SPELL: “Tragic Magic”

ALBUM

Είδος: Heavy metal, proto-metal, occult rock
Εταιρεία: Bad Omen Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Οκτωβρίου 2022

Οι πρώτες νότες του album ακούγονται ήδη, αλλά δεν μπορώ να πάρω το βλέμμα μου από το εξώφυλλο του “Tragic Magic” των Spell. Η καλλίπυγος και λευκώλενος νεαρή με την πυρόξανθη κόμη και την αινιγματική έκφραση προσώπου, γραπωμένη από τον λαιμό του μυώδους, εβένινου επιβήτορα, που έχει αφρίσει και ετοιμάζεται να καλπάσει, απειλώντας να σπάσει τα όρια ενός κάδρου όπου το φως και το σκότος ισορροπούν απόλυτα.

Το συμβολιστικό έργο με τίτλο “Φρενίτιδα” του Πολωνού Władysław Podkowiński έχει ταιριάξει ιδανικά με τη μουσική της μπάντας των δύο αδερφών από το Βανκούβερ. Εύκολα σχηματίζεται στη φαντασία σου η εικόνα μιας μαθητευόμενης ιέρειας που μυείται στις μαύρες τέχνες, περνώντας από δοκιμασίες της σάρκας, της φωτιάς και του ατσαλιού μέχρι να της φανερωθούν τα αρχαία μυστικά που κρύβει ένα μαύρο φως που εκλύεται από την όχθη των ανταρτών αγγέλων.

Και η μουσική των Spell είναι εξίσου ικανή με τον πίνακα ως προς τη συμβολικά συνδηλωτική ικανότητα της. Μια μουσική διονυσιακή. Οι ρίζες της ανιχνεύονται στον proto-metal ήχο, τότε ακόμα που το metal δεν το συνόδευε απαραιτήτως το leather αλλά το βελούδο, τα αραχνοΰφαντα και τα παντελόνια καμπάνες. Όμως, χρωστά πολλά στα χαμένα πλέον συγκροτήματα του occult rock (είτε παλιά, όπως οι Coven, είτε νεότερα, όπως οι The Devil’s Blood) και σαφώς έχει μαθητεύσει στο πάλαι ποτέ επαναστατικό NWOBHM.

Ο Cam Mesmer (φωνή, μπάσο) και ο Al Lester (κιθάρα, τύμπανα) έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά σε σχέση με το έτσι κι αλλιώς αξιόλογο “Opulent Decay” του 2020. Στιχουργικά και υφολογικά, αφήνουν το στοιχείο του escapism να ατροφήσει και πλησιάζουν τον ρεαλισμό του σήμερα, ενώ συνθετικά έχουν ωριμάσει και μοιάζουν να επεξεργάζονται τις ιδέες του έχοντας πάντα κατά νου τον “trim the fat” κανόνα.

Το heavy metal τους, παρότι παραδοσιακό και vintage, δεν είναι παρωχημένο retro και ξαναζεσταμένο προϊόν. Μήτε προορίζεται για ναρκισσιστές «απόκληρους» που φωνάζουν ότι το ξεπερασμένο γούστο είναι καλό (για να παραφράσω τον σύντροφο και συν-Κέλτη Γεώργιο Καλλίνη). Οι επιρροές τους είναι πολυποίκιλες και έχουν συγχωνευτεί τόσο αρμονικά στον metal πυρήνα του “Tragic Magic”, που δεν του επιτρέπουν να καταλήξει δύσκαμπτος. Τουλάχιστον, εμένα μου φαίνεται ότι μόνο έτσι αξίζει να επισκεπτόμαστε εκ νέου τα παλιά εν έτει 2022, και οι Spell δείχνουν τον δρόμο.

Η κιθαριστική δουλειά, τρομερά εμπνευσμένη, κάνει τα τραγούδια να απηχούν μνήμες από το δίδυμο Bloom-Buck Dharma, από τον Σκορπιό Uli ή και τον Latimer. Τόσο οργασμικά vintage κιθάρες είχα να ακούσω ίσως από το “About Time” των Horisont. Το μπάσο έχει ογκώδη αλλά γλυκύτατο ήχο, η αρτιότατη μείξη δεν το αφήνει να χαθεί ποτέ και, όταν τιμά τον δάσκαλο Geddy Lee, είναι απολαυστικότατο. Τα φωνητικά, που δεν είναι το «δυνατό χαρτί» των Spell, υιοθετούν πολλά στιλ (παρούσες είναι οι χροιές του Bowie, του Geddy, του Tobias Forge ή ακόμα και του Gary Lettice, ενώ κάποιες φορές κλείνουν το μάτι στις αρμονίες των Hodgson και Davies) και, πολύ ορθά, παλεύουν να καρπωθούν το μέγιστο των περιορισμένων δυνατοτήτων τους. Τα drums δεν κλέβουν την παράσταση, ούτε καν τραβούν την προσοχή, αλλά δύσκολα μπορείς να φανταστείς ιδανικότερη τυμπανιστική συνοδεία, και αυτό δεν είναι λίγο πράγμα. Τα λίγα πλήκτρα συνεισφέρουν με μια κινηματογραφική τελετουργικότητα και, όπου υπάρχουν, είτε γλυκαίνουν τον heavy ήχο είτε βοηθούν ορισμένες ενορχηστρωτικές επιλογές που κάνουν αναγωγές σε «ξένα εδάφη», όπως αυτά των Killing Joke ή των Cocteau Twins.

Το arcane metal του “Tragic Magic” των Spell πιθανολογώ ότι, εμπορικά, θα μείνει στη σκιά άλλων trad-metal κυκλοφοριών του έτους. Καλλιτεχνικά, ωστόσο, είναι ο δίσκος που θα ελλοχεύει στις σκιές και από εκεί θα εξαπολύει τα ξόρκια του, μαγεύοντας τα αφτιά και γητεύοντας τις ψυχές των μυημένων στο genre οπαδών που έχουν το ίδιο καλή επαφή με την καλή αισθητική όσο και με την αίσθηση του χρόνου.

Facebook: https://www.facebook.com/spellspell
Instagram: https://www.instagram.com/spellofficial/
Bandcamp: https://spellofficial.bandcamp.com/ 

623

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.