SOEN: “Memorial”

ALBUM

Είδος: Progressive metal
Εταιρεία: Silver Lining Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Σεπτεμβρίου 2023

Με σταθερότητα Biennale, θα λέγαμε, σκάνε στην αγορά οι κυκλοφορίες των Soen ανέκαθεν. Ακριβώς δύο έτη έχουν περάσει από το “Imperial”, που είδε τη δημοτικότητά τους να μεγαλώνει κι άλλο, και το φετινό “Memorial” ξαναφέρνει στο προσκήνιο το διεθνές συγκρότημα με τυπική έδρα τη Σουηδία, το οποίο πολλές και πολλοί στο εγχώριο κοινό αγάπησαν τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, χάρη στον «έντεχνο», εύληπτο και συναισθηματικά φορτισμένο ήχο.

Στο πέρας του χρόνου, με επιμονή και υπομονή, οι Soen κατόρθωσαν δύο σημαντικά πράγματα. Αφενός, δεν επικρατεί πλέον στη συνείδηση του ακροατηρίου τους ότι είναι το project του πρώην drummer των Opeth. Αφετέρου, σμίλεψαν τις κραυγαλέες επιρροές τους σε βαθμό που πλέον είναι πιο οργανικά ενταγμένες στη μουσική τους, και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πέτυχαν να έχουν μια ολοδική τους και αβίαστα αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Από την άλλη, χωρίς βέβαια αυτό να απασχολεί το σύνολο των fans τους, το μέγα θέμα είναι αν υπάρχει νέο έδαφος να κατακτήσουν οι Soen.

Το “Memorial” δεν συνιστά καταφατική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι οφείλεται αυτό. Ίσως οι Soen έχουν βρει ποιο ακριβώς θέλουν να είναι το ηχητικό τους αποτύπωμα και τους ενδιαφέρει απλώς να παίζουν με τα σαφώς καθορισμένα όρια του safety zone τους. Ίσως έχουν πιάσει δημιουργικό ταβάνι και τώρα ερευνούν τι μπορούν να κατακτήσουν με ένα οπλοστάσιο που δεν ανανεώνεται. Τέλος, ίσως δεν κάνουν αρκούντως μεγάλα διαλείμματα, κι έτσι συνθέτουν σε διαστήματα που τα ορίζει το headspace του αμέσως προηγούμενου δίσκου.

Προσωπικά, είχα τη βεβαιότητα πως έχω ξανακούσει σχεδόν τα πάντα από όσα έχει συμπεριλάβει το σχήμα στα δέκα μέρη του “Memorial”. Ενίοτε, ακόμα και οριακά αυτούσια. Σε στιγμές, η επαναληψιμότητα είναι ενοχλητικά έκδηλη. Δυστυχώς, αυτήν την εικόνα δίνει το album από την πολύ αρχή του, μιας και τουλάχιστον στα πρώτα δύο tracks ακούμε ξανά την τυπική πια, ήπια complex και groovy riff-ολογία του López (μπορεί να είναι ο drummer, αλλά αυτός γράφει τον συντριπτικά μεγαλύτερο όγκο των συνθέσεων), σε συνδυασμό με τις déjà vu τραγουδιστικές γραμμές του Ekelöf (βλ. το single “Unbreakable”).

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν θέλω να πω ότι οι Soen φέτος θα κυκλοφορήσουν κακά τραγούδια. Όλα τα γνωρίσματα που τους έκαναν αγαπητούς είναι παρόντα. Οι συνθέσεις είναι καλογραμμένες και βατές, η παραγωγή είναι τίμια, τα hooks είναι catchy, οι μακάρια μελαγχολικοί τόνοι κυριαρχούν, τα φωνητικά είναι αυτά που πάντα ήταν, με κάποιες εξαιρέσεις όπου ακούγονται λίγο πιο τραχιά, τα ρεφρέν αποζητούν τη συνοδεία του κοινού, η crowd pleaser μπαλάντα δεν λείπει (βλ. “Hollowed”), το παίξιμο ξύνει την επιφάνεια του prog και του technical, οι τίτλοι είναι μονολεκτικοί και τα λοιπά και τα λοιπά…

Αν τους ακολουθείτε πιστά και ποτέ δεν σας κούρασαν, το “Memorial” θα γράψει πολλές ώρες αναπαραγωγής στο μέσο που προτιμάτε για να ακούτε μουσική. Αν ποτέ δεν σας κέρδισαν, εδώ δεν θα βρείτε κάτι ικανό να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Αν κάποτε εκτιμήσατε τους Soen, αλλά σταδιακά είδατε το ενδιαφέρον σας να φθίνει, δεν χάνετε τίποτα να δώσετε μια ευκαιρία στη νέα τους δουλειά, αλλά δεν θα επισκιάσει αυτό που θεωρείται το αγαπημένο σας album της μπάντας.

Δεν υποτιμώ την προτίμηση στο οικείο, σε αυτό που ξέρει κι εμπιστεύεται κανείς, στη θαλπωρή του ασφαλούς ή στους θύλακες απανεμιάς που γίνονται καταφύγια εν μέσω τρικυμιωδών καταστάσεων. Ταυτόχρονα, δεν παραβλέπω ότι για πολύ κόσμο τα παραπάνω είναι αντικίνητρα. Τώρα που ξέρετε τι να περιμένετε, η επιλογή είναι δική σας.

Official Site: http://www.soenmusic.com/ 
Facebook: http://www.facebook.com/SoenMusic
Instagram: http://www.instagram.com/soenmusic 

521

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.