SKAGS: “Digital Cage of a Cursed Generation”

ALBUM

Είδος: Alternative, Electronic, Psychedelic Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητο
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Νοεμβρίου 2020

Η εκάστοτε εποχή δοσμένη υπό το πρίσμα της μουσικής μπορεί να ερμηνευτεί και να αποδοθεί με άπειρους τρόπους, όσους μπορεί να πλέξει το πεπερασμένο σύνολο των επινοημένων φθόγγων και νοτών. Στο χώρο του “σκληρού” ήχου τα κοινωνικά δρώμενα έχουν αναρίθμητους εκφραστές, από τους Black Sabbath, τους Rage Against the Machine μέχρι τους Godspeed You!, Black Emperor και πάει λέγοντας, και γενικά οι καλλιτέχνες υπό το δικό τους πρίσμα σκιαγραφούν το τοπίο άλλοτε με σκληρότητα και άλλοτε με εκλάμψεις αισιοδοξίας, σαρκασμού ή παραδοξοτήτων.

Δεν είναι λίγος ο καιρός, λοιπόν, που έπεσε στα χέρια μου (και άκουσα πολλάκις) το ντεμπούτο πόνημα των SKAGS, Αθηναίων alternative rockers, το οποίο χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από μια ιδιαίτερη παραδοξότητα. Στιχουργικά θίγονται οικουμενικά κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν το σύγχρονο άνθρωπο, ενώ επενδύονται μουσικά και ερμηνευτικά με μια μοναδική electro-psych λυρική ατμόσφαιρα, η οποία παραπέμπει σε παραμυθένιες/φανταστικές καταστάσεις.

Με βάση τη synth-pop ατμόσφαιρα, τα δυνατά-στακάτα κιθαριστικά riffs, με τη σαγηνευτική φωνή της Σπυρέτας Δρίβα και με άριστη παραγωγή, συνθέτουν ένα ονειρικό τοπίο που περιγράφεται γλαφυρά υπό τον τίτλο “Digital Cage of a Cursed Generation”. Αναμφισβήτητα, η δουλειά αυτή ξεπερνά την επιδερμική θεώρηση ότι θα μπορούσαν να είναι πνευματικά τέκνα των Evanescence, αλλά κινούνται σ’ ένα ιδίωμα που σπανίζει στην εγχώρια σκηνή και σαφέστατα προσομοιάζει περισσότερο με Glass Candy, Chromatics και περισσότερο με τους Καναδούς Desire. Βέβαια δεν είναι και λίγα τα σημεία που ο Bryan Wilson ή ο Mike Oldfield θα μας κλείσουν με ευγνωμοσύνη και περηφάνια το μάτι.

Βέβαια, οι SKAGS εκφράζονται πέρα από τις επιρροές τους. Το project που σκαρφίστηκε ο Σωτήρης Αγγελίδης, με πανάξιους συμπαραστάτες τη Σπυρέτα Δρίβα, τη Χριστίνα Παπανδρέου, το Κώστα Σόκο και το Χρήστο Αλεξανδρή, βάζουν για τα καλά το “Digital Cage of a Cursed Generation” στο μουσικό τοπίο και αφήνουν υποσχέσεις δίχως ταβάνι για το μέλλον.

Πέρα από το συνθετικό/ενορχηστρωτικό/μουσικό μέρος, το album βρίθει από εξαιρετική στιχουργική, ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα των SKAGS, που απευθείας τους ανεβάζει με το καλημέρα στο βάθρο των σχημάτων του είδους τους.

Δεν υπάρχει περίπτωση τα “Turn it On” και “Zak” που ανοίγουν το album να μη σας κολλήσουν, αλλά ανάμεσα στα εξαιρετικά 9 θέματα ξεχώρισα ως προσωπικά αγαπημένα μου το γκρουβάτο λυρικό και απόλυτα μελωδικό (με κάποιες επικές πινελιές που το απογειώνουν στο φινάλε) “The Consequence Of Dream”, εν συνεχεία το “Τhe weekend” που αποπνέει έναν μυστηριακό και ταυτόχρονα κινηματογραφικό αέρα στο ξεκίνημα, μια συμπυκνωμένη ψυχεδέλεια που έχει βαφτιστεί στα late ’80s και μας σερβίρεται φρεσκότατο το 2021, ενώ στο πιο δυναμικό “Life” θυμίζουν σε κάποιες γέφυρες Tuber σε μια πιο εύπεπτη μορφή τους.

Δίχως καμία αμφιβολία οι SKAGS είναι από τα νέα σχήματα που με την έναρξη των συναυλιών θα ήθελα να δω από κοντά, ώστε να βιώσω την ατμόσφαιρα που ήδη με καθήλωσε και με συνεπήρε από το ντεμπούτο τους.
Θα ποντάρω με κλειστά μάτια στους Αθηναίους alternative rockers και τον υπόγειο ρομαντισμό τους.

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCSVVyDActHbPopmdhHeXvlw
Facebook: https://www.facebook.com/skagstheband
Instagram: https://www.instagram.com/skagsband/
Bandcamp: https://skagsband.bandcamp.com/releases

549

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.