RATOS DE PORAO: 10 Momentos Antifascistas

TRIBUTE

Η Βραζιλία εκτός από την μπάλα και την φτώχεια πρέπει να μείνει στην ιστορία για τον extreme ήχο της και δεν είναι μόνο οι Sarcofago ή οι Sepultura που άγγιξαν δυσθεώρητα μουσικά μεγαλεία, αλλά μιλάμε για μια σκηνή που κατά κύριο λόγο έχει μείνει στο underground, αλλά παράγει διαμάντια.

Μια από τις μπάντες που έμειναν στην αφάνεια και αξίζει να συζητηθούν κατά την ταπεινή μου άποψη είναι οι Ratos De Poraο, βγαλμένοι από τα άδυτα των 80ς και επηρεασμένοι από μουσικά κινήματα τόσο του hardcore punk και του uk82 αλλά και του thrash συνθέτουν ένα raw crossover μίγμα που σου σπάει την κάτω γνάθο και ταυτόχρονα στην φέρνει σε σκουριασμένη πιατέλα μπροστά σου.

Με αφορμή την συναυλία τους στην χώρα μας, στις 16 του Ιούλη (FB EVENT), πάμε να δούμε 10 στιγμές τους, που θα θέλαμε να ζήσουμε.

1) “Alerta Antifascista”
Καταρχάς μιλώντας για τους RxDxPx, το πολιτικο-κοινωνικό στοιχείο είναι πάντα μπροστά, το “Alerta Antifascista” από το προπέρσινο τους άλμπουμ “Necropolitica” δεν θα έπρεπε να λείπει από καμιά συναυλία τους. Επίσης ένα πολύ δυνατό δείγμα ότι μετά από δώδεκα album μένουν αγέρωχοι, έτσι όπως τους έμαθα από εποχές “Anarkophobia”.

2) “Crucificados Pelo Sistema”
Εδώ πάμε ευθεία σε Discharge-ισμο και στις πρώτες-πρώτες τους δουλιές. Αγνό Uk82 raw & straight in your face όπως πρέπει.

3) “Morte Aoi Rei”
Πάμε στον αγαπημένο μου δίσκο, από RxDxPx το “Anarchophobia”, αγνό και ωμό crossover και στο αγαπημένο “Morte Ao Rei”, τρία λεπτά και τριάντα τρία δευτερόλεπτα αγνής ωμότητας και riff που θα ζήλευε η κάθε crossover μπάντα.

4) “Amazônia Nunca Mais”
Thrasscore θέλετε (δηλαδή απλά πιο γρήγορο crossover) εδώ είστε, απλά στο τέλος έχει μια instrumental πινελιά που θα θύμιζε black metal intro, μας χαλάει, ΤΙ ΛΕΣ ΜΩΡΕ, αγαπάμε όλο το “Brasil”.

5) “Lei do Silêncio”
Ένας ύμνος κατά του μικροαστισμού και του ωχαδερφισμού, ο λόγος που αγαπάμε το Hardcore punk και τον πολιτικό στοίχο. Άμα ποτέ πεις ότι “τι με νοιάζει” το τάδε ή το δείνα, τότε αυτό το τραγούδι μιλάει για σένα.

6) “Farsa Nacionalista”
Ζώντας στην Ευρώπη του 2024, δεν γίνεται να μην μπει το συγκεκριμένο τραγούδι. Οκ πάντα το παίζουν στα lives τους, από το “Brasil” είναι, αλλά μην ξεχνάμε το πόσο επίκαιρο είναι πλέον στην σημερινή εποχή… (Κοιτάω προς Γαλλία και σκέφτομαι τι έρχεται).

7) “Mad society”
Ίσως το πιο “μουσικό” και καλό τραγούδι τους. Εδώ έχουμε το τραγούδι που με κόλλησε με την πάρτι τους. Δεν θα το παίξουν, δεν μας νοιάζει, έπρεπε να το βάλω.

8) “Sistema De Protesto”
Ας ξαναγυρίσουμε στα πρώτα τους τραγούδια και στην ωμότητα του Uk82 με βραζιλιάνικη γαρνιτούρα. Υπερ-πολιτικοποιημένο punk, με “φτυσιές” και βία. Απορίας άξιο, σε πιο υπόγειο ηχογράφησαν, γιατί αυτό το πράγμα μόνο σε στούντιο δεν ηχογραφήθηκε.

9) “Aids, Pop, Repressão”
Πάλι να πάμε στο “Brasil” και στο “Aids, Pop, Repressão”, εεε εντάξει όπως και να το κάνουμε είναι υπόδειγμα του πως πρέπει να παίζεται το crossover.

10) “Anarkophobia”
Και θα κλείσουμε με το “Anarkophobia”, με το ομότιτλο τραγούδι από τον πέμπτο δίσκο τους. Και οι προβλέψεις λένε ότι θα έχουμε ακόμη ένα καταπληκτικό live. Προσωπικά δεν τους έχω δει ποτέ και θα είναι η πρώτη μου φορά, περιμένουμε πως και πως!

430
Avatar photo
About Χριστόφορος Τριήρης 38 Articles
Γέννημα-θρέμμα των 00ς (με ότι συνεπάγεται αυτό), λάτρης του punk και του -core - από όπου και να προέρχονται-, του ρεαλισμού και της πολιτικής φιλοσοφίας. Πλέον και wannabe "κριτής" του ακραίου ήχου, θα πάει πολύ καλά αυτό, μπορεί και όχι. Δεν μας ενδιαφέρει όμως.