STONED JESUS: Η ψυχεδέλεια που κατακτά τη stoner σκηνή

TRIBUTE

Οι Stoned Jesus είναι ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της σύγχρονης stoner rock σκηνής.

Καταγόμενοι από το Κίεβο της Ουκρανίας, το συγκρότημα ιδρύθηκε το 2009 από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Igor Sidorenko, και από τότε έχει καταφέρει να αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση με τον μοναδικό τους ήχο και τις δυνατές τους εμφανίσεις.

Η μπάντα πρωτοεμφανίστηκε με το EP First Communion το 2010, το οποίο αμέσως τράβηξε την προσοχή της underground σκηνής με τις βαριές κιθάρες και τις ψυχεδελικές αναφορές. Το άλμπουμ αυτό έδειξε ξεκάθαρα ότι οι Stoned Jesus δεν είναι ένα τυπικό stoner rock συγκρότημα. Είχαν βάθος, σκοτεινές ατμόσφαιρες και την ικανότητα να φτιάχνουν μεγάλης διάρκειας κομμάτια που κατακλύζουν τον ακροατή με ένταση.

Το άλμπουμ που όμως πραγματικά τους απογείωσε ήταν το “Seven Thunders Roar” (2012). Με κομμάτια όπως το επικό “I’m the Mountain”, που έχει γίνει πλέον κλασικό στο stoner rock ρεπερτόριο, οι Stoned Jesus καθιερώθηκαν ως πρωτοπόροι του ήχου τους. Το άλμπουμ περιέχει βαρύτητα, ατμόσφαιρα, αλλά και μελωδίες που αγγίζουν την ψυχή, χαρακτηριστικά στοιχεία της μπάντας.

Το “I’m the Mountain”, με διάρκεια πάνω από 16 λεπτά, είναι ένα τραγούδι-ορόσημο που χαρακτηρίζεται από συνεχείς μεταβάσεις, από το stoner στο progressive και πίσω, δείχνοντας την ικανότητα της μπάντας να συνδυάζει διαφορετικά είδη και επιρροές. Ο συνδυασμός doom riffs, καθαρών φωνητικών και ψυχεδελικών περασμάτων καθιέρωσε τους Stoned Jesus στη διεθνή σκηνή.

Η μουσική των Stoned Jesus είναι αποτέλεσμα ποικίλων επιρροών, από τους κλασικούς Black Sabbath μέχρι τα σύγχρονα doom και sludge συγκροτήματα. Η ψυχεδελική διάθεση και η doom αισθητική που χαρακτηρίζει το στυλ τους συνδυάζονται με progressive στοιχεία, δημιουργώντας ένα μείγμα που αποδεικνύει την μουσική ωριμότητα και την καλλιτεχνική ευελιξία τους.

Ο Igor Sidorenko, ως βασικός συνθέτης και στιχουργός, έχει καταφέρει να εξελίξει τον ήχο της μπάντας με κάθε κυκλοφορία. Οι στίχοι του συχνά ασχολούνται με υπαρξιακά ζητήματα, την εσωτερική αναζήτηση, και την ανθρώπινη εμπειρία. Ο μουσικός πειραματισμός είναι πάντα παρών, είτε σε κομμάτια μεγάλης διάρκειας είτε σε πιο απλές συνθέσεις, και αυτό είναι κάτι που κάνει τη μουσική τους διαχρονική και πάντα ενδιαφέρουσα.

Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, Father Light (2023), είναι η επιβεβαίωση της συνεχιζόμενης δημιουργικότητας του συγκροτήματος. Με μια πιο ώριμη παραγωγή και στροφή σε πιο εσωτερικές θεματικές, οι Stoned Jesus παραμένουν ακμαίοι, παρουσιάζοντας έναν ήχο πιο εστιασμένο αλλά πάντα βαρύ και ατμοσφαιρικό.

Καθώς η μπάντα συνεχίζει να περιοδεύει παγκοσμίως, παραμένοντας ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα της stoner και doom κοινότητας, η ανταπόκριση τους παραμένει εξαιρετική. Το ελληνικό κοινό έχει δείξει τεράστια αγάπη για την μπάντα, και το επερχόμενο live στο Gazarte αναμένεται να είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Οι Stoned Jesus έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα στο παρελθόν και κάθε φορά προσφέρουν μια εκρηκτική συναυλιακή εμπειρία. Τα Live τους είναι γεμάτα ενέργεια και οι συνθέσεις τους αποκτούν άλλη διάσταση όταν εκτελούνται μπροστά σε ζωντανό κοινό. Σίγουρο το Σάββατο 5/10 θα αποτελέσει μια ακόμα σημαντική στάση στην πορεία τους, με τους οπαδούς να περιμένουν να ακούσουν τόσο τα κλασικά κομμάτια όσο και τις νέες τους δημιουργίες.

Για όσους δεν έχουν ζήσει την εμπειρία των Stoned Jesus ζωντανά, αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να βυθιστούν σε μια μουσική διαδρομή γεμάτη ένταση, συναισθηματική φόρτιση και πρωτοποριακή δημιουργία. Για τους υπόλοιπους, είναι η ευκαιρία να ξαναζήσουν μια από τις πιο εμβληματικές live μπάντες της σκηνής.

Με την ανυπομονησία να κορυφώνεται για το επικείμενο live στο Gazarte το Σάββατο 5 Νοεμβρίου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), οι Stoned Jesus αποδεικνύουν ότι παραμένουν επίκαιροι, διαρκώς εξελισσόμενοι και έτοιμοι να παρασύρουν το κοινό τους σε μια ακόμα μουσική οδύσσεια.

119
Avatar photo
About Κυριάκος Κωνσταντίνου 42 Articles
Μυημένος στο metal απο μικρή ηλικία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που τον χαρακτηρίζει περισσότερο : Dream Theater και τ'άντερα αλεξίπτωτο. Στον ελεύθερό του χρόνο (δηλαδή όταν δεν ακούει Dream Theater) σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ψάχνει πιο θα είναι το επόμενο live που θα πάει.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*