PORTRETTO: “Nightshift”

ALBUM

Είδος: Atmospheric, progressive rock
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Μαρτίου 2022

Νυχτερινή βάρδια· η επονομαζόμενη και “graveyard shift”. Εκεί που αναμετράται κανείς με τα πάσας φύσης σκοτάδια, με τις σιωπές, με τα μυστικά και με τις μύχιες σκέψεις. Εκεί που η μοναξιά ανοίγεται στη βιωμένη εμπειρία αλλά και στο αρνητικό αποτύπωμα αυτής. Εκεί όπου είναι εγκλωβισμένος αλλά ελεύθερος να αναλογιστεί όλα τα παραπάνω ο ήρωας του concept στο ντεμπούτο των Portretto.

Το “Nightshift” του αθηναϊκού συγκροτήματος είναι μια δουλειά ατμοσφαιρικού rock, με επιρροές από σύγχρονο prog rock. Ο Δημήτρης Ναστούλης (κιθάρα, δεύτερα φωνητικά) και η Αλεξάνδρα Ζαβιτσάνου (φωνητικά, πλήκτρα) καταθέτουν οκτώ συνθέσεις, έχοντας λάβει τη βοήθεια της Άννας Ελευθέρου στα τύμπανα και του Πάνου Σκέντζου στο μπάσο, ενώ υπάρχουν και λίγα μέρη για σαξόφωνο.

Η μουσική των Portretto είναι κατά κύριο λόγο ήπιου χαρακτήρα και αργών ταχυτήτων, βγάζει μια ονειρική, urban αύρα και είναι εύκολο να τη φανταστούμε να λειτουργεί σε κινηματογραφικό πλαίσιο. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα πλήκτρα και η φωνή της Ζαβιτσάνου. Το ατμοσφαιρικό στοιχείο επικρατεί, οι progressive στιγμές είναι παρούσες αλλά ασθενικές και φαντάζουν έντονα επηρεασμένες από τη solo δισκογραφία του Steven Wilson.

Η πρώτη απόπειρα των Portretto είναι μια φιλότιμη προσπάθεια, όμως πάσχει σε δύο πολύ βασικούς τομείς. Αφενός, οι ιδέες τους έχουν τεράστια ανάγκη από πολύ πιο καλοδουλεμένη παραγωγή για να αναδειχτούν και να εμπλουτιστούν. Η lo-fi αισθητική δεν κολακεύει. Τα πλήκτρα, ιδίως τα πιανιστικά μέρη, συχνά σκεπάζουν τα υπόλοιπα όργανα, το μπάσο είναι πολύ πίσω στη μίξη και οι κιθάρες έχουν πολύ flat και ελάχιστα επιμελημένο ήχο. Αφετέρου, δε, το “Nightshift” έχει πρόβλημα σε συνθετικό επίπεδο, και αυτό είναι κάτι που διογκώνεται προοπτικά, εφόσον ο η μπάντα φιλοδοξεί να ενταχτεί σε ένα genre που έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί τρομερά, μέσα στο πέρασμα πολλών δεκαετιών και έχει ένα μυημένο κοινό με πολύ υψηλές απαιτήσεις. Πολλά ατμοσφαιρικά μέρη είναι άτονα και νωθρά, τα πιο prog περάσματα είναι ημιτελώς ανεπτυγμένα, το rhythm section θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ευφάνταστο, οι τραγουδιστικές γραμμές είναι πρωτόλειας έμπνευσης.

Οι Portretto έχουν να κάνουν μεγάλο catch up και πρέπει να κοπιάσουν περισσότερο σε αρκετούς τομείς. Μπορεί, μάλιστα, να χρειαστεί να επανεφεύρουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους και θα έχουν την ευκαιρία να κινηθούν προς κατευθύνσεις που θα δικαιώσουν τις βλέψεις τους.

Facebook: https://www.facebook.com/portrettoOfficial 
Instagram: https://www.instagram.com/portretto_band/ 
Bandcamp: https://portrettoband.bandcamp.com/releases
Spotify: https://open.spotify.com/album/1D1Oc1uC434Ui6uQEbeL4s?si=vU1T4bZrQ_KTotHlh1IprQ 

725

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.