PORT NOIR: “Cuts”

ALBUM

Είδος: Alternative Prog
Δισκογραφική: Despotz Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 11 Μαρτίου 2022

Οι εκ Σουηδίας Port Noir αποτελούν ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα συγκροτήματος που δεν επαναπαύεται, χωρίς να σημαίνει πως ψάχνει για περιπλοκότητες και εξεζητημένες ηχητικές λύσεις, προκειμένου να απασχολήσει τους ακροατές του.

Prog εκ φύσεως, της συνομοταξίας των Leprous, Soen, Vola, Haken, Klone και τέλος πάντων των group που δεν ταμπουρώθηκαν στις επιταγές του ανεβοκατεβάσματος της ταστιέρας κι επιδόθηκαν σε μοντέρνας κοπής progressive, με έφεση στην ερμηνεία και αρτιστική διάθεση.

Κι αν οι πρώτες 2 δουλειές των Port Noir ήταν μια ωδή στην (τότε) εκκολαπτόμενη αυτή σκηνή, με τον frontman Love Andersson να δίνει ρέστα πίσω από το μικρόφωνο, η στροφή που έγινε με το “The New Routine” του 2019, επιβεβαίωσε πως το σχήμα δεν έχει σκοπό να κάτσει στα (μουσικά) αυγά του και θέλει να βαδίσει σε δικούς τους δρόμους (όπως άλλωστε έκαναν και οι περισσότεροι συνοδοιπόροι τους).

Στην περίπτωση των Σουηδών, το ηχητικό φάσμα που συστήθηκε στο “The New Routine”, είχε πιο ηλεκτρονικό χαρακτήρα, με την dark pop αισθητική που μπόλιασε τις συνθέσεις να βρίσκει καταφύγιο και στο φετινό “Cuts”, στο οποίο ομολογουμένως, η μπάντα τελειοποιεί αυτό που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια. Τουτέστιν, εδώ οι κιθάρες έχουν ρόλο κομπάρσου και οι στακάτοι ρυθμοί έχουν τον πρώτο λόγο, συνοδευόμενοι από τις (πάντα) εξαιρετικές ερμηνείες του Andersson. Μάλιστα, στο νέο album, η διάθεση για πειραματισμό είναι ακόμα μεγαλύτερη, με κομμάτια όπως το “Monument” να τεντώνουν τα όρια που το ίδιο το σχήμα είχε βάλει στον ήχο του.

Στα 33 μόλις λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, θα βρεις 9 κομμάτια γεμάτα ρυθμό κι εξελικτική διάθεση, αποτελώντας το λογικό επόμενο βήμα από τον προκάτοχό του, κάνοντας σαφές πως οι Port Noir δεν πρόκειται να κοιτάξουν προς τα πίσω. Και συνθέσεις όπως “Wild”, “Emerald Green”, “Deep Waters”, “Preach” και “Entertain Us”, επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μου.

Αναμφίβολα το “Cuts” δεν απευθύνεται σε χατζήδες, αλλά σε ανθρώπους που αρέσκονται σε μία ευρύτερη ηχητική παλέτα, η οποία για άλλους είναι pop, για άλλους alternative, αλλά εκ των πραγμάτων, παραμένει prog, αλλά μιας και οι ίδιοι αποποιούνται πλέον αυτόν τον όρο, ας συμφωνήσουμε όλοι στην έννοια του «προοδευτισμού» για να τελειώνουμε!

https://www.facebook.com/portnoirofficial

499

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.