RISABOV: “Light Years Towards Impact”

ALBUM

RISABOV: “Light Years Towards Impact”

Είδος : Progressive Metal / Fusion
Εταιρεία : Self Released
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : 20 Απριλίου 2024

Σου αρέσει το Progressive Metal αλλά σου φαίνεται υπερβολικά εύκολο; Μήπως σου αρέσουν οι Death και τα υπέροχα φωνητικά του θρυλικού Chuck; Φαντάζομαι πως οι απαντήσεις είναι ναι και στις 2 ερωτήσεις, επομένως σίγουρα θα σου αρέσει η τελευταία δισκογραφική δουλειά των RISABOV με τίτλο “Light Years Towards Impact”.

Οι RISABOV είναι μία τριμελής Progressive Metal μπάντα από την Αθήνα, γνωστή κυρίως από την καταπληκτική τους εμφάνιση στο Schoolwave 2015 όπου ξεχώρισαν με την δεξιοτεχνία τους και την σκηνική τους παρουσία. Πλέον, 9 χρόνια μετά μας παρουσιάζουν μία ακόμη μοναδική θα μπορούσα να πω δουλειά που ακούει στο όνομα “Light Years Towards Impact”.

To “Light Years Towards Impact” αποτελεί έναν Progressive Metal δίσκο με πολλά fusion και extreme στοιχεία, συνδυασμό που προσωπικά δεν τον έχω ξανασυναντήσει. Ο δίσκος αποτελείται από εννέα κομμάτια μέσης διάρκειας 7 λεπτών, αρκετά χορταστικό χρονικά σίγουρα. Ξεκινάει με το ομώνυμο “Light Years Towards Impact”, μία fusion μικρής διάρκειας εισαγωγή στο οποίο νομίζω πως ακούω μέχρι και σιτάρ που στην συνέχεια εξελίσσεται στο επόμενο κομμάτι του δίσκο με τίτλο “Sanction”, οπού εκεί ακούμε πρακτικά το ύφος της μπάντας και τι πρόκειται να επακολουθήσει στη συνέχεια. Βασικό χαρακτηριστικό της τριάδας μας, που προσωπικά το λατρεύω σαν ακροατής, είναι η τεράστια δεξιοτεχνία και το complexity στις συνθέσεις. Συνεχίζοντας στο άλμπουμ θα συναντήσουμε το “What if Time”, το οποίο κινείται σε λίγο πιο Progressive/Death Metal ήχο με αποτέλεσμα να προσθέτει ποικιλία στη συνολική εικόνα και να διατηρεί στο έπακρο την προσοχή του ακροατή. Παρότι και οι 3 μουσικοί μας είναι βιρτουόζοι στα όργανα τους, θα ήθελα να σταθώ λίγο στον κιθαρίστα (Μαξ Παυλάκης) καθώς τα riffs του αλλά και τα solos του είναι insane και από άποψη επιπέδου δυσκολίας αλλά και από συνθετική – μουσική άποψη. Ο δίσκος κλείνει με το “Outer State”, ιδανικό κλείσιμο με aggressive φωνητικά και φυσικά πολλές εναλλαγές σε ήχο και ρυθμικές αγωγές.

Η παραγωγή του δίσκου είναι αρκετά καλή, με έναν μόνο μικρό ενδοιασμό όσον αφορά το ηχόχρωμα της κιθάρας το οποίο εγώ προσωπικά θα το προτιμούσα ελαφρώς πιο μπάσο αλλά γούστα είναι αυτά.

Οι RISABOV θεωρώ πως είναι μία από τις πολύ λίγες ελληνικές μπάντες που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο δεξιοτεχνίας και σύνθεσης, γεγονός που αποδείχτηκε και με το παραπάνω με το “Light Years Towards Impact”, και θα ήταν πολύ κρίμα να μην το κυνηγήσουν επαγγελματικά έτσι ώστε να πάρουν αφενός την αναγνώριση που τους αξίζει και αφ’ ετέρου να βοηθήσουν την ελληνική metal παρουσία στο εξωτερικό. Όπως έχω ξαναπεί, δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να προωθηθείς ως μπάντα και θέλει πάρα πολύ προσπάθεια από πλευράς των μελών, επομένως είναι στο χέρι τον RISABOV να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές τους και να μην μείνουν στο περιθώριο σαν μία απλώς καλή μπάντα.

Πάντως, μόνο συγχαρητήρια μπορώ να πω στα παιδιά. Άντε και με ένα δυνατό live στα λιμέρια μας.

Facebook: https://www.facebook.com/risabov/

478
Avatar photo
About Κυριάκος Κωνσταντίνου 40 Articles
Μυημένος στο metal απο μικρή ηλικία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που τον χαρακτηρίζει περισσότερο : Dream Theater και τ'άντερα αλεξίπτωτο. Στον ελεύθερό του χρόνο (δηλαδή όταν δεν ακούει Dream Theater) σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ψάχνει πιο θα είναι το επόμενο live που θα πάει.