RASCAL WHACK: “Maliveni”

ALBUM

Είδος: Heavy rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 24 Ιουνίου 2021

Όταν ονοματίζεις τη νέα σου καλλιτεχνική δουλειά με το όνομα ενός βουνού, τότε σίγουρα σε διέπουν ανησυχίες, ευαισθησίες, και αναμφίβολα συναισθήματα και ουδείς καλύτερος τρόπος για να εκφραστούν στο έπακρον, παρά μέσα από τη μουσική.

Με αυτόν τον τρόπο οι Αθηναίοι Rascal Whack μας συστήνονται οι ίδιοι, μαζί με την καινούρια τους δημιουργία με το όνομα “Maliveni” και μας «αναγκάζουν» (με την καλή πάντα έννοια) να ασχοληθούμε αφενός με τη μουσική τους και αφετέρου να ψάξουμε για το κεδρόδασος που υπάρχει στα ανατολικά προάστια της αποπνικτικής και τσιμεντένιας πρωτεύουσας. Ο δίσκος κυκλοφόρησε εν μέσω ενός δυστοπικού καλοκαιριού και αποτέλεσε μία διέξοδο, και συνάμα μέσο λήθης της ζοφερής καθημερινότητας, σαν μία άλλη «σανίδα σωτηρίας».

Σε αντιδιαστολή με το όνομα του δίσκου, η πενταμελής μπάντα όσον αφορά στο στιχουργικό κομμάτι, παρουσιάζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη κοινωνικά και σαφώς σκεπτόμενη για την καθημερινότητα και την εσωτερικότητα του ανθρώπου, και όλα αυτά τα απεικονίζει και τα εκφράζει μέσα από τις οχτώ groovy συνθέσεις του δίσκου.

Παρότι όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν οι «ταμπέλες» δεν ταιριάζουν στη μουσική, αν έπρεπε να δώσουμε μία στους Rascal Whack τότε θα λέγαμε ότι παίζουν ένα ηλεκτρισμένο heavy rock, με μία πιο ανοιχτόμυαλη και ευρεία έννοια του όρου, με προοδευτικές αναζητήσεις και ψυχεδελικές «πινελιές-τζούρες» να τις συνοδεύουν. Blues, metal, grunge, funk, southern, stoner και πάει λέγοντας στοιχεία “παρελαύνουν” μέσα στο άλμπουμ και είναι πραγματικά ανούσια η κατηγοριοποίηση γιατί από τη μία αδικεί την μπάντα και την πολύπλευρη μουσική που μας προσφέρει, και από την άλλη αποτελεί τροχοπέδη για τους οπαδούς οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν το μεγαλείο του δίσκου στην ολότητά του.

Το “Maliveni” είναι το αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης προσπάθειας των Rascal Whack που συνεχίζουν το «αήττητο σερί» εγχώριων κυκλοφοριών (με προοπτική διεθνούς αναγνώρισης) της μετά “Greek Rock Revolution” περιόδου, και με βλέμμα σε ποικίλες μπάντες όπως Nightstalker, Poem, Planet of Zeus, Mother of Millions από τον Ελλαδικό χώρο, να έρχονται σε πλήρη αρμονία με συγκροτήματα όπως Mastodon, Clutch, Deftones και QOTSA από το εξωτερικό.

Κατά την κρίση του γράφοντα, σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στο κομμάτι των επιρροών έπαιξε η «εποχή του Υδροχόου», η οποία πλανάται στην ατμόσφαιρα του “Maliveni”, όπως μας την παρουσίασε η «χωριάτικη κομπανία» από τα Γιάννενα προ διετίας, καθώς και η συμβολή της Metallica “Load/Reload” περιόδου (ιδιαίτερα στην φωνητική προσέγγιση), αναδεικνύοντας τους εν λόγω δίσκους στο μουσικό πάνθεο και αναγκάζοντας τους απανταχού “haters”, «να φάνε τα λυσσακά τους».

Στον δίσκο οι κιθάρες έχουν τον πρώτο λόγο, με τις μελωδίες και τα solo να αλληλοσυμπληρώνονται, ενώ ακολουθεί, κατά πόδας χωρίς να υστερεί, το στιβαρό rhythm section και οι ενορχηστρώσεις στις οποίες έχει γίνει σοβαρή δουλειά και ιδιαίτερα επαγγελματική προσέγγιση, μαζί με το κομμάτι της παραγωγής. “Last but not least” έρχονται (για «να δέσει το γλυκό» που λένε και στο χωριό μου) τα φωνητικά, δίνοντας ένα boost και ταυτότητα στις συνθέσεις μέσα από ένα μεστό ηχόχρωμα.

Το Αθηναϊκό κουιντέτο κατάφερε να περάσει με περίσσεια ευκολία και άνεση το στουντιακό “crash test” και το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί ο κύκλος ή να συμπληρωθεί το παζλ είναι να απολαύσουμε κάποια στιγμή τον δίσκο ζωντανά και να γίνουμε ένα μαζί του… Εμείς… Μουσικ(οί)ή… Ενέργειες… και τα καλά της φύσης…

Facebook: https://www.facebook.com/rascalwhackband
Bandcamp: https://rascalwhack.bandcamp.com/

1100

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 251 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...