SILENT SHADOWS: “Transitions”

REISSUE

Είδος: Melodic Heavy/Progressive Metal
Δισκογραφική: Arkeyn Steel Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10 Ιουλίου 2020

Η δεκαετία των ’90s, ήταν η πιο παραγωγική και συνάμα ποιοτική στο χώρο του μελωδικού prog/power ήχου. Οι μπάντες που είχαν ήδη κάνει όνομα, κυκλοφορούσαν ίσως ό,τι καλύτερο υπάρχει έως και σήμερα στη σκηνή ενώ και οι νέες μπάντες λόγω του ανταγωνισμού δημιουργούσαν πολύ καλή μουσική ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών. Οι Αμερικανοί Silent Shadows, ανήκουν στη κατηγορία αυτή και το “Transitions” EP τους του 1999 ήταν από τις αξιόλογες περιπτώσεις της τότε σκηνής. Η Arkeyn Steel Records, θα έλεγα, επιλέγοντας με σοφία, φέρνει εκ νέου στο φως αυτό το EP συνοδευόμενο με κάποια bonus ώστε να γνωρίσουμε μία μπάντα που αν υπήρχε ακόμη, ίσως να ήταν από τις κορυφαίες στο είδος της.

Οι Silent Shadows, δημιουργήθηκαν πίσω στο 1997 στο West Haven του Connecticut και από τα πρώιμα χρόνια τους επιδόθηκαν στο εγνωσμένης αξίας τότε prog/power metal. Το 1998 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό κατά πολλούς EP τους “Transitions”. Μετά και την προ-ηχογράφηση του demo του 2000, η μπάντα φαίνεται να διαλύθηκε και η underground και όχι μόνο σκηνή του progressive/power ήχου έχασε ένα ίσως από τα καλύτερα σχήματα που υπήρχαν.

Το καλό βέβαια είναι ότι δε χάθηκε και το έργο του group ως τότε. Η Arkeyn Steel Records, ήρθε σε επαφή με τον κιθαρίστα της μπάντας Wayne Petroskey και κατάφερε να τον πείσει να επανεκδόσει το EP με συνοδεία τρία κομμάτια από το demo του 2000. Ακούγοντας το “Transitions”, θεωρώ ότι ήταν μία από τις καλύτερες κινήσεις της Arkeyn Steel Records, καθώς φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα album που πιθανότατα πολλοί από εμάς δε θα το γνωρίζαμε καν, όπως επίσης ούτε τους Silent Shadows. Το “Transitions”, έχει το χάρισμα που είχαν τα μεγάλα albums της prog/power σκηνής των ’90s, έχει μία από τις καλύτερες φωνές των ’90s τον Bill DiCaprio που αγγίζει φωνητικά τους Crimson Glory, Fates Warning, Queensrÿche, ενώ τόσο μουσικά όσο και σε παραγωγή φαίνεται ότι είναι “γέννημα θρέμμα” εκείνης της εποχής.

Το “Transitions”, περιέχει πέρα από τα ήδη υπάρχοντα τραγούδια του EP και τρία κομμάτια από την προ-ηχογράφηση του demo 2000 τα “10 Days”, “Enslaved” και “Yesterday’s Twilight” τα οποία από το πρώτο άκουσμα μοιάζουν να έχουν ξεφύγει από τις αρχικές μελωδικές φόρμες του group και να έχουν καταλήξει σε πιο heavy/prog διαστάσεις. Δείχνουν να αγγίζουν Fates Warning της εποχής “Perfect Symmetry” και “Parallel Minds”, χωρίς να είναι όμως τόσο μελωδικά.

Τώρα όσον αφορά στο “κεντρικό” EP, θα αντιληφθείς άμεσα τις όποιες ομοιότητες με τους πρώιμους Queensrÿche, όπως επίσης και τους Crimson Glory όπου η μελωδικότητα και η τεχνική ήταν άρρηκτα συνυφασμένες έννοιες. Από το “The Suffering” έως και το “Secrets”, φαίνεται η αδιαμφισβήτητη ποιότητα της μπάντας και το γεγονός ότι ο πήχης της prog/power σκηνής είχε ανέβει σε ιλιγγιώδη ύψη. Οι Silent Shadows, αποδέχτηκαν αυτήν την πρόκληση και δημιούργησαν ένα από τα αριστουργήματα των ’90s, χωρίς πραγματικά να υπερβάλλω. Θεωρώ ότι το “Transitions”, θα πρέπει να λογίζεται ως κλασσικό στο χώρο του, ακόμη και αν δεν είναι ολοκληρωμένο album. Είναι όμως, πέρα για πέρα αντιπροσωπευτικό της μουσικής κατάστασης που επικρατούσε τότε και αυτό νομίζω λέει πολλά.

Νομίζω ότι η επανακυκλοφορία του “Transitions”, είναι αν μη τι άλλο μία κίνηση από πλευράς Arkeyn Steel Records, που δείχνει τις προθέσεις της εν λόγω εταιρίας να έχει στο ρόστερ της κάποιες από τις καλύτερες κυκλοφορίες της underground prog/power σκηνής και επίσης να “φέρνει στο φως” κάποια καλά κρυμμένα “διαμαντάκια” της “σκληρής” μουσικής. Εάν είσαι λάτρης του καλού prog/power metal, τότε το “Transitions” δε θα πρέπει να σε αφήσει αδιάφορο. Αντιθέτως, πρέπει να βρίσκεται στη δισκοθήκη σου. Το “Transitions”, είναι από εκείνα τα albums που κάνουν μεγάλη μία μπάντα. Οι Silent Shadows, είχαν τα φόντα ακόμη και αν δεν έγιναν. Μία ακρόαση, θα σας πείσει.

534

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.