SPINBALL: “Glow”

ALBUM

Είδος: Alternative/Psych Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη Κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 10 Ιανουαρίου 2022

Τόσα πολλά πράγματα και τόσος λίγος αντικειμενικά χρόνος ώστε να τα προλάβεις όλα. Όπου ουσιαστικά δεν θα τα προλάβεις ποτέ, απλά χρυσώνεις το χάπι στον ίδιο σου τον εαυτό. Ειδικότερα όταν η κουβέντα πλησιάζει τη μουσική, τα βιβλία και οτιδήποτε εικαστικό, δηλαδή αυτά που έχουν ουσία στην ζωή του καθενός (εννοείται τα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας είναι εκτός συναγωνισμού) δεδομένου ότι η “τέχνη ευφραίνειν την καρδίαν” του ανθρώπου, τότε αυτομάτως η κλεψύδρα λιγοστεύει ακόμα πιο γρήγορα.

Αυτό το αιώνιο ερώτημα ταλανίζει και απασχολεί μαζί με τον γράφοντα και ενδεχομένως πολλούς καλλιτεχνικά ανήσυχους και ομοϊδεάτες ανθρώπους, όπου προσπαθούν να κορέσουν στο ελάχιστο ή στο μέγιστο την πείνα τους με νέες κυκλοφορίες και ανακαλύψεις συγκροτημάτων. Σε αυτόν τον ατέρμονο αγώνα πάλι καλά που υπάρχουν φίλοι μουσικόσταλτοι, καλή ώρα όπως ο Δημήτρης, που σου ανοίγουν τα μάτια και τα αυτιά ταυτόχρονα, καθώς σου πασάρουν καινούριες μουσικές.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με τους δικούς μας Spinball καθώς βγαίνουν από τις “Σκιές” με την τρίτη κυκλοφορία τους “Glow” η οποία λάμπει διά της φαινομενικής της απλότητας και του δημιουργικού και συνθετικού μεγαλείου της. Βέβαια, όπως είπε πρόσφατα και μία καταξιωμένη μουσική περσόνα σε συνέντευξη σε εγχώριο e-zine “ευκολομνημόνευτα τραγούδια δεν σημαίνει και απαραίτητα απλή μουσική”. Παρότι κυκλοφόρησε τον Γενάρη, ο γράφων δεν “πήρε πενιά” που λέμε και λαϊκιστί και την απόλαυσε αρκετούς μήνες αργότερα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ ένα πράγμα.

Οι Αθηναίοι κινούνται κάτω από την αιγίδα του εναλλακτικού rock συγκροτήματος στους μουσικούς κύκλους, όμως αυτό δεν κατηγοριοποιεί καθόλου τη μουσική της μπάντας, αλλά περισσότερο τη φιλοσοφία που έχουν και τη γενικότερη αντίληψη επί των μουσικών θεμάτων και όχι μόνο φαντάζομαι, καθώς διατηρούν ανοιχτές και εναλλακτικές αντιλήψεις ως προς την μουσικότητα και τις επιρροές διαμέσου των ιδιωμάτων και υποϊδιωμάτων, τα οποία περιπλέκουν περίτεχνα στον καινούριο δίσκο.

Συγκροτήματα όπως Therapy?, Paradise Lost (περιόδου One Second) συνευρίσκονται ηχητικά με τους B.R.M.C, QOTSA, και τους δικούς μας The Noise Figures υπό τις ψυχεδελικές επιταγές των Pink Floyd να πλανώνται για ένα λαμπερό αποτέλεσμα.

Η μπάντα ακολουθώντας κατά κάποιον τρόπο την τακτική σκέψης του Vivaldi για τη μουσική σύλληψη του δίσκου, δημιούργησε μέσα από οχτώ (αντί για τέσσερις) συνθέσεις ένα πιστοποιημένο 4/20 άλμπουμ όπου ακουγεται 24/7 και 365 μέρες αντικατοπρίζοντας υπό μία έννοια τις εποχές του χρόνου, καθώς κουμπώνει ιδανικά όποτε και να πατήσεις το play για να παίξει. Και για να αποκωδικοποιήσουμε την παραπάνω αριθμητική εξίσωση, το μουσικό υπόβαθρο του “Glow” θα σου δημιουργήσει ένα rollerocaster συναισθημάτων και δυναμικών, καθώς θα σε “ανεβοκατεβάσει” και θα σε κάνει “σβούρα” με τέτοιο τρόπο, ώστε θα υπάρξουν στιγμές που θα σου κάνει παρέα στις εξόδους σου και τις εκάστοτε εξερευνήσεις σου, όμως από την άλλη θα σε συντροφεύσει και στις εσωτερικές σου αναζητήσεις ακόμα και όταν η μελαγχολική του πλευρά θα σε έχει καταβάλει.

Αυτή είναι η μαγεία την μουσικής, μιας τέχνης που εκφράζει συναισθήματα, υπάρχοντας σε κάθε νότα του εν λόγω δίσκου. Το “Glow” ήρθε την κατάλληλη στιγμή, έστω και καθυστερημένα, σε μία περίοδο αγρανάπασης και περισυλλογής για να προσδώσει την απαραίτητη υγρ@σία στα αυτιά μας. Ξεψαχνίστε τον δίσκο σπιθαμή προς σπιθαμή γιατί αξίζει και γιατί θα γίνετε μάρτυρες στο εξής παράδοξο, του να θέλετε να τελειώσει η διάρκειά του για να το ξανακούσετε από την αρχή, ενώ από την άλλη θα παρακαλάτε να μην τελειώσει ώστε να απολαύσετε την κάθε του στιγμή λίγο παραπάνω.
Πατήστε Play και θα το διαπιστώσετε…

Facebook: https://www.facebook.com/SpinballMusic
Bandcamp: https://spinball1.bandcamp.com/album/glow

931

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...