THANOS: “The Mad King”

ALBUM

Είδος: Heavy / Power / Progressive Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη Κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 10 Οκτωβρίου 2022

Έναν και κάτι χρόνο μετά την πρώτη του solo απόπειρα επανέρχεται με νέο δίσκο και ο κιθαρίστας / τραγουδιστής Θάνος Μπερτσάτος, μέλος των power metallers Power Crue.

Αν και δεν έχω ακούσει το debut “Unholy” για να αξιολογήσω συγκριτικά τα δυο albums, εντούτοις αυτό που αντιμετώπισα στο “The Mad King” είναι ένα καλό σύνολο σφιχτοδεμένου και πολύ ατμοσφαιρικού heavy / power metal παλαιάς κοπής, με συνθετικά επίκεντρα κάπου προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις απαρχές αυτής του 1990. Με κύριο χαρακτηριστικό την καλή, διακριτική μεν αλλά με σημαντικό ρόλο χρήση των πλήκτρων / πιάνου (εκτός από αυτοτελείς πληκτροφόρες οντότητες όπως το “Breaking Point” και το επιλογικό “In Your Arms” για παράδειγμα το οποίο μου έφερε στο νου τον Ιάπωνα instrumentalist Kitaro).

Οι κιθάρες έχουν να παρουσιάσουν αρκετά καλά δομικά riffs και μελωδικά solos (ο δε ήχος μου θύμισε αυτόν των πρόσφατων Cirith Ungol) ειδικά σε κομμάτια που ποικίλουν σε χαρακτήρα όπως τα αμιγώς heavy “Asylum”, το ομότιτλο track “Mad King” και το “End Game” τα οποία αφήνουν στον ακροατή μια αίσθηση από Sanctuary (με δόσεις Iron Maiden), τα πειραματικά και μάλλον στο χώρο του Candlemass-ικού doom “Mother” και “Empty Walls” και η μίξη Crimson Glory / Queensryche πνευμάτων στο “Desires”. Εντύπωση μου έκαναν τα ασυνήθιστα (για το είδος) φωνητικά του Θάνου που σε καμία περίπτωση δεν είναι τα τυπικά που θα συναντούσε κάποιος σε ένα heavy / power album αλλά προσεγγίζουν πιο new wave / post something ακούσματα τα οποία ταιριάζουν πολύ καλά στο ύφος που ακολουθεί ο καλλιτέχνης.

Το “The Mad King” είναι μια αξιόλογη δουλειά που διαθέτει αρκετά ισχυρή την έννοια της προσωπικότητας και της αυθεντικότητας. Δεν πρόκειται για κάτι καινοτόμο ή ριζοσπαστικό αλλά ο συγκερασμός φαινομενικά ετερόκλητων επιρροών δεν δρα καθόλου αποτρεπτικά, είναι άκουσμα που απαιτεί λίγη παραπάνω προσοχή από ανάλογες φόρμουλες του τύπου “κουπλέ-ρεφρέν-κουπλέ-solo-ρεφρέν-τέλος”. Ο ήχος είναι καλός αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς σε καμία περίπτωση να υπάρχουν ενοχλητικά σημεία ή κάτι που να θεωρηθεί ως αδυναμία. Θετικό το πρόσημο για το νέο album του Θάνου Μπερτσάτου, το υβρίδιο που καταθέτει είναι πολύ ενδιαφέρον και θεωρώ ότι έχει πολλά περιθώρια εξερεύνησης ως ορίζοντας μουσικής.

Facebook: https://www.facebook.com/ThanosBertsatos

442

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.