SWAMPBORN: “Beyond Ratio”

ALBUM

Είδος: Experimental Black Metal
Δισκογραφική εταιρία: Hypnotic Dirge Records.
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Ιουλίου 2022

Οι Swampborn από την Αγία Πετρούπολη κυκλοφορούν ένα Black Metal άλμπουμ με έντονα μελωδικό στοιχείο, σκοτεινή ατμόσφαιρα, αλλά και μπόλικη ασχήμια, καταχνιά, έρεβος, και άλλα κλισέ. Υπάρχουν και breakdowns που επιτρέπουν στον ακροατή να αφουγκραστεί τα μέρη στα οποία υπάρχει ένταση, και να κατασταλάξει, το pacing του δίσκου είναι πολύ καλά σχεδιασμένο. Όμως το στοιχείο που κάνει το άλμπουμ πραγματικά ενδιαφέρον είναι η χρήση παραδοσιακών μουσικών οργάνων, και πολλές φορές με ανορθόδοξο τρόπο σε φαινομενικά αταίριαστα σημεία, και όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Αν και διστάζω να το χαρακτηρίσω post metal, το δυνατό σημείο του δίσκου είναι το layering, η παραγωγή, και η αρμονία, και όχι τα black metal riffs. Λίγο chugging από εδώ, λίγο tremolo από εκεί, γενικά όμως τα τίμια riffs είναι κάπως βαρετά και τους λείπει η πρωτοτυπία. Τα εντυπωσιακά τύμπανα πολλές φορές πρωταγωνιστούν και δεν υπάρχουν απλά για να δίνουν ρυθμό. Ειδικά από τη στιγμή που συνοδεύουν τα riffs, υπάρχουν στο προσκήνιο.

Εδώ όμως είναι που έρχονται κάποια αναπάντεχα μουσικά όργανα να σώσουν την ημέρα. Ακορντεόν; Βιολί; Παραδοσιακή μουσική κεντρικής Ευρώπης; Εδώ είμαστε, εδώ είναι το ζουμί. Ειδικά σε ένα σημείο στο ‘Aspiration a L’absolu’ που ξαφνικά αλλάζει ο ρυθμός και τα harsh φωνητικά και η καταχνιά αρμονίζουν με το ακορντεόν, είναι απρόσμενο και ξεκαρδιστικό, αλλά και όμορφα ενδιαφέρον. Στο Sleepingstatic επίσης είναι τρομερό το layering και πώς το σαξόφωνο πατάει πάνω στο υπόλοιπο instrumental. Στο τέλος υπάρχει και ένα δραματικό solo βιολί. Το πιο δυνατό κομμάτι όμως, είναι το τελευταίο, το 14λεπτο ‘Muscarum’ που συνδυάζει όλα τα στοιχεία που προαναφέραμε σε ένα progressive έπος.

Οι Swampborn προτίμησαν έναν χειμερινό, κρύο σκοτεινό δίσκο να τον κυκλοφορήσουν μέσα Ιουλίου. Παρόλα αυτά, το άλμπουμ έχει ότι χρειάζεται να έχει μια πειραματική extreme metal κυκλοφορία, και με το παραπάνω. Αξίζει σίγουρα τουλάχιστον μια ακρόαση, αν και με πολλαπλές ακροάσεις γίνεται καλύτερο.

Bandcamp : https://hypnoticdirgerecords.bandcamp.com/album/beyond-ratio
Facebook : https://m.facebook.com/swampborn/

767

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.