STÖNER: “Totally…”

ALBUM

Είδος: Desert/Stoner Rock
Εταιρεία: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 6 Μαΐου 2022

Πριν πάμε στα πιο ουσιώδη του album, ας πω δύο πράγματα που θέλω να βγάλω από μέσα μου. Πρώτον: τι Stöner ρε αγόρια; Ότι δεν θα ήξερε κάποιος τι μουσική παίζετε, οπότε πρέπει να το λέει το όνομα; Λες και δεν χλευάζεται ο όρος στις μέρες μας αρκετά, ας δώσουμε μια αφορμή ακόμα να χλευαστεί ακόμα περισσότερο. Και δεύτερον: πίτσα πεπερόνι στο εξώφυλλο;

Αφήνοντας πίσω μας τις “ατυχείς” αυτές επιλογές, δεν γινόταν να μην ασχοληθώ με αυτό το project, μιλάμε άλλωστε για τα 2/4 των ανθρώπων που έβγαλαν το “Blues for the Red Sun” και καθόρισαν ένα ολόκληρο είδος, τόσο μα τόσο παρεξηγημένο. Brant Bjork, Nick Oliveri (και οι δύο πρώην Kyuss, μεταξύ άλλων) και Ryan Güt, απαρτίζουν την τριάδα που μας δίνει δεύτερο album μέσα σε δύο χρόνια, album που μένει φυσικά πιστό στο δισκογραφικό παρελθόν των δημιουργών του. Οι συνθέσεις θα σας θυμίσουν Kyuss μιας πιο σύγχρονης εποχής στο πνεύμα, κάποιες και στην ποιότητα. Groove, παραμορφωμένο μπάσο, fuzz και μηδενική διάθεση για πειραματισμούς ή διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Για μένα ξεχώρισαν τα “Party March”, “Strawberry Creek (Dirty Feet)”, ”Space Dude and the Burn” που θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται σε κάποιο Kyuss album και “Turn it Around Now”. Πρόκειται γενικότερα για δίσκο που ακούγεται νεράκι, κατι στο οποίο βοηθούν πολύ οι μικρές διάρκειες των περισσότερων κομματιών του και κάποιες κολλητικές μελωδίες. Έχω λοιπόν την αίσθηση, ότι ενώ δεν θα βρείτε καινοτομίες, οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν τόσο καλά αυτό που κάνουν, που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να βγάλουν δουλειά που να μην είναι το λιγότερο καλή ή αξιοπρεπής. 

Όσο για τα κουτσομπολιά επανένωσης των Kyuss που ακούγονται σε κάποιες γωνιές του διαδικτύου (sic), αναρωτιέμαι πόσο ουσιαστική κίνηση θα ήταν αυτή για ανθρώπους που ακόμα και στα καλύτερα τους, δεν ήταν και υποδείγματα συνεργασίας. Σίγουρα θα έδινα ένα νεφρό για να τους δω να παίζουν live, αλλά από τη μία ο Homme δεν είναι και ο ευκολότερος bandmate, ιδιαίτερα τώρα και από την άλλη έχω πολλές αμφιβολίες για το αν θα ήταν σε θέση να προσφέρουν κάτι καλό δισκογραφικά. Ας μείνουμε λοιπόν στην ανάμνηση, στα αριστουργήματα που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν, αλλά και στις σταθερά καλές δουλειές που προσφέρουν τα παλικάρια στα τωρινά τους σχήματα, είτε λέγονται Queens of the Stone Age, είτε Them Crooked Vultures, είτε Stöner (…) είτε οπωσδήποτε αλλιώς. Καλές ακροάσεις!

Facebook: https://www.facebook.com/StonerBandOfficial
Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/st-ner-totally

491

Avatar photo
About Κώστας Χατζής 35 Articles
Μπάρμαν κατ' επάγγελμα, Χατζής κατ' όνομα και κάποτε και ιδιότητα, προσπαθώ έκτοτε ν' ακούσω οποιαδήποτε μουσική πέφτει στα χέρια και τ' αυτιά μου. Μεγάλες αδυναμίες τα σκοτάδια του black metal, το συναίσθημα των blues/psych/vintage rock, ο αυθορμητισμός του grunge και η ταξιδιάρικη διάθεση του post. Αγαπημένες στιγμές ακρόασης αυτές στο αυτοκίνητο ή με μια καλή μπίρα στο χέρι (αλλά ποτέ συνδυαστικά). Nerd των jidaigeki ταινιών αλλά και του γιαπωνέζικου σινεμά και κουλτούρας γενικότερα. Θιασώτης της άποψης “Ό,τι ακούτε καλό είναι, να μην τσακώνεστε” την οποία πρώτος θα παραβώ στην πρώτη ευκαιρία μιας καλής διαφωνίας.