SONJA

INTERVIEW

Οι Sonja, μια πολύ ιδιαίτερη μπάντα που προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, έχουν κάνει αρκετή εντύπωση με το debut album τους: “Loud Arriver”.

Με frontam τη χαρισματική Melissa Moore, η οποία στο παρελθόν έπαιζε με το black metal συγκρότημα Absu, οι Sonja προσφέρουν ένα μοναδικό μείγμα κλασικού metal και glam. Η μουσική τους είναι ένα ισχυρό μείγμα ωμής ενέργειας και βαθιάς προσωπικής αφήγησης, που αντανακλά το ταξίδι και τους αγώνες της ίδιας της Moore. Το album έχει αποσπάσει την αναγνώριση των μουσικόφιλων μπαίνοντας σε πολλές λίστες best-of και γοητεύοντας ένα ευρύ φάσμα ακροατών.

Με αφορμή το live της μπάντας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου (Δελτίο τύπου) στο An Club, αλλά και τη συμμετοχή τους στο Mammothfest, βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση για το συγκρότημα αλλά και τη δυναμική προσωπικότητα της Moore.

Καλησπέρα από το webzine: Rockway.gr. Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για το χρόνο σου. Επειδή δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την τελευταία σας κυκλοφορία «Loud Arriver», επίτρεψέ μας να δούμε λίγο βαθύτερα το album. Ποιο ήταν το πιο εκπληκτικό πράγμα που ανακαλύψατε πνευματικά κατά τη δημιουργία του άλμπουμ; Πώς προσεγγίσατε τη διαδικασία σύνθεσης τραγουδιών για αυτό το album διαφορετικά από τις προηγούμενες δουλειές σας;
Melissa: Δεν μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα συγκροτήματά μας και μάλλον δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες συνδέσεις με τους ήχους όσων έχουμε δημιουργήσει στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα μου είναι δύσκολο να το περιγράψω. Η μεγάλη απογοήτευση της ζωής μου είναι ότι δεν μπορώ να περιγράψω τον εσωτερικό μου εαυτό με λέξεις… οπότε προσπαθώ να το πω με τη μουσική ως ένα είδος κραυγής στο ανθρώπινο κενό. Όσο μεγαλύτερη είναι η εσωτερική μου φλόγα, τόσο καλύτερα θα είναι τελικά τα τραγούδια. Έτσι, τουλάχιστον παίρνουμε κάτι για να το απολαύσουν κάποιοι άνθρωποι από αυτό.

Ποια συναισθήματα ή εμπειρίες διοχέτευσες κατά την ηχογράφηση αυτού του άλμπουμ;
Melissa: Αυτή η μουσική δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια πολλών ετών, οπότε υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Παρόλα αυτά υπάρχει μια συγκεκριμένη συνοχή. Είναι μια προσπάθεια από μέρους μας να έρθουμε σε επαφή με αυτό το συναίσθημα που σε ανατριχιάζει και σε κάνει να λαχταράς το σκοτάδι, κάνει την καρδιά σου να χτυπάει γρήγορα καθώς σε τραβάει στην άλλη πλευρά της νύχτας. Αλλά αυτή είναι μουσική. Η μουσική είναι σαν τη βενζίνη για τους ανθρώπους. Είναι το καύσιμο. Έτσι, αυτό είναι το καύσιμο για να πάμε εκεί που πάμε. Και φροντίζουμε να γεμίζουμε τα αυτιά σας με το σωστό μείγμα ρυθμού και μελωδίας. Ελπίζουμε ότι σας αφήνουμε να γευτείτε την ίδια γεύση που τρέχει στις σπονδυλικές μας στήλες.

Πώς αισθάνεστε ότι η μουσική σας έχει εξελιχθεί με το “Loud Arriver” σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές σας;
Melissa: Λοιπόν, δεν μας ενδιαφέρει να επιδεικνύουμε τίποτα. Προσπαθούμε μόνο να αποτυπώσουμε την πραγματική μας έκφραση χωρίς να μας ενδιαφέρει να επιδείξουμε κάποια ιδιαίτερη μουσική ικανότητα. Πρόκειται για μουσική με δύναμη και συναίσθημα. Σκοτάδι και δύναμη. Δύναμη και γοητεία. Έχω συμπαίκτες στο συγκρότημα που είναι έντονοι μεταξύ τους μουσικά, οπότε μπορούμε πραγματικά να καθοδηγήσουμε ο ένας τον άλλον σε συνεργατικά πεδία με έναν τρόπο που είναι τόσο πολύτιμος για μένα. Γράφοντας ένα τραγούδι περνάς μαζί ένα σκιερό κατώφλι και πρέπει να εμπιστεύεσαι τον εσωτερικό σου κύκλο για να το περιηγηθείς με σύνεση.

