά και όπερ εγένετο Sabians και “Shiver”.

Φυσικά προηγήθηκε ο δίσκος “ Beauty For Ashes” ένα χρόνο πρωτύτερα, όμως ο διάδοχος του έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και απόκτησε προβάδισμα στον αντίκτυπο που είχε και στην απήχηση που κατέλαβε.

Στο “Shiver” για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα, πέρα από τη γενεαλογική σχέση της μπάντας με τους Sleep, δεν υπάρχει κάποια ηχητική σύνδεση σε καμία των περιπτώσεων και το Stoner/Doom μεγαλείο αυτών.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις αρχές των 00s και βρίσκεται στον Alternative και Grunge απόηχο της προηγούμενης δεκαετίας και συγκεκριμένα αυτής του MTV, με ορισμένες κάποιες Post Hardcore αναφορές που θυμίζουν πρώιμους Quicksand.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τέταρτα της μπάντας έπαιζαν στους Sleep, δεν ακούγονται βάναυσοι, σκληροί, μονόχνοτοι και αμιγώς Sabbath oriented, αλλά σαν Sabians εμφανίζονται κυρίως λακωνικοί στις συνθέσεις αλλά και εκτεταμένοι όταν το επιθυμούν, και στο μουσικό τους καμβά ζωγραφίζουν με πλατιές πινελιές ψυχεδελικής κιθάρας, με περίεργους και ελαφρώς πνευματικούς στίχους, και με μία αναβράζουσα ρυθμικότητα.

Εννιά τραγούδια θα μας πουν, όπως μας τα είχαν πει και τότε που πρωτοκυκλοφόρησε ο δίσκος με πολύ καλύτερη παραγωγή , σε αντίθεση με την “επίπεδη και άνευρη” αρχική.

Η ακρόαση του άλμπουμ θα μπορούσε να είναι φυσική συνέχεια και εξέλιξη από τη δεκαετία του 90 με κάποιες νεωτεριστικές ηχητικές αναβαθμίσεις που επικαιροποίησαν το αρχικό προϊόν.
Για το λόγο αυτό θα αντιληφθείς άμεση σύνδεση και θα πάρεις τζούρες από πρώιμους Tool, Nirvana, Meat Puppets, Cave In (μεσαίας περιόδου) και The Heads μεταξύ άλλων.

Όμως κατά βάθος η ταυτότητα τους έχει επηρεαστεί από παλαιότερη μουσικά περίοδο και συγκεκριμένα από τη “Dazed and Confused “ 70s δεκαετία, όπου τα βαριά Blues αναμειγνυόταν με το μυστικισμό της Άπω Ανατολής με τους Led Zeppelin, Cream και Dust να σου έρχονται πρώτοι στο μυαλό.

Η μπάντα παρουσιάζει μία δυναμική και ανεπιτήδευτη προσέγγιση της “στοχαστικής” Rock μουσικής που αφορά περισσότερο τον συναισθηματικό προσανατολισμό με το εύρος αυτής να εκτείνεται από Johnny Cash, Ozzy και Βυζαντινή ψαλμωδία δημιουργώντας έναν τελείως διαφορετικό και προσωπικό ήχο όπου έδειξε το δρόμο σε ένα ευρύ φάσμα του σκληρού και εναλλακτικού ήχου, χωρίς να λάβει κάποιες δάφνες για αυτό.

Πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, έστω και καθυστερημένα, να λάβουν τη δέουσα σημασία και αναγνώριση που θα τους τοποθετήσει στην κατηγορία των επιδραστικών συγκροτημάτων που ήταν μπροστά από την εποχή τους, παραμένοντας παραδόξως επίκαιρα στις μέρες μας.

“Η αλήθεια λοιπόν βρίσκεται στην μουσική”..γκε γκε..!!

Facebook: https://www.facebook.com/@theripplemusic/
Bandcamp: https://f4.bcbits.com/img/a0973500687_65

340
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 369 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...