PETH: “Merchant of Death”

ALBUM

Είδος: Doom/Occult/Heavy Metal
Εταιρία: Electric Valley Records, The Cosmic Peddler
Hμ. Κυκλοφορίας: 27 Μαΐου 2022

Ντεμπούτο album για τους Peth, οι οποίοι δημιουργήθηκαν το ‘20 στο Jonestown του Texas. Σύμφωνα με το σημείωμα του promo που μας ήρθε, στο “Merchant of Death” θα βρούμε επιρροές από Black Sabbath, Pentagram, ZZ Top, Blue Cheer κλπ. “Και πολύ σωστά” θα πω εγώ, καθώς αυτό είναι εμφανές από τις πρώτες κιόλας νότες που παίζουν στα ηχεία.

Σε σημείο βέβαια που ίσως απ’ τον ενθουσιασμό τους να το παράκαναν λιγάκι, αφού η εισαγωγή του “Dwarvanaught” μου έφερε στο μυαλό το “After Forever” των πατερούληδων. Βέβαια, καθόλου κακό με το να έχεις τις σωστές επιρροές, αρκεί να μένουν επιρροές, οπότε, προχωράμε. Κλασικό ριφ, μας καλωσορίζει εξίσου κλασική metal τσιρίδα και γίνεται εμφανές ότι πρόκειται για δεμένη μπάντα, όντως με πολλές 70s επιρροές και “παλιακό” ήχο στην παραγωγή, κάτι που ταιριάζει γάντι. Το κλείσιμο του ματιού στους Sabbath συνεχίζεται, αλλά βλέπουμε κι επιρροές από τον αμερικάνικο doom/vintage ήχο. 

Στο “Amok” οι ταχύτητες πέφτουν, η φωνή αλλάζει (κάτι που προτιμώ, by the way) καθώς στη μπάντα έχουμε δύο τραγουδιστές και το riff γίνεται πιο παιχνιδιάρικο. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι βρήκα αρκετές ομοιότητες στη λογική και τη δομή του “Amok”, με το “Let Evil In”. Στο “Abolish the Overseer” επανέρχονται οι λίγο μεγαλύτερες ταχύτητες και τα πιο ψηλά φωνητικά. Στα “Stoned Wizard” (απ’ τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου) και “Run the Night”, η μπάντα προσωπικά μου βγάζει επιρροές από Manilla Road, κάτι το οποίο βάζω στα θετικά, αλλά στο “Merchant of Death” επανερχόμαστε σε ένα ΕΝΤΟΝΟ Sabbath ήχο, σε σημείο που αν μου έλεγαν ότι είναι b side των Sabbath της πρώτης περιόδου, δεν θα μου φαινόταν απίθανο. Το άλμπουμ κλείνει το 10λεπτο και για μένα by far το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του δίσκου, το σκοτεινό “Karmic Debt”, στο οποίο το group φαίνεται να έχει μαζέψει και δέσει τις επιρροές του λίγο καλύτερα από τον υπόλοιπο δίσκο.

Το ντεμπούτο των Peth είναι αναμφίβολα μία ενδιαφέρουσα και καλή αρχή. Σύμφωνα με το promo της εταιρίας, “Είναι ένα 70s-80s διαμάντι που βγήκε το 2022”. Ναι, αν έβγαινε στα 70s θα μιλούσαμε για διαμάντι, αλλά τώρα θα έλεγα ότι η μπάντα έχει αφήσει τις επιρροές της να καταλάβουν τον ήχο της. Σίγουρα δεμένοι, σίγουρα προσπάθεια που ακούγεται παραπάνω από ευχάριστα, αλλά προσπάθεια που ακόμα και την πρώτη φορά που θα παίξει στα ηχεία σας, θα σας φανεί σαν να την έχετε ξανακούσει. Αν καταφέρουν να δουλέψουν τον ήχο τους και να βάλουν λίγο περισσότερα προσωπικά στοιχεία μέσα στη μουσική τους, θα περιμένω την επόμενη τους προσπάθεια με μεγάλο ενδιαφέρον.

Facebook: https://www.facebook.com/Peth.usa/
Bandcamp: https://peth.bandcamp.com/

828

Avatar photo
About Κώστας Χατζής 36 Articles
Μπάρμαν κατ' επάγγελμα, Χατζής κατ' όνομα και κάποτε και ιδιότητα, προσπαθώ έκτοτε ν' ακούσω οποιαδήποτε μουσική πέφτει στα χέρια και τ' αυτιά μου. Μεγάλες αδυναμίες τα σκοτάδια του black metal, το συναίσθημα των blues/psych/vintage rock, ο αυθορμητισμός του grunge και η ταξιδιάρικη διάθεση του post. Αγαπημένες στιγμές ακρόασης αυτές στο αυτοκίνητο ή με μια καλή μπίρα στο χέρι (αλλά ποτέ συνδυαστικά). Nerd των jidaigeki ταινιών αλλά και του γιαπωνέζικου σινεμά και κουλτούρας γενικότερα. Θιασώτης της άποψης “Ό,τι ακούτε καλό είναι, να μην τσακώνεστε” την οποία πρώτος θα παραβώ στην πρώτη ευκαιρία μιας καλής διαφωνίας.