THE COFFINSHAKERS: “Graves, Release Your Dead”

ALBUM

Είδος: Dark country
Εταιρία: Svart Records
Ημ. κυκλοφορίας: 15 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν έχουν σχέση με τους συμπαθείς αφρικανούς που κουβαλούσαν φέρετρα χορεύοντας.
Οι The Coffinshakers είναι μια γέφυρα που συνδέει τον Johnny Cash με τη horror αισθητική των Misfits και του psychobilly.

Το πως κατέληξε η country μουσική στη Σουηδία και πως αποφάσισε ο “μεταλάς” Rob Fjällsby Coffinshaker (βλ. Gehennah) να αρχίσει τις americana νεκρολογίες είναι θέμα για άλλο άρθρο.

16 χρόνια μετά το δεύτερο ομότιτλο τους album οι Σουηδοί νεκροθάφτες επιστρέφουν για να αναστήσουν τους νεκρούς με τη δική τους dark country και δεν θα δυσκολευτούν να τους βγάλουν από τις τελευταίες κατοικίες τους.

Οι καμπάνες του ομώνυμου τραγουδιού στο ξεκίνημα σε καλούν σε κάποιο πένθιμο γεγονός που τελικά ίσως καταλήξει σε εφιάλτη, όμως η μουσική των Σουηδών καθόλου τρομαχτική δεν είναι. Κάθε άλλο παρά, αφού μπορεί να συντροφεύσει από την χαλαρή σου αυτοκινητάδα στην εξοχή ως και το καθάρισμα φακής πριν το βράσιμο.

Η παραγωγή του “Graves, Release Your Dead” είναι υψηλού επιπέδου, αλλά δεν της φαίνεται λόγω της σεμνής απλότητας του μουσικού εγχειρήματος και οι Coffinshakers φαντάζουν να είναι οι Nekromantix αφού έχουν πάρει ηρεμιστικά.

Η στιχουργική κινείται όπως καταλαβαίνει κανείς, γύρω από το θάνατο, τους νεκρούς ζωντανούς και τον αποκρυφισμό.

Το “Graves, Release Your Dead” είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψεις την “Αμερική” πλέοντας όπως οι πρόγονοι των Σουηδών, αλλά έχοντας αντί για βάρκες, φέρετρα, τα οποία άδειασαν σε κάποια νεκρανάσταση. Αν λοιπόν μασάς τον ταμπάκο βλέποντας Dawn of the dead, τότε οι Coffinshakers είναι το ιδανικό soundtrack για σένα.

Βέβαια, αν δεν είσαι οπαδός του ήχου, ίσως όλα να σου φανούν λίγο μονότονα και να μην κατανοήσεις τη μαγεία της σκανδιναβικής dark country. Τι να κάνουμε γούστα είναι αυτά!

Facebook: https://www.facebook.com/coffinshakers/

277

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2117 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.