SADUS: “The Shadow Inside”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Technical Thrash / Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 17 Νοεμβρίου 2023

Άλλη μια back from the dead επιστροφή, αυτή τη φορά από τους Αμερικανούς thrashers Sadus, ένα από τα πιο τεχνικά και σκληρά για το είδος σχήματα οι οποίοι είχαν να εμφανιστούν 17 χρόνια και το άνισο “Out for Blood” του 2006. Μέσα στις επιταγές των καιρών που έχουν σαν χαρακτηριστικό την επαναφορά παλαιών σχημάτων τα οποία είχαν αποκτήσει ένα καλό status στις τάξεις των οπαδών, έτσι και οι Sadus, έστω κι αν πρόκειται ουσιαστικά για το ντουέτο των Darren Travis (έγχορδα / φωνητικά) και Jon Allen (drums), δηλώνουν παρόντες και με την κραταιά Nuclear Blast από πίσω τους, κυκλοφορούν το νέο, 6ο album “The Shadow Inside”.

Οι Sadus συνεχίζουν να διαβαίνουν το ίδιο μονοπάτι, τουτέστιν γρήγορο και τεχνικότατο thrash metal, χωρίς ίχνος μελωδίας (αν εξαιρέσουμε τα πολύ καλά solos του Travis ο οποίος και πίσω από το μικρόφωνο βρίσκεται σε υψηλά καφροσύνης και προσφέρει αφειδώς το σχετικά καθαρό υψίφωνο growling του), πολύ σκληρό ηχητικά, πριμαριστό λες και είμαστε στα mid 80s και πολύ οργισμένο, πλησιάζοντας στα όρια του death. Αν και η tapa tupa “ιδεολογία” κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό στο υλικό του album, θα έλεγα ότι τα στακάτα headbangind mid tempo μέρη είναι που αναδεικνύουν τις αρετές της μπάντας μιας και εκεί τα καταφέρνουν περίφημα. Οι Sadus είναι φανερά φοβεροί παίχτες και αυτό φαίνεται στις δομές των κομματιών που απαρτίζονται από ποσοτικά μεγάλο αριθμό riffs κάτι που σημαίνει ότι ο ακροατής θα πρέπει να είναι προσηλωμένος για να μπει στο πνεύμα των κομματιών.

Πολλά καλά κομμάτια που μεταφέρουν το πνεύμα των παλαιών Slayer (φυσικά!) αλλά και των επίσης παλαιών Kreator θα συγκινήσουν τους “άγαρμπους” θαμώνες του μεταλλικού φάσματος. Πολύ καλά τα “First Blood”, “It’s the Sickness” και “Ride the Knife”, εξαιρετικό το “No Peace” (το οποίο μου έφερε στο νου την τεχνοτροπία των Agent Steel – στο πιο βάρβαρο βεβαίως) με το σαμπαθικό φινάλε του και το “Pain” το οποίο παραπέμπει σε τεχνικότατα πλαίσια τύπου Forbidden.

Καθαρός αν και πριμαριστός ο ήχος (όπως είθισται στο γήπεδο του thrash) και εν τέλει, η επιστροφή των παλαίμαχων Sadus δικαιολογείται με το “The Shadow Inside”, δεν πρόκειται για μια αρπαχτή. Σίγουρα δεν αποτελεί τον ορισμό του πιασάρικου και απευθύνεται σε οπαδούς που λατρεύουν τα “δύσκολα”. Δεν ξέρω κατά πόσο η επιστροφή τους θα είναι συνεχής αλλά με βάση τη δυναμική που παρουσιάζουν, βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, λογικό είναι να ψάχνουν τα πατήματά τους μετά από τόσο καιρό απουσίας από τα δισκογραφικά δρώμενα. Στο επόμενο album θα ξέρουμε καλύτερα. Πρόσημο θετικόν επί του παρόντος.

Facebook: https://www.facebook.com/sadusguy

340

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.