PRIMAL FEAR: “Code Red”

ALBUM

Είδος: Speed/Power Metal
Δισκογραφική: Atomic Fire Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Σεπτεμβρίου 2023

3 χρόνια μετά το πολύ τίμιο “Metal Commando”, οι Primal Fear επιστρέφουν δριμύτεροι με το “Code Red”.

Αν κάτι μας έχουν μάθει τόσα χρόνια οι φίλτατοι Mat Sinner, Tom Naumann και Ralf Scheepers, είναι οι αναμενόμενα καλές δουλειές, που δεν ξεφεύγουν ιδιαίτερα από το γνώριμο ύφος τους. Αυτό δεν αλλάζει στη 14η δουλειά του σχήματος, με το ευρωπαϊκής σχολής power metal να συγκεράζεται εξαιρετικά με τις Priest-ικές φόρμες, δημιουργώντας τη μουσική ταυτότητα που όλοι αγαπήσαμε από το ομώνυμο ντεμπούτο τους έως και σήμερα.

Έναρξη λοιπόν με το mid-tempo “Another Hero”, αντιπροσωπευτικό δείγμα της τωρινής φάσης της μπάντας, αλλά και του δίσκου. Το “Bringe the Noise” ανεβάζει κάπως στροφές, με τον Michael Ehré να δικασίζει ευχάριστα, με τον ρυθμό να πέφτει πάλι στο Acceptοθρεμμένο “Deep in the Night”. Η πρώτη «μεγάλη» στιγμή συνθετικά έρχεται με το “Cancel Culture”, έναν σχεδόν 7λεπτο δυναμίτη με ανθεμικό ρεφρέν που ξεχωρίζει από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Το “Play Song” έχει την αύρα τραγουδιού που θα ακούγεται super στα live, ενώ το “The World Is on Fire” θα μπορούσε κάλλιστα να έχει θέση σε μια από τις πρώτες δουλειές του group.

Ένα ακόμα highlight του album αποτελεί το επικής χροιάς “Their Gods Have Failed”, με το “Steelmelter” που ακολουθεί να επαναφέρει τον Priest χαρακτήρα στη ροή (κάτι που προδιαθέτει και ο cheesy τίτλος του) και το “Raged by Pain” να παραδίδει μαθήματα τευτονικού metal. Η ώρα της (καθιερωμένης πια) μπαλάντας έρχεται με το “Forever”, με ένα ρεφρέν που θα τραγουδηθεί από πολλές ψυχές, ενώ το κλείσιμο ανήκει στο “Fearless”, το οποίο ξυπνάει μνήμες παλιού καλού mid 90s power.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν δεν υπάρχουν εκπλήξεις και ουδείς τις ζήτησε στην τελική. Είναι από τις καλές δουλειές των Γερμανών; Είναι, αλλά δεν θα μπει σε υψηλή κατάταξη. Είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του; Δεν είμαι σίγουρος. Το “Metal Commando” είχε περισσότερα γκάζια και πιο power metal λογική, ενώ το “Code Red” είναι πιο heavy metal, if you know what I mean. Τουτέστιν, ο χρόνος θα δείξει. Σίγουρα δεν υπάρχει ο πλουραλισμός δίσκων όπως “Black Sun” ή “Rulebreaker”, αλλά υπάρχει μπόλικη ενέργεια και καλές συνθέσεις που όχι μόνο δικαιολογούν την ύπαρξη της μπάντας, αλλά δικαιώνουν το όνομα που έχει χτίσει εδώ και 26 χρόνια.

Με μία φράση: το “Code Red” είναι μια γλυκά αναμενόμενη δουλειά, που θα ευχαριστήσει τους απανταχού οπαδούς των Primal Fear, αποτελώντας παράλληλα μια ακόμα τίμια προσθήκη στη μακρά δισκογραφία τους.

https://www.facebook.com/PrimalFearOfficial/

521

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.