THE CROTALS: “Conjure”

ALBUM

Είδος: Sludge Metal
Εταιρεία: Argonauta Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Νοεμβρίου 2023

Το “Conjure” είναι το τρίτο άλμπουμ του ελβετικού sludge metal συγκροτήματος The Crotals, που κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου 2023 από την Argonauta Records. O τίτλος του δίσκου στα ελληνικά σημαίνει “εξορκισμός”, αποτελεί την προσπάθεια του συγκροτήματος να εκφράσει τις διάφορες σκέψεις και τα “πνεύματα” που μπορεί να έχουν κυριεύσει το μυαλό κάποιου ώστε τελικά να χρειάζεται κάποιου είδους εξορκισμό, περισσότερο βέβαια κοιτώντας προς την μεταφορική έννοια του εξορκισμού, που αφορά την έξοδο από οτιδήποτε έχει φυλακίσει το μυαλό και τα συναισθήματα του ανθρώπου.

Οι The Crotals πειραματίστηκαν πάρα πολύ στο “Conjure”. Έχοντας ως βάση το sludge metal θέλησαν να εισάγουν στοιχεία από το post, το doom, το hardcore, το stoner αλλά και από το indie rock. Όπως έχουν δηλώσει, αυτή είναι και η βάση του σχήματος. Με αφετηρία την φιλία που τους δένει, ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σχήμα, το οποίο θα εκφράζει την προσωπική τους εξέλιξη αλλά και τις αντιθέσεις που βιώνουν. Ο στόχος που έχουν είναι να φέρουν στον ακροατή τη μελαγχολία των sludge και doom metal, την επιθετικότητα του hardcore και να ρηγματώσουν οποιαδήποτε στερεότυπα έχει η metal κοινότητα με κύριο γνώμονα την δημιουργία χωρίς στεγανά.

Το εξώφυλλο του δίσκου δημιουργήθηκε από τον κιθαρίστα του σχήματος και έχει την φωτογραφία ενός νεκρού σκύλου, ο οποίος κρέμεται κι έχει επεξεργαστεί για να φαίνεται σαν την συνέχεια ενός δέντρου ή ενός κλαδιού που έχει πάρει την μορφή του σκύλου. Έχουμε δει πολλά σχήματα να προσπαθούν να σοκάρουν με τα εξώφυλλα τους, αλλά εδώ έχουμε μια περίπτωση που περισσότερο με εξόργισε παρά με σόκαρε. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι το χλιαρό sludge των The Crotals δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα εξώφυλλο με τόση βία.

Το “Conjure” είναι ένα ποικιλόμορφο album και το συγκρότημα έχει διάθεση να πειραματιστεί και ίσως να πρωτοτυπήσει. Οι The Crotals δείχνουν να έχουν τρομερό πάθος με αυτό που κάνουν, αλλά μου έδωσαν την αίσθηση ότι δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα και ταυτότητα στον ήχο τους. Κάποιες φορές αυτό είναι πολύ μεγάλο προσόν για ένα συγκρότημα, αλλά στην περίπτωση του “Conjure” μου έδωσε την αίσθηση ότι το συγκρότημα δεν μπορούσε να συμφωνήσει για το που θα καταλήξει το κάθε κομμάτι. Η έμπνευση είναι εκεί, τα sludgy riffs είναι εκεί, αλλά οι εναλλαγές μεταξύ καθαρών και brutal φωνητικών μου φάνηκαν ξένες, τα πνευστά έμπαιναν σε σημεία που ήταν έτσι κι αλλιώς πληθωρικά και αντί για χάος μου δημιουργούσαν θόρυβο και τέλος το ρυθμικό κομμάτι μου φάνηκε τελείως άνευρο.

Facebook: https://www.facebook.com/thecrotals
Bandcamp: https://thecrotals.bandcamp.com/

432

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.