SOLARYS: “Endless Clockworks”

ALBUM

ΕΙΔΟΣ: Power/Progressive Metal
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ: Wormhole Death
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 20/12/2019

Με τα μεγαθήρια της prog/power σκηνής να ξυπνούν από το μουσικό λήθαργο σιγά-σιγά και να “ζεσταίνουν τις μηχανές τους”, αυτό που κρατάει τη σκηνή “ζωντανή” είναι αυτές οι λιγότερο γνωστές μπάντες. Οι Solarys είναι μία από αυτές τις μπάντες και το νέο τους album “Endless Clockworks” μοιάζει ικανό να μαγνητίσει το prog/power κοινό.

Οι εξ Ισπανίας ορμώμενοι metallers μπορεί να είναι άγνωστοι στο ευρύ μεταλλικό κοινό, μετρούν όμως 14 συναπτά έτη στο χώρο και έχουν καταφέρει να επιδείξουν δισκογραφική σταθερότητα, αφού κάθε σχεδόν τρία χρόνια κυκλοφορούν και νέο υλικό. Με 4 full length προσπάθειες μέχρι τώρα, συνεχίζουν να κρατούν την prog/power metal σημαία ψηλά, ακόμη και σε δύσκολες χρονιές για το είδος, ενώ το νέο τους επίτευγμα δείχνει να αποτελεί φάρο ελπίδας για το group και τη σύγχρονη prog/power σκηνή.

Με ένα ευρύ φάσμα ηχητικών επιρροών, που ξεκινούν από το heavy metal και επεκτείνονται έως το power και το progressive metal, το “Endless Clockworks” σε βάζει από την πρώτη κιόλας νότα στο νόημά του. Ογκώδης ήχος και τεχνικά riffs ξεχωρίζουν από το πρώτο κιόλας κομμάτι, ενώ η ξεχωριστή χροιά της φωνής του Manuel Lobo δίνει μία άλλη δυναμική στην ερμηνεία των τραγουδιών του δίσκου. Θα έλεγα ότι στις μέρες μας, δύσκολα βρίσκεις συνθέσεις σαν τα “In A Hideout Of A Tear”, “Broken Eyes”, “Solaris” και “The Missing Mirror”, που να μπορούν, αν όχι να φτάνουν, τουλάχιστον να ακολουθούν, σε απόσταση αναπνοής, συνθέσεις των μεγαθηρίων του είδους.

Πέρα από τις προφανείς επιρροές από μπάντες όπως οι Dream Theater, Stratovarius, Symphony X και άλλες μεγάλες δόξες του prog/power χώρου, καθώς και της ικανότητας των Solarys να τις μετατρέπουν σε ένα δικό τους ηχητικό ύφος και στυλ, το “Endless Clockworks” φαντάζει ως ακόμη ένα κομμάτι από το εξελικτικό μουσικό παζλ των Ισπανών. Ένα μουσικό πάζλ, που ξεκίνησε με το ομώνυμο ντεμπούτο τους και κάθε φορά εξελίσσεται μουσικά μέχρι να φτάσει αυτό που έχουν οι ίδιοι στο μυαλό τους ως ήχο των Solarys. Το “Endless Clockworks”, δείχνει ικανό να κερδίσει το prog/power κοινό και να γίνει σταθμός για τη μπάντα, για τις από εδώ και πέρα μουσικές της αναζητήσεις και ζυμώσεις. Βέβαια, σε αυτό το γεγονός συντελούν και οι ευφυείς συνθέσεις που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του δίσκου.

Το “Endless Clockworks”, δεν είναι ακόμη ένα prog/power album. Σίγουρα, δεν κατατάσσεται σε albums της σειράς ή απλά ως ένας μέτριος δίσκος. Είναι ένα album, από αυτά που ακούγονται ευχάριστα και βοηθούν στην εξέλιξη του είδους. Είναι από τους δίσκους, που δύσκολα ξαναβγάζει μία μπάντα. Είναι από τα albums, που ξεχωρίζουν και κερδίζουν τον ακροατή. Νομίζω, από τις καλές προσθήκες στη δισκοθήκη ενός λάτρη του prog/power ήχου.

Facebook page: https://www.facebook.com/solarysmetal/

461

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.