Είδος: Heavy Metal/NWOBHM
Εταιρεία: High Roller Records
Hμ. Κυκλοφορίας: 6 Μαϊου 2022 (Reissue)
Γράφοντας αυτές τις γραμμές η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε να κοιτάξω το ημερολόγιο 1-2
φορές για να σιγουρευτώ ότι έχουμε 2022, καθώς τα πάντα σε αυτό το “ενάμιση” άλμπουμ με
γύρισαν πίσω στις αρχές των 80s, οπότε και βγήκε.
Ευτυχώς υπάρχουν λοιπόν και τα reissues, γιατί για να είμαι ειλικρινής, η σχέση μου με τους Tank, ήταν -δυστυχώς- ανύπαρκτη. To “Filth Hounds of Hades” λοιπόν, αποτελεί ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα NWOBHM μπάντας, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει. Ξεκάθαρες punk επιρροές, επιθετικότητα, χαβαλές και πάρτι διάθεση παράλληλα. Μουσικά, τους αδικούν δύο πράγματα: αρχικά η σύγκριση που υπήρχε με τους Motorhead, γεγονός που οφειλόταν περισσότερο στο γεγονός ότι ήταν και οι 2 power trio μπάντες (αν και τους είχαν κάνει support στην ευρωπαϊκή περιοδεία τους το ‘81), με μπασίστα frontman και το γεγονός ότι στις μεγαλύτερες επιρροές του thrash, το όνομα των Tank δεν μπαίνει δίπλα σε αυτά των Venom, Motorhead, Diamond Head κλπ.
Θυμάστε λοιπόν που αναφέραμε ότι τα ΠΑΝΤΑ σε αυτό το δίσκο φωνάζουν “80s” από μακριά; Αυτό δυστυχώς είναι εμφανές από το άθλιο εξώφυλλο, το οποίο όμως με κατά ένα περίεργο τρόπο δένει αρκετά με το δίσκο. Νταξ, η καλή (οπτική;) αισθητική δεν ήταν και το κύριο γνώρισμα της δεκαετίας.
Περνώντας στα κομμάτια, το κυριο χαρακτηριστικό τους είναι η αμεσότητα. Δεν χρειάζονται παραπάνω από μια-δυο ακροάσεις για να σου μείνουν στο μυαλό. Ύμνοι-δυναμίτες που γράφτηκαν για να παίζονται live, ξεχώρισα τα “Shellshock”, “Run Like Hell”, “Blood Guts and Beer” (ή αλλιώς Πάσχα στο χωριό), “That’s What Dreams are Made of”, “Turn Your Head Around”, “Who Needs Love Songs?” (I do! απαντάνε αυτομάτως οι ίδιοι), ενώ το “(He Fell in Love With a) Stormtrooper” αξίζει μια θέση στα καλύτερα απλά και μόνο από τον τίτλο (αν και το κομμάτι το ιδιο, θερίζει). Στα plus του reissue, (το οποίο εδώ αντιμετωπίζεται σαν μια κυκλοφορία μαζί με το single “Don’t Walk Away” που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα και περιέχει υλικό που δεν κρίθηκε καλό για το ντεμπούτο) είναι ότι προσθέτει στο άλμπουμ τον ύμνο “Steppin’ On a Landmine”, κομμάτι στο οποίο γινόταν πανικός στα live τους. Το υλικό συμπληρώνεται από demo και ζωντανές εκτελέσεις κομματιών του album. Παραγωγή, αρκούντως πιασάρικη στα πρότυπα της εποχής και του είδους, αν και ο ήχος θα μπορούσε να είναι κομμάτι καλύτερος. Σαν σύνολο λοιπόν, έχουμε έναν εξαιρετικό και άμεσο δίσκο, από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της εποχής και του ΝWOBHM, ο οποίος αν είχε και την ανάλογη συνέχεια, τώρα θα μιλούσαμε για τους Tank πολύ διαφορετικά. Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο ποιοτικά οπότε και το γκρουπ διαλύθηκε το ‘89, για να υπάρξουν από το ‘97 και μετά δύο διαφορετικές Tank μπάντες, μια του μπασίστα/τραγουδιστή Αlgy Ward (Algy Ward’s Tank) και οι Tucker/Evans’ Tank.
Eν κατακλείδι, αν θέλετε να περάσετε μια ευχάριστη και άκρως διασκεδαστική μουσικά ώρα, χωρίς να στίβετε το κεφάλι σας για να αποκωδικοποιείτε στίχους και ρυθμούς, το “Filth Hounds of Hades” είναι από τα καλύτερα heavy metal πράγματα που μπορείτε να βάλετε να παίζει. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε μεταλλάδικο με τη συνοδεία μπίρας.
1231