-Πώς ελπίζετε ότι το “Loud Arriver” θα επηρεάσει τους ακροατές σας;
Melissa: Αυτό είναι πραγματικά κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω όπως καταλαβαίνεις. Φτιάχνουμε κάτι που προσπαθούμε να αφαιρέσουμε όλα τα περιττά στοιχεία, ενώ είναι φορτωμένο με δύναμη. Αυτό είναι που θέλω να ακούω από τις μπάντες. Ελπίζω να το πετύχουμε, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε. Θέλω και οι άλλοι να κάνουν το ίδιο.

Ποιο κομμάτι στο “Loud Arriver” θεωρείς ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα το καλλιτεχνικό σου όραμα και γιατί;
Melissa: Κάθε τραγούδι έχει ολοκληρωθεί πλήρως για να είναι κάτι που πιστεύουμε ότι είναι σωστό. Ξέρεις, προσπαθούμε να το κάνουμε έτσι ώστε κάθε τραγούδι να στέκεται από μόνο του ακόμα και χωρίς τα άλλα. Δεν πιστεύουμε στο να έχουμε ένα τραγούδι ως το single και τα υπόλοιπα ως filler. Έτσι νομίζω ότι κάθε τραγούδι στο “Loud Arriver” έχει το δικό του ξεχωριστό στοιχείο που έχει σημασία για μένα, αλλά όχι το ένα περισσότερο από το άλλο.

Πώς βλέπεις το “Loud Arriver” να εντάσσεται στο ευρύτερο τοπίο της μουσικής σου καριέρας;
Melissa: Όταν πρωτοξεκίνησα το συγκρότημα με τον Grzesiek είπα: “Αυτό θα είναι το συγκρότημα που θα αναγράφεται στις ταφόπλακες μας”. Αλλά επιτρέψέ μου να πω ότι δεν με νοιάζει τι θα σκέφτονται οι άνθρωποι για μένα μετά το θάνατό μου, αυτό είναι απλά θέμα λόγου χαχα. Αυτό είναι απλά για να πω ότι αυτή η μπάντα είναι η “μία” για εμάς. Τουλάχιστον αυτή είναι η ενέργεια που βάζουμε σε αυτό. Για να είμαστε δίκαιοι, βάζουμε παρόμοια ενέργεια σε όλη τη μουσική μας, αλλά αυτή η μπάντα απαιτεί τα περισσότερα από εμάς για να την εκτελέσουμε.

-Σύντομα, θα σας δούμε ζωντανά στην Ελλάδα. Πώς προετοιμάζεστε ψυχικά και σωματικά για μια ζωντανή εμφάνιση;
Melissa: Είναι πολλά πράγματα για μένα για να είμαι έτοιμη για μια συναυλία. Πέρα από τις συνήθεις σκέψεις, το σώμα και το μυαλό μου πρέπει να λειτουργούν σε αυτόματο επίπεδο, ώστε να μου επιτραπεί να ξεθωριάσει η συνείδησή μου και να μπορέσω να ανοίξω τις πύλες της αληθινής έκφρασης με την παράσταση. Αλλά η δυαδικότητα των κιθαρών και των φωνητικών καθώς και η ίδια η παράσταση απαιτούν εντατική προετοιμασία. Οι άνθρωποι μερικές φορές έχουν πει ότι φαίνομαι θυμωμένη ή λυπημένη με τον τρόπο που μιλάω στο μικρόφωνο ανάμεσα στα τραγούδια, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είμαι συγκεντρωμένη σαν ξυράφι και κρατάω την πόρτα ανοιχτή. Δεν έχω την πολυτέλεια να γλιστρήσω, αν θέλουμε όλοι να το ζήσουμε. Ίσως γίνομαι δραματική χαχα, αλλά ποιο είναι το νόημα του rock ‘n roll αν δεν τα δώσεις όλα.

-Μπορείς να περιγράψεις την ενέργεια που νιώθεις από το κοινό κατά τη διάρκεια ενός live show;
Melissa: Μπαίνω σε μια έκσταση όταν παίζω ζωντανά. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να συμβούν αλλά πρέπει να είναι αυτόματα. Αυτό απαιτεί πειθαρχία για μένα. Είναι ο ρόλος μου να μας οδηγήσω όλους εκεί, οπότε πρέπει να είμαι σοφή και συγκεντρωμένη με μια πονηρή επίγνωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που με γνωρίζουν καλά με θεωρούν ως κάποιον που του αρέσει να διασκεδάζει όλη τη νύχτα. Αλλά όταν οι Sonja είναι σε περιοδεία δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να έχω εμμονή με τη στιγμή επί σκηνής. Δεν επιτρέπονται εξωτερικές διασκεδάσεις για τη Melissa, είμαι σαν ένας μοναχός που έχει γίνει bimbo.

