SCORCHED EARTH: “The Day of the Damned”

ALBUM

Είδος: Death Metal
Δισκογραφική: M.U.S.I.C. Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 7 Ιουνίου 2024

Μία από τις φετινές Death Metal κυκλοφορίες η οποία πέρασε κάτω από το ραντάρ της σκηνής, είναι αυτή του «The Day of the Damned». Έπειτα από το ομώνυμο EP τους, οι Scorched Earth από την Τουλούζη της Γαλλίας, επιστρέφουν με το πρώτο τους full length concept album, το οποίο είναι σαφώς εμπνευσμένο από τους γίγαντες του είδους, όπως οι Morbid Angel και Immolation, και το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο για το είδος, αντιμετωπίζει θέματα αποκάλυψης και επιβίωσης σε έναν κατεστραμμένο κόσμο.

Ανάμεικτα τα συναισθήματα, ωστόσο, στην πρώτη full length προσπάθεια των Γάλλων. Η ένταση και η ενέργεια του concept είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή, με συντριπτικά riffs και ωμά φωνητικά τα οποία πηγαίνουν τον ακροατή σε ένα ανελέητο ταξίδι καταστροφής. Στα θετικά σίγουρα πρέπει να συγκαταλέξει κανείς και το άκουσμα του μπάσου στον δίσκο, το οποίο όχι μόνο «σκάει» στο πλαίσιο της συνολικής παραγωγής αλλά του δίνεται και η δυνατότητα να λάμψει με distorted riffs σε αρκετά από τα κομμάτια του album.

Η συνολική παραγωγή, ωστόσο, αν και καλή, δεν δίνει στα φωνητικά την απαιτούμενη ένταση, με αποτέλεσμα να χάνονται κάπως στο συνολικό mix. Παρομοίως, αν και ο δίσκος είναι άρτιος, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όπως μόλις αναφέρθηκε, όσο και σε τεχνικό επίπεδο, αρχίζει να χάνει την πρωτοτυπία του περίπου κατά τα μέσα της συνολικής του διάρκειας. Τα riffs αρχίζουν να ακούγονται επαναλαμβανόμενα και εν μέρει ανακυκλωμένα, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια σε ρυθμική εναλλαγή, αν και προσφέρει μια δόση φρεσκάδας, ακολουθεί την πεπατημένη του slow down ακολουθούμενο από έκρηξη σε ένα ταχύτατο riff ή αντίστροφα.

Παρά τα ανωτέρω, ο δίσκος επιφέρει εν τέλει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα το οποίο αξίζει τουλάχιστον μια ακρόαση end-to-end, ειδικά για τους λάτρεις του είδους. Το concept είναι καθαρόαιμο Death Metal και ο συνολικός ήχος το υποστηρίζει άριστα. Ωστόσο, η μπάντα είναι ακόμα στα early days της και, παρά την αξιόλογη προσπάθεια του πρώτου album, θα άξιζε τον κόπο να δούμε μια δόση πρωτοτυπίας στο επόμενο project τους, τόσο σε επίπεδο σύνθεσης όσο και σε ηχητικό επίπεδο.

Facebook: https://www.facebook.com/ScorchedEarthFR/

197
Avatar photo
About Κωνσταντίνος Χατζόπουλος 8 Articles
Γεννημένος με ένα ζευγάρι ακουστικά και ένα χιλιοπαιγμένο LP του Paranoid των Black Sabbath στο χέρι, ο Κώστας είναι πλέον σε ένα μουσικό ταξίδι ανακάλυψης νέων ιδεών. Αγαπημένα μότο αποτελούν τα «6 χορδές δεν είναι αρκετές», «δεν είναι θόρυβος, είναι μουσική, μαμά» και φυσικά «τα genre boundaries είναι για να καταρρίπτονται».