SABATON: “War to end all wars”

ALBUM

Είδος: Power metal
Εταιρεία: Nuclear Blast
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Μαρτίου 2022

Ο πειρασμός να βάλω τον εαυτό μου στα παπούτσια ενός 13χρονου μεταλλά που ακούει για πρώτη φορά Sabaton, είναι πολύ μεγάλος. Όμως δεν θα το κάνω, καθώς δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε αντικειμενικό. Για την ιστορία, είναι πολύ πιθανό να γούσταρα τοτενές.

Ταυτόχρονα, έχω μέσα μου χιλιάδες λέξεις για την πολεμική αισθητική των Sabaton και πως δεν μου κάθεται καλά, ειδικά αυτήν την εποχή που ο πραγματικός πόλεμος μας χτυπάει την πόρτα. Αλλά, ούτε αυτό θα κάνω, γιατί μεταλλάδες είμαστε, αν κόβαμε όλα τα άλμπουμ με πολεμική αισθητική ή κόνσεπτ ή αναφορές, θα ακούγαμε μόνο Ghost στο τέλος.

Το πιο δύσκολο από όλα, είναι να ακούσεις ένα δίσκο κάπως αποκομμένο από το hype και να δεις τι πραγματικά βρίσκεται από πίσω. Ας κάνουμε, λοιπόν μια προσπάθεια, να δούμε κατάματα το War to End all Wars και ας μετρήσει ο καθένας μόνος του, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ακούσει, μεγάλα παιδιά είμαστε άλλωστε.

Τι έχουμε εδώ; Έχουμε ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, καλογυαλισμένο πάουερ μέταλ δίσκο, εμπορικό, πιασάρικο, με πομπώδη χορωδιακά σημεία, συναυλιακά ρεφραίν και euro-power περάσματα σε σόλο και γέφυρες. Κυριολεκτικά, οι Sabaton έχουν ξεκλειδώσει την ποπ/sing along πλευρά του μεταλ και έχουν τραβήξει το καλούπι σε υπερθετικό βαθμό. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα άλμπουμ των Σουηδών σταρ ακούγονται λίγο ή πολύ το ίδιο και κάθε κριτική για επαναληψιμότητα, είναι και θεμιτή και σωστή.

Όμως, είναι το War to End all Wars ένας δίσκος που ακούγεται ευχάριστα από γιουροπαουερμεταλλάδες; Ναι είναι και όποιος πει “όχι”, είμαι σίγουρος ότι οι λόγοι που κρύβονται από πίσω, δεν είναι αμιγώς μουσικοί. Το πιστεύω αυτό, γιατί όλα τα στοιχεία στο δίσκο είναι προσεγμένα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μιλάμε για μια πολύ δεμένη προσπάθεια. Στα 45 περίπου λεπτά που διαρκεί, η ροή είναι πολύ φιλική στο αυτί με κομμάτια μικρά σε διάρκεια, ενώ έχει ακριβώς όσες εναλλαγές ανάμεσα σε γρήγορα και mid tempo σημεία χρειάζεται, για να μην κουραστείς.

Προφανώς δεν μιλάμε για τον απόλυτο πάουερ μέταλ δίσκο, όμως το War to End all Wars είναι μια πολύ έντιμη προσπάθεια για τους οπαδούς τους και όσους περιστασιακούς ακροατές δώσουν μια ευκαιρία. Αν εξαιρέσεις τα Soldier of Heaven και το Lady of the Dark που κερδίζουν με το σπαθί τους τον τίτλο του filler, υπάρχουν 3-4 κομμάτια στο δίσκο που θα τα άκουγες με όρεξη σε ένα μεταλ μπαρ. Στο Dreadnoughts το ριφ θα σου θυμίσει κάτι από τα πολύ παλιά, την ώρα που τα ρεφραίν του Unkillable Soldier και Valley of Death θα σου κολλήσουν στο μυαλό. To Hellfighters είναι ό,τι κοντινότερο σε κλασσικό χέβι μέταλ έχει μέσα ο δίσκος, με το αρχικό του ριφ να… σηκώνει και λίγο το φρύδι. Τέλος, το Christmas Truce κρύβει ένα σημείο που θυμίζει αμυδρά Savatage και Queen, ενώ είναι σίγουρο ότι στις συναυλίες θα προσφέρει ανατριχίλες στους ορκισμένους οπαδούς των Sabaton.

Τι δεν έχει ο δίσκος; Πρωτοτυπία, δηλαδή σημεία που δεν έχεις ξανακούσει σε παλιότερο τους δίσκο ή και γενικά σε κλασσικά πάουερ μεταλ άλμπουμ. Δεν έχει ρίσκο, είναι μια «προκατ» μουσική κατασκευή που δεν θα σε προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς είναι προορισμένη για κατανάλωση και εύκολη ψυχαγωγία. Είναι για μπαρ και συναυλίες με ποπ κορν και μπύρες. Εγώ οφείλω να τα πω και ο καθένας, ας κάνει τα κουμάντα του. Καλοφτιαγμένο, αλλά επίπεδο και πλαστικοποιημένο. Σαν τα μακντόναλντς μετά από μία τεράστια βόλτα σε ταξίδι στο εξωτερικό, όπου σου έχουν τελειώσει τα φράγκα και θες να γεμίσεις με κάτι το άδειο σου στομάχι.

Να πούμε και μια κουβέντα για το concept του δίσκου, καθώς η ιστορικό – πολεμική οπτική γωνία είναι άρρηκτα δεμένη με το φαινόμενο Sabaton. Οι Σουηδοί είναι πλέον μάστορες στη δημιουργία ενός ύφους πάουερ μέταλ ιστορικής εκπομπής, με λίγες τζούρες από δραματουργία επιπέδου εύπεπτης Χόλιγουντιανής ταινίας για τον πόλεμο. Όσοι ακούν Sabaton, είναι ξεκάθαρο ότι τη βρίσκουν με όλο αυτό, εγώ από την άλλη, εδώ και πολλά πολλά χρόνια, δεν μπορώ να πω ότι μου προσθέτουν ή θα μου αφαιρούν κάτι στο τελικό αποτέλεσμα. Μου είναι αδιάφορα.

Ελπίζω αυτό το κείμενο να σας εξήγησε αφενός γιατί οι Sabaton έχουν σαρώσει τα τσαρτς με το War to End all Wars φέτος και αφετέρου γιατί αυτή η επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση συνώνυμη με την ποιότητα.
Τουλάχιστον στην περίπτωση των Sabaton.

Official site: sabaton.net
Facebook: facebook.com/sabaton
Instragram: instagram.com/sabatonofficial
Twitter: twitter.com/sabaton

957

Avatar photo
About Γιώργος Καλλίνης 21 Articles
Θα με βρείτε στα διάφορα φόρα στο ιντερνέ να ξεχειλώνω μουσικές απόψεις, φέρνοντας στα άκρα συνομιλητές, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνουν επίτηδες, κάποιος που έχει ένα καλά μελετημένο σχέδιο, μιλάει μέσα από μένα. Ναι, καπνός μπήκε στο μάτι μου!