SAXON: “CARPE DIEM”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Εταιρία: Silver Lining Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Φεβρουαρίου 2022

Πάντα έχω τους γερόλυκους Saxon στο μυαλό μου ως τον ορισμό της τίμιας μπάντας, και όχι με την “χαριστική” έννοια που δίνουμε για να πούμε ευγενικά πως κάποιος προσπαθεί αλλά ΟΚ, μέχρι εκεί φτάνει. Δίνω στη λέξη την κυριολεκτική της σημασία, αυτή της εντιμότητας και της ειλικρίνειας, αξίες δηλαδή που χαρακτηρίζουν τη παλιοπαρέα του Biffαρου του Byford, που εδώ και σαράντα και βάλε χρόνια, αποτελούν ακούραστους εργάτες του πατροπαράδοτου μέταλ και κομιστές της ατσάλινης δάδας στις επόμενες γενεές. Αυτά τα γεροντοπαλίκαρα με καρδιά εφήβου συνεχίζουν να δισκογραφούν και να οργώνουν τα live stages συνεπέστατα, και έτσι, τέσσερα χρόνια μετά το πολύ καλό “Thunderbolt” και ένα μόλις μετά το “Inspirations” με τις διασκευές, προχωρούν στην κυκλοφορία του νέου, 23ου παρακαλώ, studio album τους με την ονομασία “Carpe Diem”.

Δεν είμαι σίγουρος πως να προσεγγίσω τη νέα αυτή δουλειά των θρύλων από το Barnsley, καθότι έχουμε ένα τόσο κλασικό σε ήχο Saxon album που το αποτέλεσμα, εν έτει 2022 πλέον, είναι ξεκάθαρα “love it or hate it”. To ξεροκέφαλο, ταβερνιάρικο, μηχανόβιο, λίγο επικά πεπαλαιωμένο, λίγο άγαρμπα τσικνισμένο και πεισματάρικο heavy metal τους είναι τόσο συγκεκριμένο και αυστηρά οριοθετημένο μετά από τόσα χρόνια από τους ίδιους, που δεν σηκώνει πολλές αναλύσεις. Όσοι πιστοί προσέλθετε, όσοι δεν αντέχουν την παραδοσιακή τρουίλα, μακριά και αγαπημένοι. Οι ίδιοι δεν φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα, κάνουν αυτό που γουστάρουν και τους μερακλώνει, σαν ένα γέρικο σκυλί που δεν πρόκειται να μάθει νέα κόλπα όσο και να χτυπάς το κεφάλι σου στο τοίχο.

Το “Carpe Diem” διαθέτει 10 ευθυτενή και αγέρωχα τεμάχια καρά-κλασικού heavy metal, που ειλικρινά όποιος δεν συγκινείται πλέον ή ανέκαθεν από τον συγκεκριμένο ήχο δεν θα ακούσει κάτι που θα του αλλάξει γνώμη εδώ για κανένα λόγο. Εδώ κρύβεται και το μεγαλύτερο μειονέκτημα που μπορώ να του προσάψω: είναι μια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά καταλήγει και εντελώς safe από πλευράς συγκροτήματος εν τέλει, καθότι λογικά οι Saxon μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας γράφουν τέτοια κομμάτια στον ύπνο τους ή παίζοντας πρέφα ταυτόχρονα. Θα μου πείτε “περιμένεις τώρα κάποια καινοτομία από τους Saxon, of all people”;

