Με κάποιους έχουμε ξαναμιλήσει, σε άλλους είχαμε την τιμή να κάνουμε review το υλικό τους, οπότε αποφασίσαμε να μην κάνουμε κάτι παρόμοιο και να τους ρωτήσουμε για τους δίσκους που θεωρούν ότι τους έχουν επηρεάσει.
Ποιοι ήταν οι δίσκοι που καθόρισαν τον ήχο των Sidus, Sevengill και Dead Flag Blues; To αποτέλεσμα ήταν μια πανδαισία ακουσμάτων, κάποια όχι τόσο αναμενόμενα, τα οποία αποδεικνύουν ότι το post δεν έχει στεγανά. Αυτό το post θα απολαύσουμε την Κυριακή 10 Δεκέμβρη στο AN Club (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) στην γιορτή κυκλοφορίας του “Seismos” των Sidus.
Sidus
Cloudkicker – “Fade”
Ο Cloudkicker (Ben Sharp) είναι ο άνθρωπος που κατά κάποιον τρόπο ευθύνεται για τη δημιουργία των Sidus. Μόλις κατάλαβα ότι δεν ήταν συγκρότημα, αλλά ένας άνθρωπος πίσω από όλα αυτά, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ. Ο δίσκος “Fade” ήταν ο πρώτος που άκουσα από τον Cloudkicker και πραγματικά ήταν σαν μια εξωπραγματική εμπειρία. Δεν μπορούσα να προσεγγίσω τη μουσική που έγραφα μέχρι τότε με τον ίδιο τρόπο. Σημείο καμπής που μέχρι και τώρα ακολουθεί τις συνθέσεις και τον ήχο του σχήματός μας.
Deftones – “Deftones”
Οι Deftones είναι η μπάντα που με έχει ακολουθήσει πραγματικά σε όλες τις στιγμές της ζωής μου. Άσχημες, όμορφες, ταξίδια, μοναξιές, εφηβεία. Είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγω την επιρροή τους. Συγκεκριμένα ο ομώνυμος δίσκος τους είναι αυτός που με έχει σημαδέψει περισσότερο. Η πρώτη ακρόαση του δίσκου μου άνοιξε μουσικά, συναισθηματικά και ηχητικά μονοπάτια που μέχρι τότε, σαν έφηβος, δεν μπορούσα να φανταστώ. Οι Sidus είναι κυρίως επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα, τα shoegaze πλήκτρα και την συναισθηματική ένταση του δίσκου αυτού.
Russian Circles – “Blood Year”
Προσωπικά, το αποκορύφωμα αυτής της τεράστιας post-metal μπάντας. Δεν έχω πολλά λόγια να μοιραστώ για αυτόν τον δίσκο. Τον έχω μελετήσει πραγματικά άπειρες ώρες προσπαθώντας να καταλάβω ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποίησαν για να παράξουν αυτές τις συνθέσεις. Συγκεκριμένα η παραγωγή ήχου αλλά και οι γραμμές του μπάσου είναι εκπληκτικές. Πιστεύω κάθε post-metal μπάντα, πως έχει επηρεαστεί από τους Russian Circles με κάποιον τρόπο.
The Ocean – “Anthropocentric”
Οι The Ocean είναι μια μπάντα ορόσημο που έχει επηρεάσει συνθετικά τους Sidus σε πολλά επίπεδα. Δυσκολεύτηκα να διαλέξω τον σημαντικότερο δίσκο τους για εμάς, καθώς κάθε τους κυκλοφορία έχει φοβερά κομμάτια. Το “Anthropocentric” είναι ο πιο ολοκληρωμένος δίσκος τους κατά την γνώμη μου. Ο συνδυασμός της post-metal/sludge αισθητικής και των progressive περασμάτων είναι, νομίζω, φανερός και στις δικές μας συνθέσεις.
Gojira – “The Way Of All Flesh”
Από τους σημαντικότερους μοντέρνους metal δίσκους. Η μίξη της δύναμης των riffs μαζί με την ατμόσφαιρα των πειραματικών κιθαρών μου προκάλεσαν ενθουσιασμό, περιέργεια αλλά και αισθήματα λύτρωσης. Η παραγωγή του δίσκου είναι ίσως η αγαπημένη μου παραγωγή του είδους. Είναι ωμή αλλά καθαρή χωρίς συμβιβασμούς, με όλα τα καλά στοιχεία του μοντέρνου και του παραδοσιακού ήχου.
