PIAH MATER: “Under the Shadow of a Foreign Sun”

ALBUM

Είδος: Progressive Death Metal
Εταιρεία: code666
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Piah Mater είναι ένα δίδυμο από τη Βραζιλία και στις 6 Σεπτεμβρίου είδε το φως η τελευταία τους κυκλοφορία με τίτλο: “ Under the Shadow of a Foreign Sun ”. H επιλογή του ονόματος είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς προέρχεται από τον λατινικό όρο “pia mater”, ο οποίος αναφέρεται σε ένα από τα τρία στρώματα των μηνίγγων, των προστατευτικών μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η pia mater είναι το λεπτότερο εσωτερικό στρώμα, που προσκολλάται στενά στην επιφάνεια του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, παρέχοντας ουσιαστική προστασία και τροφή στον εγκέφαλο.

Σε διάφορες συνεντεύξεις το σχήμα είχε δηλώσει ότι η επιλογή αυτού του ονόματος αντικατοπτρίζει την πολυεπίπεδη προσέγγιση του συγκροτήματος στη μουσική του, όπως και ο ρόλος της pia mater στο ανθρώπινο σώμα. Συμβολίζει τη δέσμευση του συγκροτήματος να δημιουργεί μουσική που είναι τόσο πολύπλοκη όσο και βαθιά συνδεδεμένη με συναισθηματικά και διανοητικά θέματα.

Το “Under the Shadow of a Foreign Sun”, είναι ένα όμορφο μείγμα progressive και death metal που δυστυχώς για τους ίδιους έχει στιγματιστεί από τους Opeth που τόσο λατρεύουν. Δεν κρύβω ότι κατά την διάρκεια της πρώτης ακρόασης του δίσκου, με ξένισε το πόσο ίδιοι ακούγονται με τους Opeth της εποχής της αγίας τριάδας Blackwater Park, Damnation, Deliverance. Ωστόσο λίγο η αγάπη μου για τους Opeth και λίγο το γεγονός ότι οι Piah Mater κάνουν ξεκάθαρο στον ακροατή ότι είναι δεινοί μουσικοί, αποφάσισα να του δώσω κι άλλες ευκαιρίες και πίστεψέ με δεν το μετάνιωσα.

Ο τραγουδιστής Luiz Felipe Netto έχει φωνή με σπουδαίο εύρος είτε κάνει growl είτε τραγουδά καθαρά, υφαίνει τον ιστό των εσωστρεφών στίχων του ενώ οι ενορχηστρώσεις οργιάζουν ανάμεσα σε dark jazz, progressive και death μονοπατιών οι οποίες με θράσος τολμούν να πατήσουν το άβατο των Enslaved και κοιτούν κατάματα τους Van Der Graaf Generator με τους πειραματισμούς που κάνουν χρησιμοποιώντας διάφορα πνευστά.

Κάθε φορά που έρχεται στα χέρια μου ένα album που δεν έχει δικό του χαρακτήρα, με απογοητεύει και δεν ξαναεπιστρέφει στα ακουστικά μου. Η περίπτωση όμως των Piah Mater είναι λίγο ιδιαίτερη. Παρά το γεγονός ότι είναι ίδιοι…ίδιοι όμως με τους Opeth, κατάφεραν να με κερδίσουν και κάθε επόμενο άκουσμα μου έδινε ακόμα ένα επίπεδο της μουσικής τους.

Facebook: https://www.facebook.com/piahmater/
Bandcamp: https://piahmater.bandcamp.com/

73
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 177 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*