SPIRITUALIZED: “Ladies and Gentlemen, we are STILL Floating in Space”

TRIBUTE

Ο Jason Pierce, κατά κόσμον J. Spaceman, αυτή η ιδιάζουσα περίπτωση μουσουργού επιστρέφει με την καλλιτεχνική του προέκταση τους Spiritualized μετά από 16 χρόνια, με σκοπό να πλαισιώσει μαζί με τους Πεθαίνουν στο Τέλος, και The Armed τους QOTSA στο μεγαλύτερο κατά την ταπεινή μου άποψη συναυλιακό γεγονός στα πλαίσια του Athens Rock Festival (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

Δημιουργήθηκαν πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 90’ στο Rugby του Warwickshire, από τις στάχτες ή και τα ευχάριστα ψυχεδελικά κατάλοιπα των Spacemen 3, και μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές μελών, σταθεροποιήθηκαν περί το 1999 με τους Pierce, Doggen Foster και τον Kevin Bales, με την προσθήκη διαφόρων session μουσικών στη θέση του μπάσου και των πλήκτρων.

Μέχρι και τις μέρες μας έχουν κυκλοφορήσει εννέα στούντιο δισκογραφικές δουλειές, με πιο πρόσφατη την προ δύο ετών κυκλοφορία του “Everything Was Beautiful”, και με κορυφαία όλων τον δίσκο “ Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space”, ο οποίος ανακηρύχθηκε από κοινό και κριτικούς ως ο κορυφαίος δίσκος για το 1997 λαμβάνοντας από το NME περιοδικό το βραβείο του δίσκου της χρονιάς, αφήνοντας πίσω το “OK Computer” και το “Urban Hymn”.

Στις 27 Ιουλίου οι spacey-gaze μουσικές τους απολήξεις προσγειώνονται στο Athens Olympic Compel, και καθώς το έπος του “Ladies and Gentlemen, We Floating in Space” συμπληρώνει 27 κύκλους γύρω από τον ήλιο, τον ξεψαχνίζουμε λιγουλάκι, σπιθαμή προς σπιθαμή, όσον αφορά το μινιμαλιστικό εξώφυλλο με τα μηνύματα που κρύβει, τα τραγούδια που μας αρέσουν και ρίχνουμε φως στο μυστήριο του καλλιτεχνικού και ερωτικού τριγώνου στο οποίο έχει υποπέσει εν έτη 1997.

Η 16η Ιουνίου του 1997, θα μνημονεύεται για πάντα στους μουσικούς κύκλους, καθώς είναι η ημερομηνία που οι Radiohead κυκλοφόρησαν τον τρίτο και πιο επιδραστικό δίσκο τους το “OK Computer”. Η αίγλη του που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο και που πολλοί, όπως και οι ίδιοι πίστευαν ότι δεν θα ξεπεραστεί ή θα συγκριθεί, έμελλε να επισκιαστεί κάπως από άλλες δύο καινοτόμες μπάντες, τους συμπατριώτες τους Spiritualized και τους Verve. Αμφότεροι κυκλοφόρησαν τα εκπληκτικά “Ladies and Gentlemen, We Floating in space” και “Urban Hymns” και μπήκαν στα πλαίσια του καλλιτεχνικού τριγώνου, το οποίο θα αποκτούσε και μία αρκετά ερωτική χροιά.

Θα μπορούσαν να είναι αιθέρια αδέρφια, έχοντας κοινή χρονιά αφετηρίας το μακρινό 1990, με από κοινού αγάπη για τους Pink Floyd και το “The Pipers At The Gates of Dawn, και με μία κλήση στην κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, εφαρμόζοντας το τρίπτυχο της επιτυχίας “Sex, Drugs and Rock n Roll” σε τρόπο ζωής και δημιουργικής έκφρασης. Ο Jason Pierce με συμπάθεια στην ηρωίνη, πειραματιζόταν με τα πετάλια του σε drone ήχους, ενώ από την άλλη οι Verve, ένα μάτσο οργισμένοι έφηβοι, με τον Richard “Mad Dick” Ashcroft ηγέτη, έκαναν βουτιά στο LSD τριπάροντας και συνθέτοντας μουσική, σε χαλαρά πλαίσια και ήχους βουτηγμένους στην αντήχηση.

Τα πρώτα χρόνια περιοδεύαν μαζί στη Μεγάλη Βρετανία, και όπως φαινόταν ακολουθούσαν βίους παράλληλους στο δρόμο για την επιτυχία και την λατρεία τους, ώσπου εμφανίστηκε η Kate Radley και όλα έγιναν γης μαδιάμ.

Η Radley ήταν μοντέλο της Calvin Klein, και κοπέλα του Jason Pierce με συνεχή παρουσία μαζί του, είτε στο στούντιο, είτε στη περιοδεία μαζί του ακολουθώντας τον σαν σκιά. Στην πορεία βέβαια έγινε και ενεργό μέλος της μπάντας, στη θέση των πλήκτρων και για τα μάτια της ο Pierce, συνέθεσε κομμάτια όπως τα “I Want You” και “”If I Were With Her Now” και πλέον ήταν αυτοκόλλητοι και το μέλλον τους φαινόταν προδιαγεγραμμένο.

