THE EXPLOITED

INTERVIEW

Όταν μπαίνει σε συζήτηση το punk, είδικα όσο αφορά στην αισθητική και στην εμφάνιση των όσων ακούνε το είδος, το όνομα των Τhe Exploited δεν γίνεται να λείπει από την κουβέντα.

Το γνωστό μότο Punk’s not dead, που σίγουρα έχετε δει γραμμένο σε κάποιον τοίχο. είναι τίτλος τραγουδιού τους και ο συνεντευξιαζόμενος Wattie Buchan, φωνή του σχήματος, κατά δήλωση του ήταν ο πρώτος που σήκωσε μοϊκάνα. Ηγετικές φυσιογνωμίες του αναρχικού street punk και τεράστια επιρροή για εκατοντάδες μετέπειτα σχήματα, οι θρύλοι του UK punk επιστρέφουν στην Αθήνα για μια τελευταία φορά, στο Gagarin205, την Πέμπτη 14 Απριλίου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Παρόλη τη δύσκολη συγκυρία ανακοινώσεως της αποχώρησης του αδερφού του και ντράμερ του σχήματος, Wullie Buchan, με μια μικρή αργοπορία τελικά κατάφερε να απαντήσει τις ερωτήσεις του Δημήτρη Μαρσέλου.

-Γεια σου, Wattie! Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Το “Punk’s not dead” κυκλοφόρησε το έτος γεννήσεως μου (1981) και μετετράπη σε επίσημη ατάκα όλου του “επιθετικού” punk κινήματος. Ποιος ήταν ο κύριος λόγος που σας ώθησε να παίξετε punk;
Κάναμε punk γιατί η ίδια η μουσική ήταν θυμωμένη μουσική για την εργατική τάξη και υπήρχε τόση πολλή φτώχεια τότε στο Ηνωμένο Βασίλειο των αρχών των 80s.

-Οι The Exploited ήταν μια από τις μπάντες που καθόρισε το πως το punk “πρέπει” να φαίνεται. Έχει σημασία πλέον πως ντύνεται κάποιος; Ποια η γνώμη σου για το σημερινό punk; Κάποιες μπάντες που έχει ξεχωρίσει υπάρχουν;
Όταν σήκωσα μοϊκάνα στα 80s ήμουν το πρώτο άτομο, αν εξαιρέσεις τους πραγματικούς Μοϊκάνους στην Αμερική, χαχαχα. Ήταν και διαφορετικά τότε. Όλοι ήθελαν να τσακωθούν μαζί σου και έτρωγες πόρτα παντού, σε clubs κτλ, λόγω της εμφάνισης σου. Μα ποτέ δεν είχε να κάνει με το πως ντύνεσαι, αλλά με το σε τι πιστεύεις.
Υπάρχουν πολλές καλές μπάντες που έχω δει, όπως οι Face Up, και υπάρχει και μια εξαιρετική μπάντα που λέγεται Electric Cowboy Club. Μοιάζουν σαν πρώιμου Cramps και ζωντανά είναι φοβεροί.

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχαν αντιδικίες μεταξύ ανθρώπων που άκουγαν Exploited και άλλων που άκουγαν Crass. Προφανώς είχε να κάνει με το πως η κάθε μεριά ερμήνευε τον αναρχισμό.
Όντως υπήρχε ένας τεράστιος διαχωρισμός στο punk. Από τη μία τα πιστεύω των Crass που χρόνια μετά όλοι αντιλήφθηκαν πως είναι μπούρδες (full of shit), ομολογώ πως ακόμη λατρεύω το album τους “The feeding of the 5000” όμως, και από την άλλη οι street punks της εργατικής τάξης που ήταν οργισμένοι και βίαιοι. Οι εφημερίδες προσπάθησαν να χωρίσουν το punk στη μέση τότε και έτσι οι Crass και εμείς αποφασίσαμε να παίξουμε μαζί στο100 club στο Λονδίνο. Αυτό όμως δεν πήγε πολύ καλά, αφού αναγκάστηκαν να αποχωρίσουν από τα πολλά μπουκάλια που τους πετούσαν.

Κατά κάποιον τρόπο περάσατε στην άλλη όχθη, εκείνη του metal, με το “Death Before Dishonor” του 1987. Λάβατε έντονη κριτική για αυτό από τους punks;
Ναι, συνεχώς λαμβάνουμε κριτική για αυτό, αλλά ποιος χέστηκε; Είμαι punk μπάντα και δεν κάνουμε τίποτα που δεν είναι 100 % exploited και ποτέ δεν περάσαμε στην όχθη του metal ό,τι και αν πιστεύει ο καθένας;

-Έχεις ακούσει ποτέ την μπάντα από τη Βοστώνη που έχει το ίδιο όνομα με το album;
ΟΧΙ!!!!!

