THE FLOWER KINGS: “Look At You Now”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Είδος: Progressive rock
Εταιρεία: InsideOut Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Roine Stolt είναι μια ιδιαιτέρως σημαίνουσα προσωπικότητα για τη διεθνή progressive rock σκηνή. Ο Σουηδός μουσικοσυνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής έχει παραδώσει πλούσιο και σπουδαίο έργο, τόσο με το σχεδόν 30 ετών προσωπικό του σχήμα, τους The Flower Kings, όσο και ως μέλος συγκροτημάτων με βαρύ όνομα για το genre, όπως οι Kaipa, οι Transatlantic και οι The Tangent.

Παράλληλα, στη λίστα με τις συνεργασίες του συμπεριλαμβάνονται κάποιες με ιερά τέρατα του prog rock (Jon Anderson, Steve Hackett), καθώς και μερικές με underground αλλά αξιολογότατα projects, σαν τους The Sea Within (feat. Daniel Gildenlöw), Karmakamic και Agents of Mercy.

Όντας πολυπράγμων και ακούραστος, δεν αφήνει καθόλου χρόνο να περάσει αναξιοποίητος. Φέτος, μαζί με τους The Flower Kings, έχει έτοιμο το 16ο full-length της μπάντας, έναν μόλις χρόνο μετά το περσινό “By Royal Decree”.

Στα 13 τραγούδια του “Look at You Now”, συναντάμε το πολύ γνώριμο ύφος και την οικεία αισθητική των The Flower Kings. Prog rock βαθιά ριζωμένο στις βρετανικές αφετηρίες του είδους και στη σουηδική παράδοση, συμφωνικό, εντόνως μελωδικό, folky και με fusion τάσεις.

Για άλλη μία φορά, οι συνθέσεις είναι μεσαίας διάρκειας, όμως υπάρχει χώρος και για prog epic σπουδές, όπως συμβαίνει με το 12λεπτο φερώνυμο track. Οργιαστικές ενορχηστρώσεις δίνουν τη θέση τους σε αισθαντικές και ρομαντικές στιγμές, με instrumental περάσματα να λειτουργούν ως γεφυρώματα. Λαμπερά φωτεινοί ήχοι, αιθέρια αλαφράδα, ονειρικός χαρακτήρας αλλά και πομπώδη ξεσπάσματα φτιάχνουν το συντακτικό των The Flower Kings.

Σε κάθε σημείο και κάθε στροφή του δίσκου απαντούν η υψηλή τεχνική και οι φτασμένες εκτελέσεις των έτσι κι αλλιώς βιρτουόζων μουσικών που απαρτίζουν το σχήμα. Οι συνθέσεις συγκροτούνται από πολλά layers και ένας μεγάλος αριθμός καλά τοποθετημένων λεπτομερειών διανθίζει το τελικό αποτέλεσμα.

Οι Yes καταβολές είναι όπως πάντα πασίδηλες και υπενθυμίζουν πως υπήρξαν ανέκαθεν ταυτοτικό γνώρισμα για την παρέα του κυρίου Stolt. Με σεβασμό και πολλή αγάπη, οι The Flower Kings πατάνε μέσα στα τεράστια χνάρια που άφησαν πίσω τους prog γίγαντες όπως οι Genesis και οι Queen. Το πιο προσεκτικό αφτί θα εντοπίσει «δάνεια» που παραπέμπουν στο μουσικό τοτέμ που έπαιξε σχεδόν τα πάντα και ακούει στο όνομα Frank Zappa. Τέλος, η πολυετής σύμπραξη του Stolt με τον Neal Morse στους Transatlantic είναι ο λόγος που το “Look at You Now” προτάσσει φιλικά το χέρι και προς τους fans των Spock’s Beard.

Πιστοί στα τακτικά ραντεβού τους με το prog κοινό, οι The Flower Kings δίνουν ξανά το «παρών», φιλοδωρώντας μας με progressive rock που έχει γαλουχηθεί στα χρυσά χρόνια του ιδιώματος, αλλά δεν είναι στείρα vintage ώστε να έχει αποκοπεί πλήρως από τις μετέπειτα εξελίξεις. Ταυτόχρονα, με το “Look at You Now” μάλλον δεν θα απογοητεύσουν τις φίλες και τους φίλους τους που ακολουθούν την μπάντα με σταθερότητα, παρότι στο παρελθόν τους έχουν προσφέρει πιο φιλόδοξες, πιο μεγαλεπήβολες και πιο προκλητικές δουλειές. Ωστόσο, αν ένα πιο απαιτητικό και αυστηρό ακροατήριο τους προσάψει πως προκαλούν εδώ και πολύ καιρό μια αίσθηση «Prog Μέρας της Μαρμότας», θα πρέπει να του αναγνωριστεί ένα δίκιο. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη…

Official Site: https://www.roinestolt.com/the-flower-kings 
Facebook: https://www.facebook.com/TheFlowerKings
Instagram: https://www.instagram.com/roinestolt8112/ 

453

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.