-Ποιες είναι κάποιες από τις διαφορές που έχετε παρατηρήσει σε ακροατήρια από διαφορετικές πόλεις ή χώρες;
Melissa: Το ελληνικό και το γερμανικό κοινό είναι έντονοι και παθιασμένοι άνθρωποι του metal. Έχω εκπλαγεί ευχάριστα στις ΗΠΑ, ειδικά σε απροσδόκητες πόλεις να βλέπω μεγάλη rock ‘n roll ενέργεια και στις συναυλίες μας. Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουμε περιοδεύσει με αυτό το συγκρότημα ιδιαίτερα, οπότε υπάρχει ακόμα αρκετό έδαφος να καλύψουμε. Το αγαπημένο μου πράγμα είναι όταν υπάρχει ένα μικτό billing… όταν έχεις καλλιτέχνες που παίζουν από διαφορετικά μήκη κύματος αλλά ίσως κάποιο λεπτό πράγμα που δένει το vibe μαζί. Μου αρέσει να παρασύρομαι σε νέα εδάφη.

Επίτρεψέ μας μερικές πιο προσωπικές ερωτήσεις, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να καλύψει το κενό ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο. Μπορείς να μοιραστείς μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια της μετάβασής σου και πώς τις ξεπέρασες;
Melissa: Λοιπόν, η πρόκληση είναι αυτή που αντιμετωπίζω ακόμα, να μην χρειάζεται να συζητηθεί ή να επικεντρωθεί η μετάβαση του φύλου. Δεν το κρύβω και φυσικά θέλω να το βλέπουν όσοι θα ωφεληθούν αν το γνωρίζουν, αλλά τελικά είναι απλά ένα γεγονός της ζωής μου. Στο μυαλό μου θα έπρεπε πραγματικά να είναι τόσο ασήμαντο όσο το να είναι κάποιος αριστερόχειρας ή κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι έτσι θα είναι τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω να μη νιώσεις ότι είμαι απόμακρη που το λέω αυτό, αλλά νομίζω ότι ίσως είναι χρήσιμο για τους αναγνώστες να πάρουν μια αίσθηση της εξάντλησής μου :). Υπόσχομαι να είμαι αληθινή μαζί σου τόσο στη μουσική που φτιάχνω όσο και στις απαντήσεις που δίνω στις συνεντεύξεις μου!

-Πώς έχει επηρεάσει η μετάβασή σου τη μουσική και την καλλιτεχνική σου έκφραση;
Όταν άρχισε η πραγματική μετάβαση στον πραγματικό κόσμο για μένα, συνειδητοποίησα ότι οι στίχοι σε τραγούδια όπως των Judas Priest και των Manowar δεν ήταν πλέον μόνο ημι-καθοδηγητικές δυνάμεις στη ζωή μου, αλλά κυριολεκτική πραγματικότητα για τη δύναμη και την πρόκληση σε κάθε στιγμή της ύπαρξής μου. Ναι, φυσικά οι άνθρωποι θέλουν να πουν ότι υπάρχει αυτή η υπερβολικά αρρενωπή ενέργεια στους Manowar, αλλά δεν μιλάω για τα θέματα φύλου. Ποτέ δεν έχω παραχωρήσει ούτε σπιθαμή αγάπης και σεβασμού για τον εαυτό μου μόνο την αύξησα. Για οποιονδήποτε υγιώς σκεπτόμενο που πέρασε ποτέ από το δρόμο μου ή με γνώρισε, το να πιστεύει ότι ο απολογισμός θα ήταν διαφορετικός είναι τρελό. Αν πρέπει να πολεμήσω και να εξοντώσω ολόκληρο τον κόσμο για να παραμείνω αληθινή, θα σηκώσω τους ώμους και θα το κάνω. Αλλά νομίζω ότι οι καρδιές πολλών θα ξεσηκωθούν για να με ακολουθήσουν στην ατελείωτη μάχη και στην αδυσώπητη νίκη και για τους ίδιους.

-Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Θα σε παρακαλούσα να κλείσεις τη συνέντευξη με μερικούς από τους στίχους σας.
Melissa: It’s so mysterious, All my enemies in pain – Don’t even know the rules, But I always win the game

270
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 180 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*