Release Festival Day 9: Amon Amarth, Kreator, Heaven Shall Burn, Bleed from Within (28/06/23) Πλατεία Νερού

LIVE REPORT

Στην τελευταία metal μέρα του Release Athens υποδεχτήκαμε τους Vikings, Amon Amarth, παρέα με τους thrashers Kreator.

Η αναμονή ήταν μεγάλη καθώς οι πρώτοι έχουν να μας επισκεφθούν επτά χρόνια και οι δεύτεροι πέντε, προσθέτοντας και τους Heaven Shall Burn που μας έχουν ξεχασμένους από το 2011, καταλαβαίνουμε ότι το συγκεκριμένο line up θα γέμιζε άνετα την Πλατεία Νερού. Έτσι και έγινε αφού από νωρίς βρεθήκαμε στριμωγμένοι στις πρώτες σειρές με πλήθος κόσμου που ήρθε να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική.

Πρώτα από όλους όμως είχαμε τους Σκοτσέζους Bleed from Within που μας πρόσφεραν απλόχερα metalcore, σαν να είχαμε ξεμείνει από την προηγούμενη μέρα με τους Parkway Drive. Φτάνοντας πέρυσι στον 6ο δίσκο μας παρουσίασαν ένα δείγμα του και μερικά από τον προηγούμενο σε ένα set έξι κομματιών. Ξεχώρισε το μελωδικό ρεφρέν του “Levitate” με τον τραγουδιστή να αλωνίζει στη σκηνή και να ξεσηκώνει τον κόσμο που ανταποκρινόταν με αρκετή ζωντάνια παρά τον ήλιο που μας έκαιγε. Δεν έλειψε και το crowd surfing εκ μέρους του, ενώ παράλληλα τραγουδούσε.

Τα υπόλοιπα μέλη απέδωσαν άριστα το υλικό τους έχοντας και αυτοί αρκετή επαφή με το κοινό, ζητώντας του να το διασκεδάσει με όποιον τρόπο μπορεί. Η παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα σίγουρα μας κέρδισε αλλά έκανε επίσης και τους ήδη οπαδούς τους να τραγουδούν κάθε στίχο υποστηρίζοντας τους.

Setlist: Stand Down / Pathfinder / Levitate / Killing Time / I Am Damnation / The End of All We Know

Η ώρα των Heaven Shall Burn ήρθε με το συγκρότημα να ανεβαίνει στη σκηνή με τις καλύτερες διαθέσεις να μας πάρει τα μυαλά. Ο Marcus στα φωνητικά ίδρωσε το κόκκινο πουκάμισό του μόλις στο πρώτο τραγούδι που έγινε το soundtrack για το circle pit από τους φανατικούς hardcoreάδες. Οι Γερμανοί είχαν στη διάθεσή τους μια ολόκληρη ώρα να μοιραστούν μαζί μας τραγούδια από την 20ετή δισκογραφική πορεία τους. Κορυφαίες στιγμές το “Hunters Will Be Hunted” και το “Black Tears”, έδωσαν το απαραίτητο καύσιμο για να κρατηθούμε ζεστοί και να κοπανηθούμε δίνοντας πίσω την ενέργεια που μας έστελνε η μπάντα.

Προς το τέλος ο Marcus πέταξε μακριά το πουκάμισο και επιδόθηκε σε ασταμάτητο χορό και headbanging, κλείνοντας αυτή την εξαιρετική εμφάνιση με το “Endzeit”. Σημαντικό να αναφέρουμε πως οι Heaven Shall Burn είναι ένα κοινωνικά ευαισθητοποιημενό συγκρότημα που ασχολείται με τον ακτιβισμό. Απόδειξη είναι η υποστήριξη της ΜΚΟ Sea Shepherd, είδαμε δυο από τα μέλη να φοράνε μπλουζάκια της, που ασχολείται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Δεν νομίζω πως έμεινε κανείς ανικανοποίητος από αυτή την δυναμική εμφάνιση και ελπίζουμε να μην περάσει άλλη μια 10ετία μέχρι την επόμενη φορά.

