Ratos De Porao, Crucifier (16/7/2024) Arch Club

ALBUM

Η Βραζιλία παρότι είναι πιο γνωστή για τους ποδοσφαιριστές της ή το καρναβάλι της, έχει και μια ακραία μεγάλη γκάμα από thrash, κυρίως στο χώρο του crossover, μπάντες.

Επίσης έχει και την αντίστοιχη σκηνή που της αναλογεί, μιλώντας για οπαδούς. Η μπάντα δε, που μας επισκέφτηκε στις 16/7 αποτελεί την κορωνίδα στο crossover, ο λόγος για τους θρυλικούς Ratos De Porao, από το Sao Paulo (το λες και την πατρίδα του βραζιλιάνικου thrash). Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά πως ήταν, άμα περίμενες να σου πω για συνταξιοδοτήσεις ή κόλλημα των τελευταίων ενσήμων, θα σε απογοητεύσω μιας που οι Ratos De Porao δεν χαρίστηκαν σε κανέναν.

Η ημέρα άνοιξε με τους Crucifier με το γρήγορο crossover τους να “γεμίζει” τον χώρο του Arch σε μια προσπάθεια να ανάψουν τα αίματα. Τίμια ελληνική μπάντα, όσες φορές τους έχω δει, δεν με έχουν απογοητεύσει. Μόνο το κομμάτι με τα προφυλακτικά που πετάχτηκαν στο τέλος, εντάξει θέλετε να κάνετε την πλάκα, it’s cool (but not 90s) απλά λίγο πιο χαλαρά μη βγει κανένα μάτι ή μπούνε στις μπύρες μας και εντάξει για το μάτι, αλλά οκ γεμάτη μπύρα να πάει στράφι, σε thrash live, μ@λ@κία είναι.

Το main event έσκασε και οι Ratos βγήκαν στην σκηνή, με ένα Gordo έτοιμο να κατακτήσει την Αθήνα. Όσοι γνωρίζουν τους Ratos γνωρίζουν τόσο τον ριζοσπαστικό στίχο τους και τη μουσική (για την εποχή τους τουλάχιστον), γρήγορο και επιθετικό crossover, με τουλάχιστον 3 αλμπουμάρες στο ενεργητικό τους και ένα κοινό σε φρενήρη ρυθμό να κάνει circle pits χωρίς σταματημό.

Και πως θα γινόταν διαφορετικά, όταν το ένα τραγούδι διαδεχόταν το άλλο και για τί μιλάμε όμως. “Alerta Antifascista” και πάρε αμέσως μετά στο κεφάλι το “Amazonia”, δεν σας ήταν αρκετά όμως, και χρειάστηκε ένα “Farsa Nationalista” και αυτά ήταν μόνο η αρχή…

Όταν μπήκε το “Crucifados Pelo Sistema”, κάπου στην μέση του set, φοβήθηκα ότι θα χτυπήσει σοβαρά άνθρωπος. Ευτυχώς τα πάντα πήγαν καλά με ένα setlist φωτιά και δώσ’ του “Morrer” και “Caos” και όχι δεν έπαιξαν μόνο από το “Crucifados Pelo Sistema”, αλλά ακολούθησαν τραγούδια από όλη την καριέρα τους. Θες “Crocodila”, “Aids Pop Repressao” ή “Satanic Bullshit”, σερβιρίστηκαν σε ένα κοινό που διψούσε (και ορθώς!) για συναυλιακή βία και αυτό του έδωσαν οι Βραζιλιάνοι παλαίμαχοι.

Overall και στο κομμάτι του κλίματος αλλά και σαν συναυλία οι Ratos απέδειξαν ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα νιάτα και αποτελούν ένα από τα πιο θρυλικά crossover συγκροτήματα και δικαίως. Με ένα τεράστιο setlist σε μια βραδιά από οπαδούς για οπαδούς.

Φωτογραφίες: Χριστίνα Αλώση

482
Avatar photo
About Χριστόφορος Τριήρης 38 Articles
Γέννημα-θρέμμα των 00ς (με ότι συνεπάγεται αυτό), λάτρης του punk και του -core - από όπου και να προέρχονται-, του ρεαλισμού και της πολιτικής φιλοσοφίας. Πλέον και wannabe "κριτής" του ακραίου ήχου, θα πάει πολύ καλά αυτό, μπορεί και όχι. Δεν μας ενδιαφέρει όμως.