SOLSTAFIR: “Endless Twilight of Codependent Love”

ALBUM

Είδος: Post rock / metal
Δισκογραφική: Season Of Mist
Ημ. Κυκλοφορίας: 6 Νοεμβρίου 2020

Στην έβδομη κυκλοφορία τους οδηγούνται οι Ισλανδοί ατμοσφαιρικοί rockers Sólstafir φέτος. Το “Ατέρμονο Λυκόφως μιας Αλληλοεξαρτώμενης Αγάπης” θυμίζει στίχο από ποίημα ή τίτλο βιβλίου, ενώ στο artwork του απεικονίζεται ο πίνακας “Η Κυρία Του Βουνού” του Baptist Zwecker. Ο πίνακας αυτός αποτελεί την προσωποποίηση της Ισλανδίας σε μορφή γυναίκας και έτσι τιμάει το συγκρότημα την γενέτειρά του. Επί της ουσίας, όμως, μπορεί το “Endless Twilight of Codependent Love” να σταθεί δίπλα στην ήδη αξιόλογη δισκογραφική παρακαταθήκη που έχουν ήδη στις πλάτες τους οι Ισλανδοί;

Αυτή η νέα δισκογραφική κυκλοφορία μας “χαρίζει” 63 λεπτά ατμοσφαιρικής και μελαγχολικής post rock/ metal μουσικής όπως ακριβώς μας έχουν συνηθίσει οι Ισλανδοί rockers την τελευταία δεκαετία. Ακούγοντας το εναρκτήριο, 10λεπτο, “Akkeri”, είναι ένα πολυδιάστατο τραγούδι με εναλλαγές μεταξύ ήπιων και δυναμικών ηχητικών στιγμών. Τα απότομα ξεσπάσματα στα φωνητικά του Tryggvason καθώς και τα μουσικά όργανα εκφράζουν έντονα συναισθήματα όπως οργή και θλίψη. Σε πιο αργό tempo συνεχίζει το “Rökkur”, το οποίο με τα βιολιά στην αρχή του κερδίζει αμέσως την προσοχή και ταξιδεύει τον ακροατή στα παγωμένα τοπία της Ισλανδίας. Το μπάσο και η κιθάρα υπό τη συνοδεία των εφέ από πλήκτρα στο υπόβαθρο ακούγονται καταπληκτικά, πετυχαίνοντας την μελαγχολική διάθεση που τόσο επιθυμούν οι Sólstafir να έχει η μουσική τους. Η αποκορύφωση της συναισθηματικής φόρτισης της μπάντας επέρχεται στο “Her Fall From Grace”. Το μοναδικό τραγούδι τους με στίχους στα αγγλικά. Το θέμα του αφορά τις ψυχικές διαταραχές και συγκεκριμένα τη νόσο του Alzheimer, καθιστώντας το αρκετά προσωπικό για το συγκρότημα.

Το δεύτερο μισό του album είναι αυτό που αξίζει την περισσότερη προσοχή. Υπάρχουν πολλές εναλλαγές και διάφορα στοιχεία που εμπλουτίζουν το post rock/metal του συγκροτήματος και αυτό είναι εμφανές στο κομμάτι “Dionysus”. Δυναμικό black n’ roll με όλη την σημασία του όρου. Τα κιθαριστικά riffs των Tryggvason και Sæþórsson καθώς και τα blastbeats του νεότερου μέλους, Hallgrímsson, είναι ευκολομνημόνευτα και προκαλούν ακόμη και headbanging! Στο ίδιο μοτίβο κυμαίνεται και το “Alda Syndanna”, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο μελωδικό metal. Το “Or” από την άλλη έχει μουσική που θα ταίριαζε σε κάποιο καμπαρέ club ενώ τα blues solo στις κιθάρες “στοιχειώνουν”. Οι Sólstafir εδώ δίνουν έμφαση στον πειραματισμό και πετυχαίνουν την πρόοδο. Για το τέλος το συγκρότημα επιλέγει να κλείσει με το δυναμικό “Úlfur”. Σε σημεία του ακούγονται κάποια οικεία Sabbath-ικά riffs καθιστώντας το πιο χεβιμεταλάδικο κομμάτι του δίσκου.

Το “ Endless Twilight…” ποιοτικά στέκεται επάξια δίπλα στις υπόλοιπες κυκλοφορίες του συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο album που θα χαρίσει δυναμικές αλλά και συγκινητικές στιγμές στους ακροατές του. Είναι μια γλυκόπικρη και συνάμα ωμή ωδή στον ψυχισμό του ανθρώπου.

Website: https://www.solstafir.net

683

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!