SPIRAL GRAVE: “III Repute”

ALBUM

Είδος: Doom Metal
Δισκογραφική: Argonauta Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 12 Ιουλίου 2024

Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια από τον απροσδόκητο χαμό του Al Morris III, του ιδρυτή και κιθαρίστα των Αμερικανών Iron Man, αυτής της εμβληματικής Doom Metal φυσιογνωμίας, ο οποίος άφησε τα εγκόσμια και ακολούθησε τα άστρα για να βρει το riff των οιωνών συνδυάζοντας την τέχνη του riff-οκρατορα Iommi και τον όγκο του Geezer Butler στον ήχο.

Το έχουμε αναφέρει πολλάκις και θα το πούμε ακόμη μία φορά για να το εμπεδώσουμε όλοι μαζί. Τέτοιοι μουσικοί δεν χάνονται έτσι απλά στη λήθη, ειδικά με τέτοια μουσική κληρονομιά και πόσο μάλλον όταν οι λοιποί band mates σου συνεχίζουν το καλλιτεχνικό όραμα σου, και συνθέτουν μουσική πατώντας στην δική του παρακαταθήκη από riffs, μελωδίες και solos.

Από τις στάχτες των Iron Man και τα εναπομείναντα μέλη μαζί με τη συνεισφορά και από τους Lord, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε ποιοτική Doom Metal μουσική από τους Spiral Grave, με το δεύτερο δίσκο να έχει προσφάτως κυκλοφορήσει από την Ιταλική Argonauta Records.

Η μπάντα επιδίδεται σε Αμερικανοθρεμμένο Doom Metal που έχει σαν εικόνισμα αριστερά και δεξιά δίσκους όπως τα “Heaven and Hell” και “Painkiller” αντίστοιχα και βαδίζει κάπου στη μέση αντλώντας στοιχεία και επιρροές από αμφότερους και τους δύο δίσκους.

Το ηχητικό αποτέλεσμα, κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουν και οι παλιοί λάτρεις των bootleg, φέρνει κατά νου την μοναδική σύμπραξη για μία ζωντανή εμφάνιση του Rob Halford με τους Black Sabbath τον Νοέμβριο του 1992 στην Costa Mesa της Καλιφόρνια, όταν και ο Μεγάλος Κοντός τους παράτησε σύξυλους αρνούμενος να παίξει κάτω από τον Ozzy.

Doom ήχος βασισμένος στιχουργικά στην προσωπική πάλη και απόγνωση, στρωμένος με riffs από τη φαρέτρα του Iommi με έντονη Heavy metal-ική ψυχή που απορρέει προφανώς από τα φωνητικά καρμπόν στον έναν και μοναδικο Metal God και στην γενικότερη NWOBHM αισθητική του συγκροτήματος.

Σε συνθέσεις όπως τα “Eulogy of Queen City (21502)”και “ My Angel Comes Tonight” βυθίζεσαι στη μαγεία της πατροπαράδοτης Doom συνταγής και των κατά μία έννοια Metal ballads και λούζεσαι στο συναίσθημα, με την προσωπική δισκογραφία του Βρασίδα να βγαίνει μπροστά και δεδομένης της αναφοράς στον θείο “Rob”, μια συνθήκη “The One You Love To Hate” πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Βέβαια οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματάνε εδώ, καθώς κάποια Thrash ψήγματα (“To Stare Down God”) ξεπροβάλουν έτσι για την π(ουτανι@)οικιλία του όλου πράγματος, ενώ δεν λείπουν και κάποια Epic στοιχεία που ενισχύονται από τις μπασογραμμές, λες και τρέχουν στον ιππόδρομο και την up tempo διάθεση, που φέρνουν κατά νου τους Grand Magus χωρίς τις γραφικότητες με τα γούνινα εσώρουχα και τα σπαθιά. Για να μην παρεξηγηθώ, τα γουστάρουμε και αυτά υπό προϋποθέσεις φυσικά όταν μπορείς να το στηρίξεις σωστά.

Στο “III Repute”η μπάντα ανεβαίνει τον Doom γολγοθά, όχι απαραίτητα αργόσυρτα, πένθιμα και μοιρολατρικά αλλά με τσιρίδες, τσίτα τα γκάζια διαλύοντας τα στεγανά του ιδιώματος και ορίζοντας τους δικούς της κανόνες…μέχρι να τους σπάσει ξανά…

Facebook: https://www.facebook.com/SpiralGrave
Bandcamp: https://spiralgrave.bandcamp.com/album/ill-repute

760
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 332 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...