PHOBOCOSM: “Foreordained”

ALBUM

Είδος: Death metal
Εταιρεία: Debemur Morti Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Δεκεμβρίου 2023

Οι Phobocosm είναι ένα death metal σχήμα από τον Καναδά και στις 8 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησαν τον τρίτο ολοκληρωμένο τους δίσκο με τίτλο: “Foreordained”. Ο τίτλος του δίσκου στα ελληνικά σημαίνει “προκαθορισμένος” και το σχήμα με αυτή την επιλογή τίτλου, ήθελε να τονίσει το γεγονός ότι ο θάνατος είναι η απόλυτη μοίρα όλων των ζωντανών οργανισμών, ότι το μόνο που ουσιαστικά έχει προκαθοριστεί είναι ο θάνατος.

Με αυτά τα γλυκά λόγια οι Phobocosm μας καλωσορίζουν στο “Foreordained” και γιορτάζουν τον δέκατο χρόνο δισκογραφικής παρουσίας, καθώς το debut album τους κυκλοφόρησε το 2014 και από την πρώτη στιγμή μας έδειξαν τις προθέσεις τους να δημιουργήσουν κλειστοφοβικό και βίαιο death metal. Το “Foreordained” δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και προκαλεί τον ακροατή να καταφέρει να αντέξει τις πολύπλοκες συνθέσεις και τα ερεβώδη σάπια φωνητικά.

Δεν χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη “αντέξει”, γιατί το “Foreordained” είναι ένα ακραία έντονο άκουσμα και δεν κάνει στιγμή πίσω από το σαρωτικό death metal. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι παρά ο γεγονός ότι το album έχει μόνο 6 κομμάτια, δίνει την αίσθηση ότι είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί αυτό το πνιχτό και κλειστοφοβικό συναίσθημα, μοιάζει σαν να μην τελειώνει ποτέ.

Ωστόσο, αν τελικά ο ακροατής δώσει αρκετές ακροάσεις στο “Foreordained”, θα μπορέσει να κατανοήσει το όραμα του σχήματος αλλά και την τεχνική του αρτιότητα. Επιμένω ότι το album δεν έχουμε μπροστά μας ένα εύκολο άκουσμα και απευθύνεται σε die hard οπαδούς του death metal και μάλιστα σε αυτούς που τους αρέσει το πιο brutal κομμάτι του και όχι το ατμοσφαιρικό death metal

Συμπερασματικά, το “Foreordained” θεωρώ ότι θα δοκιμάσει τα μουσικά όρια των φίλων του ακραίου ήχου, γιατί κάθε του πτυχή είναι ακραία. Τα φωνητικά είναι μπάσα growls και δύσκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει κάποιον στίχο, χαρακτηριστικά υπάρχουν σημεία που δύσκολα καταλαβαίνει ο ακροατής την διάκριση μεταξύ φωνηέντων και συμφώνων, τα drums αλλάζουν beats και μετρήματα συνεχώς, οι κιθάρες είτε κόβουν σαν ξυράφι είτε κάνουν solo μανιασμένα. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι ένα album που θα κάνει τους φίλους του ακραίου ήχου να χαμογελάσουν γιατί θα δοκιμάσει τα όριά τους.

Facebook: https://www.facebook.com/Phobocosm
Instagram: https://www.instagram.com/phobocosm

444

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.