Setlist: My Heart and the Ocean / Bring the War Home / Übermacht / Voice of the Voiceless / Hunters Will Be Hunted / Whatever It May Take / March of Retribution / Thoughts and Prayers / Behind a Wall of Silence / Profane Believers / The Weapon They Fear / Black Tears / Endzeit

Οι Kreator μας αποκάλυψαν ένα στήσιμο στη σκηνή που δεν έχουμε απολαύσει ξανά σε συναυλία τους στην Ελλάδα. Η μασκότ του συγκροτήματος σε τεράστιο φουσκωτό ομοίωμα, κάτι παρόμοια έχουμε δει στους Iron Maiden, κοσμούσε το πίσω μέρος των ντραμς και αποκεφαλισμένες κούκλες βρίσκονταν στα άκρα της σκηνής. Το “Hate Über Alles” από το τελευταίο τους άλμπουμ ήρθε στα αυτιά μας με τον Mille να ουρλιάζει με την χαρακτηριστική χροιά του στο μικρόφωνο. Ο ένας thrash ύμνος διαδέχθηκε τον άλλο ξεκινώντας από το “Enemy of God” μέχρι το σκληροτράχηλο “Betrayer” αφήνοντας μας με κομμένη την ανάσα από την πίεση και το ξύλο που έπεφτε στο κοινό.

Χαλαρώσαμε λίγο με το mid-tempo “Satan is Real” όπου βέβαια δεν γλιτώσαμε από τις φωτιές που πλημμύριζαν τη σκηνή. Αμέσως μετά ήρθε το ανίερο “Hordes of Chaos” να σβήσει κάθε ελπίδα να μείνουμε χαλαροί έστω και για λίγα λεπτά, ξεκινώντας τον χορό του pit που δεν σταμάτησε από εκεί και έπειτα. Οι Γερμανοί διάλεξαν με τακτική τα κομμάτια για το setlist που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενθουσίασαν παλιούς και νέους οπαδούς τους.

Ο Mille σε σχεδόν κάθε τραγούδι μιλούσε στο κοινό προλογίζοντας τον έναν ύμνο μετά τον άλλο και απαιτούσε να μεγαλώσει το pit και να αρχίσουν τα crowdsurfing. Δεν μπορούσαμε να του χαλάσουμε χατίρι αφού και αυτός μας προσέφερε απλόχερα τους καλύτερους thrash δυναμίτες όπως τα “Extreme Aggression” και “Flag of Hate”. Άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση των Γερμανών έφτασε στο τέλος της, αντάξια της ιστορίας τους και ισάξια με αυτή που θα ακολουθούσε στη συνέχεια.

Setlist: Hate Über Alles / People of the Lie / Awakening of the Gods / Enemy of God / Betrayer / Phobia / Satan Is Real / Hordes of Chaos / 666 – World Divided / Phantom Anticrhist / Strongest of the Strong / Extreme Aggression/ Terrible Certainty / Endless Pain / Violent Revolution / Flag of Hate / Pleasure to Kill

Όταν ένα συγκρότημα προλογίζει τον εαυτό τους soundtrack των AC/DC και μάλιστα το “Thunderstuck” καταλαβαίνουμε ότι έχουν θέσει οι ίδιοι πολύ ψηλά τις προσδοκίες του κοινού. Και ενώ τελείωνε αυτός ο διαχρονικός ύμνος, έπεσε η κουρτίνα και αποκαλύφθηκε ένα πολεμικό σκηνικό με χιλιάδες Viking πολεμιστές σε πανό, δύο αγάλματα τεραστίων διαστάσεων στις άκρες και τα drums υπερυψωμένα μέσα στο κράνος με τα κέρατα βγαλμένο από τους μύθους της Σκανδιναβίας. Μπροστά υπήρχε αρκετός χώρος ώστε τα μέλη του συγκροτήματος να έχουν όλο τον απαραίτητο χώρο να αλλάζουν θέσεις και να έρχονται σε επαφή με το κοινό τους.

Καλύτερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσαν να κάνουν με τον”Guardians of Asgaard” ένα από τα κορυφαία τραγούδια τους από τον δίσκο που τους έβαλε στα μεγάλα σαλόνια, “Twilight of the Thunder God”. Ο Johan Hegg με την πιο βαθιά και άγρια φωνή αλλά και την πιο επιβλητική φιγούρα που μπορείς να συναντήσεις σε frontman, προκαλούσε τον φανατικό στρατό του να τραγουδήσει μαζί του στις πρόσφατες επιτυχίες του τελευταίου τους δίσκου, όπως το “The Great Heathen Army”. Η συμμετοχή ηθοποιών που ήταν ντυμένοι στρατιώτες, και μάλιστα έδωσαν μια μάχη που έμοιαζε αρκετά βίαιη και αληθινή στο “The Way of the Vikings”, έκαναν το κοινό να αναφωνεί ακόμα περισσότερο αποθεώνοντας τους Σουηδούς Metal Vikings. Για τους έγχορδους της μπάντα τα λόγια είναι περιττά καθώς το παίξιμο, το στήσιμο τους και η ενέργεια τους είναι άκρως επαγγελματική και αψεγάδιαστη εδώ και πολλά χρόνια, από τις πρώτες τους εμφανίσεις στη χώρα μας.

Όντας οπαδός τους από “Fate of Noms” του 2004, δεν θα κρύψω ότι θα αγαπημένη μου στιγμή ήταν τα “Death in Fire” και “The Pursuit of Vikings” τότε που ο ήχος τους ήταν πραγματικά πρωτότυπος και το καταιγιστικό μελωδικό death metal τους μας άφηνε με το στόμα ανοιχτό. Όχι πως οι τελευταίες τους δουλειές δεν είναι καλές αλλά ο ήχος είναι σαφώς πιο heavy, χαρίζοντας μας όμως ύμνους όπως το “Destroyer of the Universe”. Φυσικά δεν έλειψε και το “Put your back into the Oar” όπου όλη η πλατεία μεταμορφώθηκε σε ένα drakkar με το κοινό να κωπηλατεί ασταμάτητα και τον Johan να βρυχάται “ROW, ROW”. Τόσο σκηνικό άλλαξε τρεις φορές με τα φουσκωτά να μετατρέπονται από Vikings σε πλώρες καραβιού και τέλος σε ένα τεράστιο θαλάσσιο φίδι. Εκεί είχαμε και το μαγικό φινάλε με τον Johan να παλεύει μαζί του με ένα σφυρί του Thor αλλά ακόμα καλύτερα να τραγουδά το καλύτερο μελωδικό death metal κομμάτι που γράφτηκε ποτέ, το “Twilight of the Thunder God”. Μέχρι το επόμενο ταξίδι με τους Σουηδούς Vikings θα τους θυμόμαστε σαν ένα κεραυνό που έπεσε στα κεφάλια μας και έκλεισε το φανταστικό metal 5ήμερο που μας πρόσφερε φέτος το Release Athens Festival.

Setlist: Guardians of Asgaard / Raven’s Flight / The Great Heathen Army / War of the Gods / Heidrun / Death in Fire / The Pursuit of Vikings / Deceiver of the Gods / Find a Way or Make One / Put Your Back Into the Oar / Destroyer of the Universe / The Way of Vikings / The Berserker at Stamford Bridge / First Kill / Shield Wall / Raise Your Horns / Twilight of the Thunder God

Φωτογραφίες: Μιχάλης Ροδανάς

382

Avatar photo
About Νίκος Δρακόπουλος 16 Articles
Βαφτισμένος στον σκληρό ήχο μέσα στα riffs των AC/DC και των Judas Priest, συνεχίζει ακάθεκτος να ανακαλύπτει νέες μουσικές αγάπες και να χτυπιέται στις πρώτες σειρές κάθε είδους συναυλίας. Η φωτογραφία ανανέωσε την αγάπη για τις live εμφανίσεις δίνοντας την ευκαιρία να απαθανατίσει μερικές από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες μπάντες στο χώρο του rock/metal και όχι μόνο. Σε "άλλα" ενδιαφέροντα θα έβαζε στα top 5: Nα παίζει μουσική, να ακούει μουσική, να ρολάρει με πατίνια, να εκπαιδεύεται δια βίου, να ταξιδεύει.