PYRAMID:”Mind Maze”

ALBUM

Hμερομηνία κυκλοφορίας: 14 Μαρτίου 2020
Δισκογραφική Εταιρία: Made of Stone Recordings (vinyl)

Η ευρύτερη έννοια του rock ‘n’ roll μετράει σχεδόν έναν αιώνα ζωής, οπότε πρέπει ο ακροατής να ξέρει πρωτού ακoύσει έναν δίσκο, πως σπανίως το αποτέλεσμα αυτού θα είναι κάτι πέρα από τα εσκαμμένα. Απολαύστε λοιπόν κάθε όμορφη μουσική προσπάθεια χωρίς να σκέφτεστε “δεν βγαίνουν πια μουσικές στις μέρες μας”.

Ξεκίνησα έτσι, βγάζοντας ένα παράπονο με αφορμή τους, άκρως ενδιαφέροντες, ινστρουμενταλιστές pyramid από τη Γερμανία.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς και από το εξώφυλλο, οι 3 κεντρικοευρωπαίοι αρέσκονται στο να παίζουν μουσική που ρέπει προς τον προοδευτισμό.
Με αφετηρία τις ένδοξες στιγμές της prog ψυχεδέλειας των King Crimson, Yes και το ξέσπασμα του kraut rock, δίνουν τα εύσημα στους παντοκράτορες Black Sabbath (το μοναδικό “The Temple of Low Men” φέρει λίγο από “Masters of the Universe” στο dna του), οι οποίοι άλλαξαν τον ρου της μουσικής ιστορίας και έμαθαν στον κόσμο να κάνει τα πάντα πιο βαριά, ενώ τελικά φτάνουν στις ημέρες μας περνώντας από τους πιο σύγχρονους Monster Magnet, Kyuss και όλα τα συνεπακόλουθα τους.

Το heavy rock που παίζουν οι Pyramid σε στιγμές θυμίζει μια πιο ελαφριά εκδοχή των συμπατριωτών τους My Sleeping Karma, ή των εξαιρετικών Monkey3, αλλά φιλτράρεται από μια psych rock “αρχοντιά” που σπανίως συναντάται σε instrumental heavy rock προσπάθειες.

Το σχεδόν 40λεπτο ταξίδι των Pyramid περνάει στην στρατόσφαιρα χωρίς να χάνεται εκτός δορυφορικής λήψης και δεν παραδίδεται σε space rock μαύρες τρύπες, αφού έχει κάτι το μοναδικά γήινο να τους κρατάει προσγειωμένους σε κάποια έρημο στο κέντρο της Νεβάδα. Πείτε το βαρύτητα, πείτε το αυτοσυντήρηση, πείτε όπως θέλετε. Οι Γερμανοί Pyramid δημιούργησαν ένα μοναδικό soundtrack, άρτια εκτελεσμένο, που σε στέλνει σε μια βόλτα μέσα στα αδιέξοδα μονοπάτια του εγκεφαλικού σου λαβύρινθου. Όχι, δεν είναι κάτι πρωτογενές. Έχουμε ξανατύχει τόσο όμορφες προσπάθειες, ή και καλύτερες ακόμη, αλλά αυτό δεν αφαιρεί πόντους από το εξαιρετικό “Mind Maze”.

Bandcamp: https://pyramid3.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/pyramidfriendship

832

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.