Dead Flag Blues
ISIS – “Panopticon”
Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για αυτό το album, δε χρειάζεται να πούμε πολλά για τους ISIS. Έχουν σημαδέψει σε τεράστιο βαθμό την post metal, θα μπορούσαμε να έχουμε βάλει ακόμα και το Celestial ή το Oceanic ή οποιοδήποτε άλλο record τους, απλά το Panopticon είναι ίσως η επιτομή αυτού που κάνουν. Έχει επηρεάσει αμέτρητες μπάντες και δεν είμαστε εξαίρεση.
Russian Circles – “Station”
Η μπάντα αυτή καταφέρνει να σε φέρει από μελωδικά post rock σημεία μέχρι και σε χαοτικά black metal περάσματα με πανέξυπνες συνθέσεις. Το Station ήταν από τα πρώτα άλμπουμ που ακούσαμε και μείναμε με την απορία πως γίνεται να τα παίζουν αυτά λάιβ 3 άτομα, μέχρι που τους είδαμε λάιβ και μείναμε με το στόμα ανοιχτό.
Rosetta – “Α Determinism of Morality”
Ένα άλμπουμ στο οποίο οι Rosetta διδάσκουν πώς η post metal μπορεί να αναμειχθεί με experimental στοιχεία, περίεργες εναλλαγές ρυθμών, μεγάλο εύρος δυναμικών και φωνητικά στο βάθος που δίνουν μια χαοτική ατμόσφαιρα. Rosetta, μια από τις πιο υποτιμημένες μπάντες του είδους, τα ντραμιστικα patterns του Bruce McMurtrie μας έχουν στοιχειώσει.
Jakob – “Solace”
Μπορεί να μην είναι το πρώτο post rock άλμπουμ που ακούσαμε, είναι ωστόσο από τα πρώτα που μας έκαναν να φάμε κόλλημα με το είδος και ίσως αυτό που μας επηρέασε περισσότερο ηχητικά από το φάσμα της post rock. Όπως και στην περίπτωση των ISIS, θα μπορούσαμε να βάλουμε οποιοδήποτε άλμπουμ των Jakob, επιλέγουμε το Solace γιατί μέσα από αυτό ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με το τρίο από τη Ν. Ζηλανδία.
Aphex Twin – “Selected Ambient Works Volume II”
Το Selected Ambient Works Volume II του Aphex Twin, αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική επαφή μας με τον όρο Ambient. Από τότε τα εκτενή ατμοσφαιρικά σημεία πάντα ψάχνουν χώρο στη μουσική μας. Η εναλλαγές του album ταιριάζουν αρκετά στις εναλλαγές που θα βρει κάποιος αισθητικά και συναισθηματικά στον δικό μας ήχο. Ζεστές, chill ατμόσφαιρες συνυπάρχουν μαζί με πιο μυστηριώδεις και unsettling ήχους. Κάτι που με κάποιο τρόπο σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι μας έχει επηρεάσει αρκετά στις συνθέσεις μας.
Sevengill
Καλησπέρα! Πολύ ωραία ερώτηση και μια αφορμή να ταξινομήσουμε τις επιρροές μας με πιο συγκεκριμένο τρόπο για πρώτη φορά.
Isis – “Oceanic”
To “Oceanic” είναι από τα άλμπουμ που καθόρισαν εν γένει το post metal και θεωρούμε ότι ο ήχος μας είναι πιο κοντά σε αυτό το δίσκο, παρά στο μεταγενέστερο “Panopticon” της μπάντας, το οποίο λατρεύουμε εξίσου.
Amenra – “Mass III”, “Mass VI”
Μετά πάμε σε δύο δίσκους της ίδιας μπάντας, των Amenra. Στο “Mass III”, που χαρακτηρίζεται από την ομορφιά της ωμότητας του ήχου στην παραγωγή του και της ατόφιας θλίψης των συνθέσεών του και στο “Mass VI”, το οποίο κρατάει το (συν)αίσθημα της λύτρωσης των προηγούμενων δίσκων, έχει όμως διαφορετικό, πιο “καθαρό” ύφος στην παραγωγή του.
Cult of Luna – “A Dawn to Fear”
Δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός το “A Dawn to fear” των Cult of Luna.
Giant Squid – “Icthyologist”
Για το τέλος έχουμε το “Icthyologist” των Giant Squid, οι οποίοι έχουν ασκήσει επιρροή τόσο στον ήχο μας όσο και στη θεματολογία κάποιων κομματιών μας.
1516