SELENSEAS: “The Outer Limits”

ALBUM

Είδος: Power metal
Δισκογραφική: Rockshots Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 7 Αυγούστου 2020

Σπάνια μας έρχονται promo για κριτικές από τη Ρωσία. Όχι γιατί δεν υπάρχουν αρκετά συγκροτήματα, ίσα ίσα η Ρώσική σκηνή είναι αρκετά μεγάλη και ποιοτική. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα group χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα για να εκφραστούν οπότε είναι δύσκολο για το μέσο ακροατή να ενδιαφερθεί. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την Ελληνική ροκ σκηνή τη δεκαετία του 90 που πέρασε απαρατήρητη και δεν κατάφερε να προβληθεί στο εξωτερικό όπως της άξιζε.

Οι Selenseas υπάρχουν από το 2013 και το 2017 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους full length album, το “За гранью возможного”, που όπως καταλαβαίνει κάποιος τραγουδούσαν στα Ρώσικα, χωρίς όμως να γίνουν γνωστοί έξω από τη μαμά πατρίδα. Έτσι η παρέα των Selenseas από τη Μόσχα αποφάσισε ότι θέλει να ακουστεί στο εξωτερικό και το 2019 ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον τραγουδιστή Mikhail Kudrey, ξαναηχογράφησαν το ντεμπούτο τους από την αρχή με Αγγλικό στίχο και φέτος το κυκλοφορούν με το όνομα “The Outer Limits” από την Ιταλική Rockshots Records.

Οι Ρώσοι παίζουν τυπικό euro power συνοδευόμενο σε μερικά σημεία από ορχήστα και είναι σίγουρο ότι θα αρέσουν σε όσους γουστάρουν μπάντες όπως Sonata Arctica, Edguy, Lost Horizon, Serenity και Stratovarius. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποδεικνύονται μάστορες της μελωδίας και πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να σιγοτραγουδά πάνω σε κάποιο riff. Tα περισσότερα κομμάτια μαθαίνονται μόλις μετά από δύο-τρεις ακροάσεις, ενώ τα ρεφραίν είναι αρκετά κολλητικά. Σαν συγκρότημα είναι δεμένοι και έχουν εξαιρετικές τεχνικές ικανότητες. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα σε εντυπωσιάσουν είτε με ένα φαντεζί solo είτε με κάποια ωραία αλλαγή ρυθμού από τον drummer. Επίσης η χρήση των πλήκτρων είναι ορθολογική, δεν γίνεται κατάχρηση και προσθέτει πολύ στην ατμόσφαιρα ενώ το συμφωνικό στοιχείο ενισχύει τη δυναμική των κομματιών.

Η παραγωγή είναι αρκετά καλή αν και θα προτιμούσα σε ορισμένα σημεία μια πιο heavy προσέγγιση. Η επιλογή των Selenseas να πάρουν τον τραγουδιστή Kudrey χαρακτηρίζεται πετυχημένη λόγω του ότι έχει μια πολύ καλή και χαρακτηριστική φωνή και επίσης η προφορά του δεν φανερώνει σε καμία περίπτωση ότι είναι Ρώσος. Στο “The Outer Limits” δεν υπάρχει το τραγούδι που θα σε πετάξει από τον καναπέ σου όμως όλα τα κομμάτια καταφέρνουν να σε πορώσουν και σίγουρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο δίσκο. Για παράδειγμα το εναρκτήριο “Hope” προσφέρεται για κοπάνημα, το “Frigate” είναι τίγκα στην επικούρα, το “Asgard” είναι από τα καλύτερα συμφωνικά τραγούδια που άκουσα φέτος και το instrumental ομότιτλο κομμάτι θα ικανοποιήσει και αυτούς που έχουν λίγο πιο progressive γούστα.

Σαν ντεμπούτο (γιατί έτσι πρέπει να το πάρουμε) νομίζω ότι είναι άκρως ικανοποιητικό. Το “The Outer Limits” αποδείχθηκε αρκετά ευχάριστο άκουσμα. Οι φίλοι του power ας καταχωρίσουν το όνομα των Selenseas στο μυαλό τους, δείχνουν ότι θα μας απασχολήσουν περισσότερο μελλοντικά.

Facebook: https://www.facebook.com/selenseas/?epa=SEARCH_BOX

1023

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.