Όμως επειδή δεν έχουν όλα τα πράγματα χαρούμενο τέλος, εν έτη 1997 και πριν την κυκλοφορία του “Ladies And Gentlemen, We Floating in Space”, η Radley παντρεύεται στα κρυφά τον Ashcroft ( ναι καλά διαβάσατε..!!) και για τα επόμενα δύο χρόνια παρέμενε ενεργό μέλος των Spiritualized μέχρι που η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αίθρια και έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, διαλύοντας ψυχικά και συναισθηματικά τον Pierce. Το αστείο της υπόθεσης ήταν το γεγονός ( κοινώς ο κόσμος το είχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι), ότι λίγες μέρες μετά τον γάμο, οι Spiritualized έπαιξαν ένα headline show με τους Verve από κάτω στο Phoenix Festival στο Stratford-Upon-Avon.

Κάπως έτσι φτάνουμε στην δημιουργία του τρίτου δίσκου των Spiritualized όπου ο Pierce θέλει να φτιάξει ένα μοναδικό άλμπουμ που θα αποτελεί θεραπεία για τον ακροατή. Ο δίσκος αποτελεί καθρέπτη της ψυχής του Pierce, καθώς πραγματεύεται τα συναισθήματα της μελαγχολίας και της μοναξιάς, που μονοπωλούσαν το σκεπτικό του κατά την περίοδο των ηχογραφήσεων, και που ακούγεται απροκάλυπτα σε κομμάτια όπως “All of My Thoughts” “‘Stay with Me” και “Broken Heart”.

Και μπορεί ο ίδιος να ισχυρίζεται ότι δεν επηρεάστηκε από τον χωρισμό, και πως τα τραγούδια είχαν ήδη γραφτεί από πριν, όμως κάνεις δεν πιστεύει τα λεγόμενα μιας ραγισμένης καρδιάς, ειδικά αν ακούσεις τον δίσκο και διαβάσεις τους στίχους.

Το άλμπουμ πήρε το όνομα του από το φανταστικό μυθιστόρημα του Jostein Gaarder, μέσα από τις γραμμές του βιβλίου:
“Only philosophers embark on this perilous expedition to the outermost reaches of language and existence. Some of them fall off, but others cling on desperately and yell at the people nestling deep in the snug softness, stuffing themselves with delicious food and drink. “Ladies and Gentlemen,’ they yell, ‘we are floating in space!”.

Ο Pierce κατάφερε όχι μόνο να συνθέσει κάτι τόσο κοντά ηχητικά στους Cure, αλλά να ασπαστεί και το όραμα τους, ειδικά αν νιώθεις μόνος και άχρηστος, χωρίς φόβο όμως για ότι πρόκειται να ακολουθήσει.

Εκτός από το υπέροχο ηχητικό μέρος θα έπρεπε να ντυθεί και εικαστικά, και για αυτόν τον λόγο ο καλλιτέχνης Mark Farrow, πιάστηκε από μία κουβέντα του Pierce στην μεταξύ τους συνάντηση για την αισθητική κατεύθυνση, λέγοντας ότι” η μουσική του δίσκου είναι φάρμακο για την ψυχή”.

Για τον λόγο αυτόν, ο Farrow εμπνεύστηκε και σχεδίασε το εξώφυλλο σαν να είναι ένα ιατρικό προϊόν. Το μπλε και άσπρο που κοσμεί το δίσκο θυμίζει κουτί από χάπια, και στο κάτω μέρος αναγράφεται η έκφραση “ 1 ταμπλέτα 70 λεπτών”, παραμπέμποντας στην ιδέα το ίδιο το άλμπουμ αποτελεί μία ταμπλέτα προς κατανάλωση.

Με τον αρχικό χρόνο να τρέχει λίγο περισσότερο από 70 λεπτά, ο Pierce φέρεται να αποφάσισε να κόψει τις ηχογραφήσεις για να πετύχει την πιο αισθητικά ευχάριστη δόση των 70 λεπτών.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε δε διάφορες εκδόσεις φυσικής μορφής, με την ιδέα της περιορισμένης έκδοσης σε 12 (3” cd), όσα και τα κομμάτια δηλαδή, να ακροβατεί μεταξύ καλλιτεχνικής παράνοιας και ιδιοφυΐας.

Αυτό που δημιούργησε ο Pierce ήταν διαχρονικό, ασυμβίβαστο, συναρπαστικό και καθαρό αριστούργημα που οι κριτικοί δεν χρειάστηκε να επανεκτιμήσουν.

Το “OK Computer” μπορεί να κέρδισε τους κριτικούς, και το “Urban Hymns” να πούλησε εκατομμύρια δίσκους, όμως το “Ladies And Gentlemen, We Are Floating in Space” είναι το πραγματικό Magnum Opus του 1997. Είναι ο ήχος ενός ανθρώπου που περιγράφει λεπτομερώς πως έχασε τα πάντα, την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό, σε διάστημα 70 λεπτών…!!!

Στις 27 Ιουλίου, πάρτε ένα χάπι από την καρτέλα και ελάτε να συρθούμε στο έδαφος, να περπατήσουμε στο νερό και να επιπλεύσουμε στο διάστημα με τον Pierce και τους Spiritualized…

538
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 312 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...