STELLAR CIRCUITS: “Sight To Sound”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Math / Progressive Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 9 Ιουνίου 2023

Άλλο ένα συγκρότημα που αποτελείται από παιχταράδες και αναμενόμενα ανήκουν στο χώρο του progressive metal. Ο λόγος για τους Αμερικανούς Stellar Circuit οι οποίοι κυκλοφόρησαν πρόσφατα το 2ο album τους “Sight To Sound”.

Σε σχέση με τον προκάτοχό του, οι Stellar Circuits αποδίδουν και αυτή τη φορά το υπερτεχνικό prog τους και θα έλεγα ότι είναι ακόμη πιο στριφνό αλλά με πιο πολλές “ορθόδοξες” εκλάμψεις. Οι επιρροές τους είναι και αυτές σχετικά αλλόκοτες με την έννοια ότι δεν είναι και τόσο διακριτές αν και ο fan του είδους θα αναγνωρίσει αρκετά στοιχεία από μπάντες του στυλ των A Perfect Circle (στις ατμόσφαιρες αλλά κυρίως στην “καθαρή” ερμηνεία του Ben Beddick – πολύ καλός τραγουδιστής), των Animals As Leaders (που δίνουν μια post αίσθηση στα κιθαριστικά αρπίσματα) αλλά και στους Deftones. Βέβαια η μπάντα δεν μένει εκεί αλλά φιλτράρει αυτά τα στοιχεία μέσα από ένα ιδιότυπο και αρκετά αυθεντικό στυλ.

Όπως ανέφερα στην αρχή, τα μέλη είναι φοβερά καταρτισμένοι μουσικοί και αυτό φαίνεται σε κάθε δευτερόλεπτο. Πολλαπλά άρρητα beats που αποτελούν τον καμβά για να απλώσουν τις ιδέες τους οι έγχορδοι σε – παραδόξως – μικρά κομμάτια με τα εξαγώμενά τους να είναι ποικίλα. Και ίσως αυτό να είναι το βασικό ελάττωμα του “Sight To Sound”. Δεν υπάρχουν κλιμακώσεις, ούτε σαφή “πνεύματα”. Αυτό που επικρατεί κυρίως είναι μια puzzleοποίηση ιδεών που πολύ δύσκολα ένας ακροατής θα κρατήσει στο νου του. Συνεπώς το “Sight To Sound” απαιτεί την πλήρη προσοχή του ακροατή αλλά και πάλι, δύσκολα δεν θα χάσει αυτός το τόπι.

Αν και συνθετικά ασαφές υλικό, εντούτοις υπάρχουν στιγμές μέσα στα κομμάτια που θα σου αποσπάσουν την προσοχή. Στοιχεία από τους Riverside (“Pleasure Cruise”), τους Mars Volta (“Catch Your Death”, “Truthseeker”), τους The Ocean (“Nightlife”) αλλά και τρελαμμένο fusion στο στυλ των 7for4 ή των Botanist (“Witch House”). Το πρόβλημα είναι η συνοχή των συνθέσεων αν και είμαι σίγουρος ότι το album απευθύνεται σε άτομα που έλκονται από την “κβαντοδυναμική” πλευρά της μουσικής, τους λάτρεις της υπέρμετρης τεχνικής δηλαδή. Σε αυτό το target group, το “Sight To Sound” των Stellar Circuits είναι σίγουρο ότι θα εκτιμηθεί σε υψηλό βαθμό.

Facebook: https://www.facebook.com/stellarcircuits
Official Website: https://stellarcircuits.com

498
Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1195 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.