RAGE: “Afterlifelines”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Εταιρεία: SPV/ Steamhammer
Ημ. Κυκλοφορίας: 29 Μαρτίου 2024

Η ιστορία των Rage ξεκινά το 1984, στο Herne της Γερμανίας, με τον Peter “Peavy” Wagner (μπάσο/φωνητικά) τον Jörg Michael (τύμπανα) και τον Jochen Schroeder (κιθάρα) να σχηματίζουν τους Avenger. Μετά το ντεμπούτο άλμπουμ και EP, η μπάντα άλλαξε όνομα σε Rage, υπογράφοντας με την Noise Records. Η thrash metal ενέργειά τους ωρίμασε με τα χρόνια, φέρνοντας διεθνή αναγνώριση με άλμπουμ όπως τα “Trapped!” και “The Missing Link.”.Μετά από αλλαγές στο lineup, η μπάντα υιοθετεί έναν πιο μελωδικό ήχο, ενσωματώνοντας συμφωνικά στοιχεία σε άλμπουμ όπως τα “Lingua Mortis”, “End of All Days” και “XIII”. Η δημιουργικότητα παραμένει αστείρευτη, με τους Rage να κυκλοφορούν ασταμάτητα άλμπουμ, όπως τα “Welcome to the Other Side”, “Carved in Stone” και “The Devil Strikes Again”, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα του heavy metal.

40 χρόνια μετά οι θρυλικοί πλέον Rage με τον Vassilios “Lucky” Maniatopoulos στα τύμπανα και τον Jean Borman στις κιθάρες μας και φυσικά τον Peavy προσφέρουν ,όχι μια συλλογή που εύκολα θα τους είχε ξελασπώσει με τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά ένα διπλό άλμπουμ με τον τίτλο “Afterlifelines”.Το 27ο άλμπουμ του συγκροτήματος, χωρισμένο στα “Afterlife” και “Lifelines” ξεδιπλώνει τις δύο όψεις της μουσικής τους ταυτότητας και ιστορίας.

Το “Afterlife” διατηρεί τον πυρήνα του thrash metal ήχου των Rage, ενσωματώνοντας παράλληλα σύγχρονες πινελιές. Κομμάτια όπως το “Under a Black Crown”, με το εύληπτο ρεφρέν του, και το “Toxic Waves”, με τα ατμοσφαιρικά tremolo picking, υπενθυμίζουν την αδιαμφισβήτητη δεξιοτεχνία τους. Ταχύτατοι ρυθμοί, δυνατά riffs και η χαρακτηριστική φωνή του Peavy Wagner συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που καθηλώνει. Ωστόσο, το “Afterlife” δεν εφησυχάζεται. Σε κομμάτια όπως το “Shadow World”, η μπάντα υιοθετεί μια πιο μελωδική και ατμοσφαιρική προσέγγιση, με εκφραστικά κιθαριστικά σόλο που αγγίζουν την ψυχή. Αυτό το πνεύμα πειραματισμού φανερώνει την αστείρευτη δημιουργικότητα των Rage και την άρνησή τους να επαναπαυτούν σε φόρμουλες.

Στο “Lifelines”, οι Rage ανοίγουν τα φτερά τους προς νέες μουσικές περιπέτειες, υιοθετώντας μια πιο συμφωνική προσέγγιση. Πλούσιες ενορχηστρώσεις πλαισιώνουν κομμάτια όπως το “Cold Desire”, δημιουργώντας μια αίσθηση μεγαλείου και ατμοσφαιρικότητας. Η 10λεπτη ωδή “Lifelines” αποτελεί το magnum opus του άλμπουμ. Ξεκινώντας με μελαγχολικούς τόνους, εξελίσσεται σε ένα ονειρικό ταξίδι με δυναμικές εναλλαγές, συνδυάζοντας thrash metal στοιχεία με συμφωνικές πινελιές.

Πέρα από την πλούσια μουσική, το “Afterlifelines” αγγίζει και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Αποτελεί μια θεματική συνέχεια του “Resurrection Day”, με μια πιο δυστοπική χροιά. Θέματα όπως η περιβαλλοντική καταστροφή (“Toxic Waves”) και η εξαφάνιση ειδών (“Dead Man’s Eyes”) υψώνουν τη φωνή τους μέσα από τη μουσική των Rage, εκφράζοντας ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον.Το “Afterlifelines” αποτελεί ένα άξιο μνημείο για τα 40 χρόνια πορείας των Rage. Η μπάντα βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, γεμάτη δημιουργικότητα και όρεξη για πειραματισμό. Η κυκλοφορία αυτή προσφέρει ποικιλία, βάθος και πλούσια μουσικά στοιχεία, ικανά να ικανοποιήσουν τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους θαυμαστές του metal. Το “Afterlifelines” είναι μια συναρπαστική μουσική εμπειρία που επιβεβαιώνει την αδιαμφισβήτητη θέση των Rage στην avant-garde του Ευρωπαϊκού heavy metal.

Website: https://www.rage-official.com/

291

Avatar photo
About Δημήτρης Γαλάνης 13 Articles
Από μικρή ηλικία ένας metalhead. Έκτοτε, έχει βουτήξει σε κάθε υποείδος του metal, από thrash μέχρι black μέχρι doom μέχρι power, πάντα αναζητώντας νέα ηχητικά ερεθίσματα που θα ακουμπήσουν στην ψυχή του. To πάθος του για τη μουσική δεν έχει όρια και είναι πάντα ανοιχτός να ανακαλύψει φρέσκιες φωνές και καινοτόμες μπάντες που εξερευνούν τα όρια της heavy μουσικής.