-Είστε στην κορυφή των πιο επιδραστικών punk σχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τους Sex Pistols, Discharge kai GBH. Ποιοι ήταν όμως οι καλλιτέχνες που ώθησαν εσάς να ανεβείτε στη σκηνή!
O Johnny Moped, μιας που το μόνο που κάνει είναι να φωνάζει. Δεν μπορεί να τραγουδήσει και έτσι σκέφτηκα, μπορώ και γω να φων´ζω και να κάνω θόρυβο. Αλλά αυτό σημαίνει punk για μένα. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, αρκεί να δίνεις το 100 % σε ό,τι και αν κάνεις. Ακόμα δεν μπορώ να πω πως τραγουδάω, σε σχέση με τους Faith No More (γέλια), όμως πάντα τα δίνω όλα και πολύς κόσμος γουστάρει αυτό που κάνω και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

-Θυμάσαι μια από τις πρώτες σας συναυλίες; Αισθάνεσαι το ίδιο ακόμη όταν βγαίνει μπροστά στο κοινό;
H πρώτη μας κανονική συναυλία ήταν στο YMCA και κερδίσαμε 5 λίρες. Μας είπαν πως αν δεν γινόντουσαν φασαρίες θα μας ξανακαλούσαν, αλλά μάντεψε. Δεν μας ξανακάλεσαν γιατί κάποιος είχε κόψει όλα τα μικροφωνικά καλώδια και το μέρος φυσικά, έγινε άνω κάτω.
Αν αισθάνομαι το ίδιο; Πάντοτε. Ζω για αυτό. Αγαπώ τη μουσική και μου αρέσει να βλέπω όλους εσάς να διασκεδάζετε στα live μας. Όταν δεν θα μπορώ να τα δώσω όλα, θα σταματήσω τις ζωντανές εμφανίσεις, αφού δεν έχω σκοπό να γελοιοποιηθώ ή να κοροϊδέψω τους fans μας.

-Έχει περάσει πολύς καιρός από το τελευταίο σας album. Θα ακούσουμε καινούργιο υλικό σύντομα;
Έχουμε πολλά τραγούδια, αλλά με όλα αυτά που συνέβησαν τελευταία χρόνια αλλά και με το γεγονός της παραίτησης του αδερφού μου, θα το κάνουν να αργήσει πολύ.

-Πάνω από 40 χρόνια στο παιχνίδι. Τι σε κάνει να συνεχίζεις; Προσωπικά, νιώθω ήδη κουρασμένος και είμαι μόνο 42.
Η μουσική, η οργή. Σιχαίνομαι όλες τις κυβερνήσεις και τους άλλους ανθρώπους να μου λένε τι να κάνω. Για αυτό συνεχίζω και ελπίζω να το κάνω για ακόμη μερικά χρόνια. Αλλά αν το σώμα μου σταματήσει να μπορεί, θα αναγκαστώ να μην το κάνω πια, μιας που η υγεία μου είναι λίγο σκατά. Εγώ φταίω βέβαια και ο τρόπος ζωής μου. Κάθε μέρα είναι ένα έξτρα δώρο για μένα, οπότε προσπαθώ να ζήσω τη ζωή στο μάξιμουμ με τους Εxploited.

-Επισκέπτεστε την Ελλάδα με μοναδικό timing. Ένα άσχημο και εξοργιστικό συμβάν έλαβε χώρα και οι άνθρωποι εδώ είναι περισσότερο απογοητευμένοι από την κυβέρνηση από όσο πριν. Μπορεί η μουσική να πυροδοτήσει δράση έναντι της αδικίας; Μπορείς να διαλέξεις μερικούς στίχους σας για να φωνάξουμε στις διαδηλώσεις μας;
Παρακολουθώ τα νέα και βλέπω την κατάσταση με την κυβέρνηση σας. Το μόνο που καταλαβαίνουν και νιώθουν είναι η βία. Το λέω εδώ και χρόνια. Το να συζητάς μαζί τους και να κάνεις ειρηνικές πορείες κάνουν μια τρύπα στο νερό. Μόνο με βίαιες αντιδράσεις καταλαβαίνουν. Έχουμε μπόλικους στίχους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως του “Fuck The System” ή του “Beat The Bastards”.
Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη για την αργοπορία των απαντήσεων, αλλά είχα πολλά πράγματα να με απασχολούν παράλληλα με την περιοδεία. Τα λέμε σύντομα και σε ευχαριστώ πολύ! (σ.σ. είναι ο πρώτος που ζητάει τη συγγνώμη μου για την αργοπορία, μόνο σεβασμό μου γεννάει αυτό. Εγώ ευχαριστώ, Wattie)

***Μία μέρα (12-4-23) πριν το live στο Black Hole στην Κυψέλη θα γίνει πάρτι-προθέρμανση με μπίρες και καλή μουσική***

826
Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2176 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.