SHERPA: “Land of Corals”

ALBUM

Είδος: Electro/Post/Psych Rock
Δισκογραφική: Subsound Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 10 Νοεμβρίου 2023

Το καλλιτεχνικό δίδυμο των Sherpa υπήρξε η απροσδόκητη, αναπάντεχη μα ιδιαίτερα καλοδεχούμενη ανακάλυψη πίσω στο πλέον μακρινό 2019 και την εξόρμηση του γράφοντα στο Roadburn της συγκεκριμένης χρονιάς. Είναι σαν τα διαμάντια που βρίσκονται κρυμμένα στην λάσπη και στην πέτρα και περιμένουν καρτερικά να δουν το φως του Ήλιου για να λάμψουν μαζί του και να εκτιμηθεί η αξία τους.

Αν καταφέρνεις να ξεχωρίσεις πάντως σε μία πληθώρα συγκροτημάτων, ενδεικτικά αναφέροντας τους Sleep, Old Man Gloom, Lingua Ignota, Cave In, Crippled Black Phoenix και Mono που βρισκόταν στο τότε line up (μαζί με καμιά εξηνταριά ακόμα), τότε κάτι κάνεις καλά και η μουσική σου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός απαιτητικού κοινού σε συνδυασμό με τα standard που έχεις θέσει σαν καλλιτέχνης.

Οι πρώτες δύο κυκλοφορίες των Matteo Dossena και Franz Cardone, “Tanzlinde” και “Tigris & Euphrates”, βρίσκουν το δημιουργικό project προς αναζήτηση Desert και Psych σκοτεινών και βαρέων ήχων υπό την σκέπη της Sulatron Records του γνωστού ( και μη εξαιρετέου για συμμετοχές στους Electric Moon, Zone Six, Krautzone, Liquid Visions με την αναφορά ονομάτων να μην σταματά) για τους μύστες της ψυχεδελικής σκηνής Dave Schmidt (aka Sula Bassana). Πλέον έχοντας μεταπηδήσει στην Ιταλική Subsound Records για την τρίτη τους δισκογραφική απόπειρα, έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια διαλογιστικής τραγουδοποιίας μας παρουσιάζουν το “Land of Corals”, ένα μοναδικό και καθηλωτικό ακουστικό ταξίδι όπου το σκότος και το φως προϋπάρχουν απρόσκοπτα στα 40 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος.

Συνεχίζοντας την εκπλήρωση του αρχικού τους σκοπού, και έχοντας κατασταλάξει προς τα που θέλουν να κινηθούν μουσικά, χωρίς να “ψάχνονται” ιδιαίτερα δεδομένου ότι έχουν βρει την ατραπό τους, συνθέτουν κατά βάση ατμοσφαιρική μουσική που στάζει ψυχεδελίζοντες ήχους. Αυτό που αλλάζει σε σχέση με το παρελθόν είναι τα μέσα για να το επιτύχουν. Στα ήδη “προοδευτικά” και Kraut εργαλεία που χρησιμοποιούν προσθέτουν μία μινιμαλιστική electro προσέγγιση και παντρεύουν υβριδικά το Shoegaze, το ατμοσφαιρικό Doom, και το Post Rock μαζί με Trip Hop και Drone ήχους. Οι εκτενείς αναφορές σε ιδιώματα και υπό ιδιώματα δεν θα πρέπει να σε “τρομάζουν” και να σε απομακρύνουν αλλά το αντίθετο θα πρέπει να σε ιντριγκάρουν ώστε να ακούσεις αυτό που έχουν να σου πουν, γιατί θα σε “αγγίξει” και θα μεγαλώσει μαζί σου, μέσα από μία συμβιωτική σχέση που θα αναπτύξετε. Ο ήλιος και οι χαρούμενα υψηλές θερμοκρασίες δεν δύναται να ευδοκιμήσουν το άλμπουμ, όμως μόλις πέσει το φως και οι θερμοκρασίες οι ήχοι και μαγεία του δίσκου θα αναστηθούν και θα απλωθούν σαν το ρόδο της Ιεριχούς.

Το artistic duo είναι οι κινητές των νημάτων και ευρισκόμενοι στις σκιές τροποποιούν την ατμόσφαιρα ανάλογα με τις επιταγές της θεματολογίας τους και των αναγκών της. Συνθέτουν μαντροειδής μουσική με την σφραγίδα των Om κάνοντας βουτιά από ψηλά και τα ανώτερα ηχητικά στρώματα των Shora, στην άβυσσο των Neurosis. Και για να τα περικλείεται όλα θα αναφέρουμε ενδεικτικά την κολεκτίβα των Shrinebuilder και το μυσταγωγικό Doom εκχύουν πάνω μας.

Στα τραγούδια υπάρχουν σαφείς ενδείξεις Ανατολίτικης μοιρολατρίας όπου η Jasmine Hamdan και ο Jozef Van Wissem παρατηρούν τον Dylan Carsson να πειραματίζεται με lofi “γήινες” συχνότητες, την ίδια στιγμή που η Backxwash καταθέτει το Horrorcore μανιφέστο της.

Η δημιουργική δυάδα υπερπηδά στεγανά και σπάει τα οποιαδήποτε καλούπια ξεπερνώντας ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό μέσα στο δίσκο, και μάλιστα λίγο πριν τελειώσει αυτός. Στο “ Path Mud Barn” οι Indie καταβολές και η αέρινες φωνητικές ερμηνείες πλάθουν μία σημαντική φιγούρα που χωρά στις Outsider, Lo fi και Alternative σκηνές σκιαγραφώντας την προσωπικότητα και αγγίζοντας το μεγαλείο του Daniel Johnston.

Δεδομένου ότι πλησιάζοντας στο τέλος της χρονιάς και λίγο πριν κάνει την εμφάνιση (αν δεν το έχει ήδη κάνει η Mariah Carey) το “All I Want For Christmas Is You”, θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τις λίστες της χρονιάς. Οι Sherpa, όπως και οι συνονόματη φυλή του Νεπάλ, κουβαλάνε την κληρονομιά του σκληρού ήχου και την οδηγούν στην κορυφή πότε straightforward και πότε με πλάγια μέσα.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα την κατακτήσουν με την πρώτη, όμως η προσπάθεια αρκεί για τώρα.

Για τον γράφοντα έχουν κατακτήσει επάξια μία θέση εντός εικοσάδας εκτός απροόπτου.

Facebook: https://www.facebook.com/sherpa.ita
Bandcamp: https://sherpaita.bandcamp.com/album/land-of-corals

324

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...