REVOLTONS: “Underwater Bells Pt. 2: October 9th 1963 Act. 1”

ALBUM

Είδος: Power/Progressive Metal
Δισκογραφική: Sleaszy Rider Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Φεβρουαρίου 2020

Με κοντά τριάντα χρόνια παρουσίας και τέσσερα albums στο ενεργητικό τους, οι Ιταλοί Revoltons είναι από τις σταθερές αξίες στο χώρο του prog/power στη γείτονα χώρα. Δεν είναι από τα συγκροτήματα που είναι ευρέως γνωστά, αλλά έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να μας παραδίδουν αξιοπρεπείς κυκλοφορίες. Φέτος ήρθε η στιγμή να κυκλοφορήσουν το νέο τους πόνημα “Underwater Bells Pt. 2”, με τους Ιταλούς να μας παρουσιάζουν έναν ακόμα ώριμο δίσκο.

Οι Revoltons, οκτώ χρόνια μετά το τελευταίο τους album “386 High Street North” συνεχίζουν στο ύφος που είχαν, δηλαδή μία ισορροπημένη μίξη prog και power, με επιρροές από Symphony X, Dream Theater, Iron Maiden και Helloween. Τo “Underwater Bells Pt. 2” είναι concept δίσκος και μιλάει για μία αληθινή τραγωδία που έλαβε μέρος στην κοιλάδα του ποταμού Βάιοντ το 1963, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βενετίας. Μετά από καταρρακτώδεις φθινοπωρινές βροχές, η πλαγιά του όρους Τοκ υποχώρησε και έπεσε με τρομερή ορμή στην τεχνητή λίμνη του Βάιοντ. Το κύμα που δημιουργήθηκε υπερπήδησε με ευκολία το φράγμα, χωρίς να το βλάψει σοβαρά, και όρμησε στο φαράγγι. Δευτερόλεπτα αργότερα έφτασε στην πόλη του Λονγκαρόνε, σκοτώνοντας δύο από τις τέσσερις χιλιάδες των κατοίκων του. Κάποιοι από τους Revoltons είναι απόγονοι επιζώντων και αποφάσισαν να γράψουν το δίσκο προς τιμή των θυμάτων.

Στο νέο αυτό δίσκο το συγκρότημα έχει δυο νέες προσθήκες. Στο μπάσο έχει έρθει ο Simone “Zimon” Sut, που μαζί με τον “παλιό” Elvis Ortolan στα τύμπανα συνδυάζονται άψογα για το χτίσιμο του ήχου των Revoltons. Τη θέση πίσω από το μικρόφωνο έχει αναλάβει ο Andras Csaszar, ο οποίος τα πάει περίφημα τόσο στα πιο power και δυναμικά κομμάτια που θυμίζει Kiske στον τρόπο που τραγουδάει, όσο και στα πιο prog και συναισθηματικά τραγούδια που δείχνει ότι μπορεί να χειριστεί τη φωνή του με διάφορους τρόπους και καταφέρνει να αποδώσει την οργή, θλίψη και απόγνωση του concept. Τα αδέλφια Corona παραμένουν μία σταθερή αξία στις κιθάρες βγάζοντας ουσιαστικά riffs, υπεύθυνοι για τον πλούσιο ήχο του album.

Οι έμπειροι Ιταλοί τα πάνε πολύ καλά και στον τομέα της παραγωγής, με τον ήχο να είναι “πεντακάθαρος” και με τα όργανα να ακούγονται ισορροπημένα μεταξύ τους. Αυτό που με χάλασε σε κάποιες συνθέσεις είναι κάποια διάσπαρτα growls, που δεν έχουν λόγω ύπαρξης. Επίσης σε κάποια τραγούδια υπάρχουν κάποιες απότομες αλλαγές, ενώ θα ήταν καλύτερα να υπήρχε μία σύνδεση μεταξύ διαφορετικών μουσικών θεμάτων. Αρχικά ο δίσκος ξεκινάει με τρεις power συνθέσεις από τις οποίες το “The Stars Of The Night Before” ξεχωρίζει για τον δυναμισμό του. Στη συνέχεια τα prog στοιχεία “παίρνουν κεφάλι” και υπάρχουν όμορφα τραγούδια όπως το “Hypnos And Thanatos” και “The Powerless Wrath” (αλλά και καναδυό fillers). Το highlight του δίσκου είναι το σκοτεινό “Grandmasters Of Death” στο οποίο συμμετέχει ο κύριος Blaze Bayley, με το κομμάτι να είναι “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα του.

Συμπερασματικά, το “Underwater Bells Pt. 2” δεν ανήκει στις κορυφές του χώρου, αφού η ύπαρξη ένα-δυο αδιάφορων τραγουδιών και ορισμένων ατελειών, τους ρίχνει το γενικό μέσο όρο. Και πάλι όμως το “Underwater Bells Pt. 2” είναι μία καλή κυκλοφορία που σίγουρα θα ανταμείψει τον ακροατή με τον κατάλληλο αριθμό ακροάσεων.

Facebook: https://www.facebook.com/revoltons

511

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.