Η απάντηση είναι όχι, δεν περιμένω νεωτερισμούς και jazz πειραματισμούς, αλλά θα ήθελα λίγο πιο εμπνευσμένες γραμμές φωνητικών σε ορισμένα κομμάτια, θα ήθελα μερικές ακόμα ριφάρες με τσαγανό παραπάνω σε κάποια άλλα. Για να μην παρεξηγηθώ, το “Carpe Diem” διαθέτει 3-4 συνθέσεις που αν υπήρχαν στα παλιά τους, κλασικά albums θα είχαν status ιστορικών ύμνων, το οποίο δείχνει πως το λέει η καρδούλα τους ακόμα, αλλά πλέον δεν μπορώ παρά να νιώσω πως κάπου τα έχω ξανακούσει όλα αυτά. Όπως και να έχει, αυτή είναι μια γενική εικόνα, στα επιμέρους στοιχεία, το album είναι καλοπαιγμένο και όμορφα τραγουδισμένο από τον μπάρμπα Biff που ακούγεται πραγματικά αγέραστος, με αυτό το ψύχραιμο και αρχοντικό του στυλ να δίνει όπως πάντα το στίγμα του συγκροτήματος. Τα solo των Paul Quinn και Doug Scarratt είναι όπως συνήθως χορταστικά, και η απόδοση ολόκληρης της μπάντας εξαιρετική. Η παραγωγή του επίσης έμπειρου και μπαρουτοκαπνισμένου Andy Sneap εξυπηρετεί ακριβώς το σκοπό της και ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στην καθαρότητα του μοντέρνου, αλλά και την “γλυκύτητα” του παλαιότερου, το Carpe Diem ακούγεται και είναι τόσο πολύ Saxon, θα έλεγα μάλιστα πως αποπνέει μια γενικότερη αίσθηση λίγο πιο “ρομαντική” από τα κάπως πιο δυναμικά τελευταία album τους “Battering Ram” και “Thunderbolt”.

Μια γρήγορη ματιά και στα τραγούδια αυτά καθαυτά πριν κλείσουμε. Έχουμε το επίκαιρο και ανθεμικό “Remember The Fallen” που είναι αφιερωμένο στα θύματα του covid, στην περίεργη αυτή “μάχη” της εποχής μας, το λυρικό και σχεδόν “αιθέριο” σε σημεία “Lady In Gray”, τα μεγαλοπρεπή και με άρωμα παλαιών Saxon, “The Pilgrimage” και “Black Is The Night”. Φυσικά υπάρχουν και οι τυπικές heavy metal μπομπίτσες, όπως τα “Age Of Steam”, “Dambusters”, “Super Nova” και το “συντροφικό” “All For One”. Γενικώς, ο δίσκος κυλάει με ό,τι ακριβώς θα περιμέναμε να ακούσουμε από το συγκρότημα, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό, όπως προανέφερα.

Το “Carpe Diem είναι μια τίμια πρόταση από ένα τίμιο συγκρότημα, δεν ανακαλύπτει εκ νέου τον τροχό, αλλά παραδίδει το εκ Γηραιάς Αλβιώνας βρετανικό trademark metal που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά και ακόμα κι αν δεν σε συγκινήσει ιδιαίτερα, θα σε πείσει ότι ο Biff και η παλιοπαρέα του τουλάχιστον συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν. Οι Saxon είναι αυτή η περιπτερόμπυρα που πίνεις στο παγκάκι, μπορεί να μην είναι η πιο ιδιαίτερη ή η πιο fancy μπύρα, μπορεί να μην τη πίνεις σε κάποιο καινούριο μέρος με δροσερές φατσούλες, αλλά ξέρεις ότι είναι πάντα εκεί για εσένα όταν τη χρειαστείς, όταν η φάση σε πηγαίνει σε old school άραγμα στη πλατεία.

Official Site: https://www.saxon747.com/
Facebook: https://www.facebook.com/SaxonOfficial/
Instagram: https://www.instagram.com/saxon.official
Twitter: https://twitter.com/saxonofficial
Spotify: https://open.spotify.com/album/2TZFotGJVVZadWHpiHkueY

655

About Γρηγόρης Βούλγαρης 11 Articles
Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου να δώσω το στίγμα μου γιατί είναι άβολο να γράφω πράγματα για μένα, αλλά μου αρέσει το metal σε όλες -σχεδόν- τις εκφάνσεις του. Επίσης τα video games και το NBA. Και οι μπίρες... α, και το ρούμι!