Soulfly: “The Soul Remains Insane: The Studio Albums 1998 to 2004”

ALBUM

Είδος: Groove/ Thrash / Nu Metal
Εταιρία: BMG
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Ιουνίου 2022

Τι να γράψει κανείς για τον Max Cavalera και την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια. Από τις εποχές των Sepultura οι οποίοι έβαλαν τη Βραζιλία στο χάρτη του ακραίου μέταλ με ένα τεράστιο μπανγκ, στην περίοδο του Roots που άλλαξε τον ήχο της μπάντας σε κάτι πιο σύγχρονο (τότε), γκρουβάτο και “χοροπηδηχτό”, στην αποχώρησή του από αυτούς και την δημιουργία των Soulfly οι οποίοι αγκάλιασαν τον ήχο αυτό, στην εξέλιξη τους μέσα από ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι, ο Max είναι εδώ και 30 χρόνια μια πραγματική μορφή της σκηνής, ένας ακούραστος σαμάνος-πολεμιστής που χαράζει τη δική του πορεία. Προσωπικά θεωρώ τους Soulfly μια από τις μεγαλύτερες μπάντες του Nu-metal κινήματος, αν και ποτέ στη πραγματικότητα δεν ανήκαν 100% σε αυτό. Η μουσική τους είχε σίγουρα αυτή τη “βερμουδάτη” ποιότητα αν θέλετε, ειδικά στα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος, αλλά ταυτόχρονα διέθετε και ένα tribal μυστικισμό, μια ορμή πρωτογονισμού, μια διάθεση ψαξίματος που από τις παραδόσεις της Βραζιλίας έφτανε ακόμα και σε reggae διαθέσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια θα λέγαμε πως προσεγγίζουν περισσότερο τα thrash/death λημέρια. Όπως και να έχει, η τεράστια αγάπη που έχω στο μοναδικό ήχο του συγκροτήματος είναι δεδομένη, και θεωρώ τα 5 πρώτα άλμπουμ τους μέχρι και το αριστουργηματικό Dark Ages το peak αυτού του μουσικού κεφαλαίου.

Εν είδει εορτασμού λοιπόν της κληρονομιάς της πρώτης αυτής εποχής των Soulfly, η BMG κυκλοφορεί το The Soul Remains Insane – The Studio Albums 1998 to 2004, ένα boxset που περιλαμβάνει τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος σε μια συλλεκτική, επετειακή έκδοση. Στην εν λόγω κυκλοφορία μπορούμε να βρούμε τα “Soulfly”, “Primitive”, “3” και “Prophecy” για πρώτη φορά σε βινύλιο στην αντίστοιχη έκδοση, καθώς και το “Soulfire”, ένα bonus άλμπουμ με b-sides, singles, σπάνια και ακυκλοφόρητα κομμάτια. Το boxset συνολικά είναι πολύ προσεγμένο και καλής ποιότητας, οι δίσκοι είναι remastered από τον Dave Turner τόσο-όσο, ενώ σαν κερασάκι στη τούρτα θα βρείτε και ένα χορταστικό booklet που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ιστορία των τεσσάρων αυτών δίσκων, συνεντεύξεις του Max και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ως αρνητικό του όλου πακέτου θα πρέπει να σημειώσω την απουσία έστω μικρών booklets σε κάθε δίσκο ξεχωριστά, κάτι που συνεπάγεται και την απουσία στίχων.

Το The Soul Remains Insane – The Studio Albums 1998 to 2004 είναι μια παρακαταθήκη των Soulfly για τις επόμενες γενεές, περικλείοντας όχι μόνο την μαγεία της πρώτης εκείνης ενσάρκωσης της μπάντας, αλλά το άρωμα μια ολόκληρης εποχής. Για μένα το ακραία ιδανικό θα ήταν να είχε συμπεριληφθεί και το Dark Ages στη συλλογή, καθότι θα είχαμε το τέλειο “αποτύπωμα” ενός μουσικού κύκλου που άνοιξε μεν από άλλη μπάντα (Roots από Sepultura) αλλά βρήκε τον ιδανικό εκφραστή και ηχητικό οδοιπόρο στους Soulfly του φύλαρχου Max Cavalera, αλλά οκ, όπως και έχει έχουμε ένα εξαιρετικό boxset που θα μιλήσει στη ψυχούλα του οπαδού της μπάντας.

Official Site: https://www.soulfly.com/
Facebook: https://www.facebook.com/SoulflyOfficial
Instagram: https://www.instagram.com/thesoulflytribe/
Twitter: https://twitter.com/thesoulflytribe
Spotify: https://open.spotify.com/user/soulflyband

824

Avatar photo
About Γρηγόρης Βούλγαρης 11 Articles
Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου να δώσω το στίγμα μου γιατί είναι άβολο να γράφω πράγματα για μένα, αλλά μου αρέσει το metal σε όλες -σχεδόν- τις εκφάνσεις του. Επίσης τα video games και το NBA. Και οι μπίρες... α, και το ρούμι!