SCALD: “Ancient Doom Metal”

ALBUM

SCALD: “Ancient Doom Metal”

Είδος: Epic/Doom Metal
Εταιρεία: High Roller Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Ιουλίου 2024

Οι Scald, που δημιουργήθηκαν στο Γιαροσλάβλ της Ρωσίας το 1993,από τον μπασίστα Velingor, κατάφεραν να κατακτήσουν το underground κοινό με την κασέτα “Will Of Gods Is A Great Power” το 1997, παρά την τραγική απώλεια του χαρισματικού τραγουδιστή Agyl τον ίδιο χρόνο.

Το “Ancient Doom Metal” ηχογραφήθηκε από τα τέσσερα αυθεντικά μέλη των Scald: Velingor (μπάσο), Harald (κιθάρα), Karry (κιθάρα), Ottar (τύμπανα και κρουστά), με τον Felipe Plaza Kutzbach (γνωστός από τους Procession και Capilla Ardiente) στα φωνητικά. Ο Velingor βλέπει μια πνευματική σύνδεση μεταξύ του αρχικού άλμπουμ των Scald και της νέας κυκλοφορίας: “Παρά το γεγονός ότι το πρώτο άλμπουμ των Scald συντέθηκε και ηχογραφήθηκε τη δεκαετία του ’90, και το Ancient Doom Metal δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, και τα δύο άλμπουμ έχουν την ίδια ατμόσφαιρα – αυτή του Βορρά, της αρχαίας Σκανδιναβίας και της Ρωσίας”.

Ο ήχος τους βασίζεται στις παραδόσεις του epic doom metal, με κύριες επιρροές από μπάντες όπως οι Candlemass, Solitude Aeturnus και Reverend Bizarre. Παράλληλα, εμπνέονται από το Viking metal, με μπάντες όπως οι Bathory και Enslaved να επηρεάζουν τη θεματολογία και την ατμόσφαιρά τους. Αν και δεν είναι folk metal μπάντα, ενσωματώνουν παραδοσιακά μουσικά στοιχεία, εμπνευσμένα από καλλιτέχνες όπως οι Tenhi και Wardruna, ενώ η ρωσική και σλαβική μυθολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στους στίχους τους, με επιρροές από τους Arkona και KYPCK. Τέλος, αντλούν στοιχεία από heavy και doom metal συγκροτήματα όπως οι Black Sabbath και Manowar. Οι SCALD καταφέρνουν να συνδυάσουν όλες αυτές τις επιρροές δημιουργώντας έναν μοναδικό ήχο που αποτίει φόρο τιμής στο επικό doom metal,προσφέροντας μια πλούσια και πολυεπίπεδη μουσική εμπειρία.

Το άλμπουμ ανοίγει με το ομώνυμο κομμάτι “Ancient Doom Metal”, που καθορίζει τον τόνο και την ατμόσφαιρα του δίσκου. Η σύνθεση αυτή είναι γεμάτη επικά riff και βαθιά, στοιχειωμένα φωνητικά από τον Felipe Plaza Kutzbach, που καταφέρνει να μεταδώσει την αίσθηση της αρχαίας μυθολογίας με έναν μοναδικό τρόπο. Οι κιθαριστικές γραμμές των Harald και Karry δημιουργούν ένα πανίσχυρο ηχητικό τοπίο, υποστηριζόμενο από το στιβαρό μπάσο του Velingor και τα δυναμικά κρουστά του Ottar.Το “Young God Resurrected” συνεχίζει με έντονο ρυθμό και σκοτεινή ατμόσφαιρα, αναδεικνύοντας την επιρροή της σλαβικής λαογραφίας στη μουσική των Scald. Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα κομμάτια του άλμπουμ είναι το “The Master of the Lake”. Εδώ, οι Scald ενσωματώνουν στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής της Βόρειας Ευρώπης, δημιουργώντας ένα κομμάτι που είναι γεμάτο από την σκοτεινή και ψυχρή μυστικιστική ατμόσφαιρα του Βορρά. Η ενορχήστρωση είναι πλούσια και βαθιά, προσφέροντας μια μοναδική ακουστική εμπειρία.

Στο “Far Northern Corner”, οι Scald επιστρέφουν σε πιο παραδοσιακά doom metal μονοπάτια, με βαριά κιθαριστικά riff και επικά φωνητικά που θυμίζουν την αρχική τους περίοδο. Η μουσική εδώ είναι βραδυφλεγής και στοχαστική, μεταφέροντας την αίσθηση της απομόνωσης και της ερημιάς του Βορρά.Το “ALU (My Protection)” προσφέρει μια πιο ρυθμική και δυναμική προσέγγιση, με έντονα τύμπανα και γρήγορα κιθαριστικά περάσματα. Οι στίχοι είναι βαθιά επηρεασμένοι από την αρχαία μαγεία και την προστατευτική δύναμη των αρχαίων φυλαχτών.

Το “The Liberating Spells of Fire” είναι ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του άλμπουμ, με γρήγορους ρυθμούς και έντονα φωνητικά. Οι στίχοι αφηγούνται ιστορίες αρχαίων μαγικών και φωτιάς, δημιουργώντας μια συναρπαστική και επική ατμόσφαιρα. Το άλμπουμ κλείνει με το “The Enemy Among Us”, το οποίο προσφέρεται ως bonus track. Αυτό το κομμάτι συνδυάζει όλα τα στοιχεία που κάνουν τους Scald μοναδικούς: επικά κιθαριστικά riff, δυνατά φωνητικά και σκοτεινή, μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

Στο σύνολό του, το “Ancient Doom Metal” είναι ένα αριστούργημα σφυρηλατημένο στα άγρια βουνά και τις παγωμένες θάλασσες της αρχαίας μυθολογίας και της λαογραφίας της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας. Οι Scald, σαν πολεμιστές, κρατούν ζωντανό το πνεύμα του παρελθόντος με τη δύναμη του επικού doom metal καλώντας τους θεούς και τους ήρωες των αρχαίων θρύλων στη μεγάλη τους αίθουσα..

Facebook: https://www.facebook.com/scaldepicdoom
Instagram: https://www.instagram.com/official_scald

497
Avatar photo
About Δημήτρης Γαλάνης 46 Articles
Από μικρή ηλικία ένας metalhead. Έκτοτε, έχει βουτήξει σε κάθε υποείδος του metal, από thrash μέχρι black μέχρι doom μέχρι power, πάντα αναζητώντας νέα ηχητικά ερεθίσματα που θα ακουμπήσουν στην ψυχή του. To πάθος του για τη μουσική δεν έχει όρια και είναι πάντα ανοιχτός να ανακαλύψει φρέσκιες φωνές και καινοτόμες μπάντες που εξερευνούν τα όρια της heavy μουσικής.