THE AWESOME MACHINE: “…It’s Ugly Or Nothing”

REISSUE

Είδος: Heavy / Desert Rock
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 12 Ιανουαρίου 2024

Επανακυκλοφοριών συνέχεια για την Ripple Music, όπου μετά την κυκλοφορία του “Only a Suggestion” των Hermano πριν λίγους μήνες, παίρνουν σειρά οι The Awesome Machine με το “It’s Ugly Or Nothing” ξεσκονίζοντας τη desert σκόνη που έχει κατακάτσει πάνω του εδώ και είκοσι χρόνια και δίνοντας την απαραίτητη δημοσιότητα σε έναν εκ των ακρογωνιαίων μουσικών λίθων της σκηνής, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι άδικο συγκροτήματα όπως οι Σουηδοί να βρίσκονται στην αφάνεια, καταδικασμένοι στη λήθη τη στιγμή που προϋπήρχαν από συγκροτήματα που πρεσβεύουν το νεώτερο Desert κίνημα και για τα οποία “έστριψαν” τον δρόμο με κανναβοπέταλα, ενώ είχαν ήδη βίους παράλληλους με τους πρωτεργάτες της Καλιφορνέζικης σκηνής ενδεικτικά αναφέροντας τους Kyuss, Slo Burn, Unida, Fatso Jetson μεταξύ αμέτρητων άλλων.

Βλέπεις οι Σουηδοί δημιουργήθηκαν πίσω στο μακρινό 1996 και δραστηριοποιήθηκαν ενεργά δισκογραφικά και συναυλιακά στα τέλη 90s και μέσα 00s. Μία εποχή όπου δεν υπήρχε ο αναβρασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προβάλεις εύκολα και γρήγορα την μουσική σου ακολουθώντας την εμπορική και mainstream οδό. “Ρομαντικοί” τύποι προσπάθησαν να γίνουν γνωστοί από στόμα σε στόμα, μέσα από τα έντυπα zine της εποχής, από τη ζωή στο δρόμο καθώς “ψήθηκαν” πάνω στη σκηνή μέσα από τα εκρηκτικά live τους.

Για το λόγο αυτό η Ripple Music περήφανα λανσάρει μία νέα σειρά υπό το όνομα “Beneath the Desert Floor” ανακαλύπτοντας ξεχασμένους θησαυρούς που είχαν χαθεί από τις πρώιμες μέρες του Stoner Rock, όταν αυτό ακόμα ήταν στα σπάργανα. Ο μύθος ισχυρίζεται ότι το εν λόγω ιδίωμα γεννήθηκε κάτω από τον καυτό ήλιο της Νότιας Καλιφόρνιας μεταξύ Palm Desert και Orange County, με τα “ηλιοκαμμένα” riffs, την (Hardcore)Punk-Infused ιδεολογία, την ψυχεδελική απόληξη αλλά και την λατρεία στην πεντάφυλλη θεά και στους Sabbath να είναι τα σήματα κατατεθέν του. Κάτι το οποίο δημιούργησε ηχητικές γέφυρες μέσα από το tape-trading και τις περιοδείες περνώντας και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και μεταλαμπαδεύτηκε και στη δική μας γειτονιά με κύριους εκφραστές τους Dozer, Astroqueen, Lowrider, Blind Dog, Numba Ten για την κραταιά Σουηδική σκηνή, αλλά και τους Acrimony, Gomer pyle, Brain Police, Orange Goblin γενικά για την Ευρωπαϊκή σκηνή.

Σίγουρα η αναφορά σε αυτά τα ονόματα μόνο θα αφήσει αρκετούς παραπονεμένους, και με το δίκιο τους, όμως μία εκτενέστερη αναφορά θα ήταν πιο ιδανική στα πλαίσια κάποιου αφιερώματος όπου ο πλατειασμός θα εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό και την εμπεριστατωμένη άποψη και σφαιρική εγκυκλοπαιδική γνώση .

Το “…It’s Ugly Or Nothing” κλείνει φέτος είκοσι χρόνια και η επετειακή αυτή επανέκδοση αποτελούμενη από έντεκα stoner rock δυναμίτες ασυμβίβαστης εκτέλεσης, με τη Σουηδική μαεστρία να περισσεύει, θα αναγκάσει παλιούς αλλά και νέους θαυμαστές του είδους να αγκαλιάσουν τον δίσκο και να τον βάλουν σε περίοπτη θέση στη συλλογή τους.

Στο αριστούργημα αυτό, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο filler κομμάτι, οι Σουηδοί περικλείουν όλα τα κλισέ στοιχεία που προαναφέραμε και το κάνουν ιδανικά. Προτάσσουν το φωνακλάδικο (αλά Dozer και Spiritual Beggars) Heavy rock τους με grunge-οειδή ψήγματα κυρίως στα φωνητικά, ποτισμένο με 70s Hard Rock στοιχεία, ανεπαίσθητα ατμοσφαιρικά πλήκτρα, μελωδικά ψυχεδελιάζοντα περάσματα, cowbell, με τίγκα παραμόρφωση και έντονο Fuzz ήχο. Όλα αυτά συνδυαστικά με τόνους groov-ας, αναγκάζοντάς σε να λικνιστείς στο ρυθμό του Desert dance, φέρνοντας κατά νού την εικόνα του ξυπόλυτου Scott Reader είτε να σηκώνει σκόνη στην έρημο είτε να γεμίζει σκλήθρες από το συναυλιακό σανίδι.

Οι μύστες του ιδιώματος βάζοντας τον δίσκο θα αναθερμάνουν την προϋπάρχουσα σχέση τους με την μπάντα και την μουσική τους, ενώ οι νέοι ακροατές θα μυηθούν σε έναν μαγικό κόσμο που θα τους εγείρει το ερώτημα, “τι πίνουν αυτοί οι Σουηδοί;”.

Αμφότεροι πατήστε το play..και Welcome to the Awesome Machine Valley”…

Facebook: https://www.facebook.com/awesomemachinetheband/
Bandcamp: https://ripplemusic.bandcamp.com/album/beneath-the-desert-floor-chapter-1-its-ugly-or-nothing

311

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...