THE EVIL: “Seven Acts to Apocalypse”

ALBUM

Είδος: Doom metal
Εταιρεία: Osmose Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 31 Μαρτίου 2023

Σου αρέσει το doom metal; Το παλιό, καλό, «ορθόδοξο» doom, εννοώ. Αυτό που, κι αν βρομάει φούντα, δεν ασχολείται εμμονικά με αυτήν. Μιλάω για το doom που κάνει επικλήσεις στους αντάρτες αγγέλους για να έρθουν στη Γη και να συνοδέψουν τις μάγισσες στον εκστατικό, μαύρο χορό τους.

Αυτό ακριβώς, λοιπόν, το evil occult doom metal διακονούν οι The Evil, και το δεύτερο album τους “Seven Acts to Apocalypse” είναι ένα εξαίσιο δείγμα αυτού του ήχου και γνήσιο προϊόν αυτής της κουλτούρας.

Υπόψη, το συγκρότημα από το Belo Horizonte της Βραζιλίας είναι το πνευματικό τέκνο του Wagner “Antichrist” Lamounier. Αν σου λέει κάτι το όνομα, αλλά δυσκολεύεσαι να θυμηθείς, πρόκειται για την ηγετική φιγούρα των cult extreme metallers Sarcófago, καθώς και για τον άνθρωπο που για σύντομο διάστημα υπήρξε ο πολύ πρώτος τραγουδιστής των Sepultura.

Ως Iossif εδώ, ο Lamounier έχει εισαγάγει στη σέκτα του τον μπασίστα Theophylactus και τον drummer Saenger. Όμως, την κίνηση ματ την κάνει με την προσθήκη της χαρισματικής Mistres Wournous, η οποία αναλαμβάνει πλήρως τα φωνητικά και τα μετατρέπει σε βασικό πυλώνα των The Evil, καθώς είναι απολαυστικότατη και σαγηνευτική είτε τραγουδά απλά και μελωδικά, είτε όταν ξεσπά σε οπερατικές άριες, είτε όταν ψιθυρίζει, είτε όταν απλώς μιλά σαν να διαβάζει πανάρχαια, σκοτεινά ξόρκια.

Τα έρποντα και βαρύτατα riffs του Iossif, λιτά στη σύλληψή τους αλλά εξαιρετικά εμπνευσμένα και κολλητικά, οδηγούν τις επτά συνθέσεις του δίσκου, που –οποία έκλπηξης– δανείζονται τους τίτλους τους από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Μου φαίνεται πως ο στόχος των The Evil είναι η δημιουργία μιας πειστικά επιβλητικής και καθηλωτικής ατμόσφαιρας, και αριστεύουν σε αυτό. Όλα τα tracks έχουν πολύ έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα και στα λίγα λεπτά που διαρκούν εύκολα σε ταξιδεύουν στις πύρινες θάλασσες και στα απόκοσμα περιβάλλοντα που έπλασε η φαντασία του Dante Alighieri.

Η παραγωγή του album είναι ικανοποιητικά καθαρή και φροντισμένη, αλλά καλά κάνει και διατηρεί μια ταιριαστή λασπουριά που συμπληρώνει όμορφα το αισθητικό κομμάτι. Το εξώφυλλο είναι ικανό, ακόμα και μόνο του, να ξυπνήσει τους κατάλληλους συνειρμούς στα μυαλά των μυημένων doomsters. Οι επιρροές ή, καλύτερα, οι ηχητικοί δεσμοί συγγένειας πετούν τα δίχτυα τους και αιχμαλωτίζουν όλα τα doom-όπουλα που τρέφουν ζεστά αισθήματα για σχήματα όπως οι Abysmal Grief, The Devil’s Blood, Candlemass, Cathedral και Electric Wizard.

Το “Seven Acts to Apocalypse” δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή σου σε καμία περίπτωση αν ακούς και αγαπάς το doom metal. Τέτοιες δουλειές θα κρατήσουν το genre στην επιφάνεια για το 2023, κι ας είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Βάλε τώρα να ακούσεις τον δίσκο και μην ανησυχείς· όποιο από τα επτά κι αν είναι το αμάρτημα που έχεις τιμήσει πιο πολύ στη ζωή σου, στην κόλαση των The Evil υπάρχει μια «θέση» κρατημένη, με το όνομά σου πάνω της.

Facebook: https://www.facebook.com/evildoom
Bandcamp: https://osmoseproductions.bandcamp.com/album/seven-acts-to-apocalypse

371

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.